رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره اختلاف در میزان مدت عقد نکاح موقت

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور شماره ۹۳۰۹۹۷۰۹۱۰۰۰۰۲۳۰
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۹۱۰۰۰۰۲۳۰
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۰۴/۰۲
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۲۷ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای حقوقی
موضوعاختلاف در میزان مدت عقد نکاح موقت
قاضیمرتضی فاضل
عزیزالله رزاقی
حاتمی

رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره اختلاف در میزان مدت عقد نکاح موقت: چنانچه زوجین در اصل وقوع عقد نکاح موقت توافق داشته و در میزان مدت اختلاف داشته باشند با اخذ قدر متیقن، مدعی زیاده باید دلیل ارائه نماید.

رأی خلاصه جریان پرونده

ح.و. با تقدیم دادخواستی بطرفیت خانم م.س. به خواسته صدور حکم بر اثبات زوجیت انقطاعی ۹۹ ساله درخواست رسیدگی نموده، خوانده ضمن اقرار به نکاح موقت ۶ ماهه ادعا نموده است که ابتدا در عقد موقت خواهان بوده ولی متعاقبا بذل مدت نموده است. وی تاریخ عقد را ۳۰/۱۱/۱۳۸۹ و مدت آن را ۶ ماه و تاریخ بذل مابقی مدت را ۰۳/۰۷/۱۳۹۰ اعلام نموده است. دادگاه با توجه به تناقض در بیان خوانده و عدم تقاضای سوگند از ناحیه منکر (زوج) حکم به زوجیت انقطاعی صادر نموده است. تجدیدنظرخواهی زوجه در شعبه پنجم دادگاه تجدیدنظر استان رسیدگی و طی دادنامه شماره ۰۱۳۱۲-۲۶/۱۰/۱۳۹۲ با استناد به مفاد سند نکاحیه عادی فی مابین، رأی بدوی را تأیید نموده است. زوجه از این رأی فرجام خواهی نموده و صیغه نامه را که به امضای زوجه نرسیده فاقد اعتبار دانسته و با این بیان که زوج برای استمرار زوجیت برای تاریخ بعد از ۶ ماه دلیلی ارائه ­نکرده ­است همچنان که به صداق مذکور در سند عادی ایراد نموده و اعلام داشته است یک شاخه گل رز به ارزش بیست هزار ریال فاقد مالیت بوده و قرار گرفتن آن به عنوان مهریه صحیح نیست و محاکم به شهادت شهود ترتیب اثر ندادند و تطبیق موضوع با انقلاب دعوی موجه نیست. پرونده به این شعبه دیوان عالی کشور ارجاع با قرائت گزارش آقای رزاقی و ملاحظه نظریه آقای­ حاتمی دادیار دادسرای دیوان عالی کشور مبنی بر نقض رأی به شرح آتی اقدام به صدور رأی می گردد.

رأی شعبه دیوان عالی کشور

با توجه به این­که مستند رأی دادگاه در تلقی ۹۹ ساله بودن عقد نکاح موقت عقدنامه عادی منعکس در صفحات ۲۲۵ و ۲۲۶ پرونده است که صفحه مربوط به نوع عقد و مدت آن تنها توسط زوج امضاء شده و به امضاء زوجه نرسیده است و دلیل مثبت دیگری از سوی زوج ارائه نشده است ضمن آنکه موضوع شهادت شهود زوجه راجع به بذل مدت در فرض ۹۹ ساله بودن عقد انقطاعی مورد ارزیابی و تحلیل قرار نگرفته است از سوی دیگر در مواردی که زوجین در اصل وقوع عقد انقطاعی توافق داشته و در میزان مدت اختلاف داشته باشند با اخذ قدر متیقن مدعی زیاده باید دلیل ارائه نماید و در صورت عجز از اقامه بینه می تواند از منکر زیاده که در پرونده فعلی زوجه است مطالبه سوگند نماید، لذا دادنامه تجدیدنظر خواسته شماره ۰۱۳۱۲-۲۶/۱۰/۱۳۹۲ صادره از شعبه ۵ دادگاه تجدیدنظر استان ... نقض و مستندا به بند ج ماده ۴۰۱ قانون آئین دادرسی مدنی پرونده جهت رسیدگی مجدد و همه جانبه به شعبه هم عرض ارجاع می گردد.

رئیس و مستشار شعبه ۲۷ دیوان عالی کشور

مرتضی فاضل - عزیزالله رزاقی