نظریه شماره 7/97/162 مورخ 1397/02/04 اداره کل حقوقی قوه قضاییه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/97/162
شماره نظریه۷/۹۷/۱۶۲
شماره پرونده۹۶-۱۶۸/۱-۷۷۹ ک
تاریخ نظریه۱۳۹۷/۰۲/۰۴

استعلام: ۱-منظور از عبارت دسترسی در ماده ۱۹۱ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ چیست؟ آیا این عبارت دلالتی بر حق اخذ تصویر یا رونوشت از محتویات پرونده توسط متهم دارد یا اینکه صرفا دلالت بر مطالعه پرونده دارد؟

۲-منظور از عبارت علت جلب در ماده ۱۸۱ قانون ایین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ که باید در برگ جلب ذکر شود چیست؟ آیا منظور علل مذکور در ماده ۱۸۰ این قانون است یا منظور عنوان اتهامی متهم است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱-واژه دسترسی مذکور در ماده ۱۹۱ قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ عبارت است از هرگونه اقدامی که نتیجه آن کسب اطلاع از مفاد اوراق است و مدارکی است که بنا به تشخیص قضایی اطلاع از آن با ضرورت کشف حقیقت منافات دارد. بنابراین اخذ تصویر و رونوشت از مواد یادشده، بارزترین مصداق دسترسی به حساب می آید ولی دسترسی منحصر به آن نمی باشد و مصادیق دیگری نیز دارد؛ به عنوان مثال استماع محتویات اوراق و اسناد و مدارک پرونده که توسط قاضی یا کارکنان دفتری قرائت شود نیز می تواند مشمول عنوان دسترسی باشد و یا در خصوص فیلم مربوط به پرونده، مشاهده آن نیز می تواند مشمول عنوان یادشده باشد.

۲-منظور از علت جلب در ماده ۱۸۱ قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ با لحاظ تبصره ماده ۱۷۰ این قانون عنوان اتهام انتسابی به متهم است.