رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره تأثیر انتخاب دو وکیل دادگستری بدون اعطای حق اقدام مستقل و انفرادی

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور شماره ۹۲۰۹۹۷۰۹۰۶۸۰۰۳۹۸
شماره دادنامه۹۲۰۹۹۷۰۹۰۶۸۰۰۳۹۸
تاریخ دادنامه۱۳۹۲/۰۳/۱۳
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۸ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای حقوقی
موضوعتأثیر انتخاب دو وکیل دادگستری بدون اعطای حق اقدام مستقل و انفرادی
قاضیحسن عباسیان
عبدالعلی ناصح
اللهیاری

رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره تأثیر انتخاب دو وکیل دادگستری بدون اعطای حق اقدام مستقل و انفرادی: اگر شخصی طبق قرارداد تنظیمی دو وکیل دادگستری برای خود انتخاب نموده و به هر یک از وکلای انتخابی مستقلا و منفردا حق اقدام و اجازه وکالت تفویض نکرده باشد با توجه به اینکه اقدام انفرادی و مستقل هر یک از آنان بدون دخالت دیگری در خصوص موضوع وکالت فاقد اعتبار قانونی خواهد بود در این حالت در صورتی که یکی از وکلا، دارای پروانه وکالت پایه دوم باشد که حق اقدام در مرحله فرجامی را ندارد هرچند وکیل انتخابی دیگر وکیل پایه یک دادگستری و قانونا مجاز به وکالت در دیوان عالی کشور باشد به جهت اینکه منفردا و مستقلا از جانب موکل به ایشان تفویض وکالت نشده لذا به تنهایی به عنوان وکیل ذی سمت محسوب نمی گردد و اقدام وی فاقد اثر قانونی می باشد.

رأی خلاصه جریان پرونده

خانم ف.و. به توسط وکیل خود به طرفیت آقای ب.ع. دادخواستی به خواسته صدور گواهی عدم امکان سازش در اجرای صیغه طلاق به لحاظ تخلف زوج از شروط ضمن عقد نکاح و عسر و حرج تقدیم نموده که شعبه دوم دادگاه خانواده اسلامشهر به دعوی مطروحه رسیدگی و سرانجام به موجب دادنامه شماره ۲۸۴۰۹۱ مورخ ۲۳/۱۲/۹۱ گواهی عدم امکان سازش جهت اجرای صیغه طلاق با شرایط مندرج در آن صادر نموده است. دادنامه صادره حسب گزارش مأمور ابلاغ در تاریخ ۲۴/۱۲/۹۱ طبق ماده ۷۰ قانون آیین دادرسی مدنی به زوج خوانده ابلاغ قانونی گردیده که پس از انقضای مهلت تجدیدنظر و در مهلت فرجامی خانم ها ح.س. و ف.الف به وکالت از طرف زوج با تقدیم دادخواست و لایحه فرجامی نسبت به آن فرجام خواهی نموده اند که به شماره ۵۲۰۰۰۹۲ ۲/۲/۹۲ ثبت دفتر دادگاه گردیده و سپس دفتر دادگاه بدون انجام تبادل لوایح پرونده فرجامی را بدون پرونده محاکماتی بدوی به دیوان عالی کشور ارسال که پس از وصول جهت رسیدگی به این شعبه ارجاع گردیده است.

رأی شعبه دیوان عالی کشور

در خصوص فرجام خواهی بانوان ح.س. و ف.الف. به وکالت از طرف آقای ب.ع. نسبت به دادنامه شماره ۲۸۴۰ ۹۱ مورخ ۲۳/۱۲/۹۱ شعبه دوم دادگاه عمومی خانواده شهرستان اسلامشهر متضمن گواهی عدم امکان سازش جهت اجرای صیغه طلاق به خواسته زوجه فرجام خوانده با توجه به محتویات پرونده و قطع نظر از صحت وسقم اعتراض مطروحه نظر به اینکه مندرجات وکالت نامه پیوست پرونده مبین آن است که زوج فرجام خواه طبق قرارداد تنظیمی دو وکیل دادگستری برای خود انتخاب نموده و چون در این قرارداد به هر یک از وکلای انتخابی مستقلا و منفردا حق اقدام و اجازه وکالت تفویض نشده لذا وکلای انتخابی زوج فرجام خواه با لحاظ ماده ۶۶۹ قانون مدنی و ماده ۴۴ قانون آیین دادرسی مدنی مجتمعا از جانب زوج فرجام خواه حق اقدام داشته و اقدام انفرادی و مستقل هر یک از آنان بدون دخالت دیگری در خصوص موضوع وکالت فاقد اعتبار قانونی خواهد بود و نظر به اینکه خانم ح.س. احد از وکلای انتخابی زوج فرجام خواه به دلالت مندرجات وکالت نامه ابرازی دارای پروانه وکالت پایه دوم مأخوذه از مرکز امور مشاوران حقوقی قوه قضاییه بوده که حسب مفاد ماده ۲۵ آیین نامه اجرایی قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و ملاک بند ۲ ماده یک قانون وکالت مصوب ۱۳۱۵ حق اقدام در مرحله فرجامی را نداشته و مجاز به وکالت در دیوان عالی کشور نبوده و بدین لحاظ سمت ایشان به عنوان وکیل فرجام خواه در این مرحله از دادرسی منتفی محسوب می گردد و وکیل انتخابی دیگر فرجام خواه یعنی خانم ف.الف. علی رغم اینکه وکیل پایه یک دادگستری و قانونا مجاز به وکالت در دیوان عالی کشور بوده به جهت اینکه منفردا و مستقلا از جانب زوج فرجام خواه به ایشان تفویض وکالت نشده لذا به تنهایی به عنوان وکیل فرجام خواه ذی سمت محسوب نبوده و فرجام خواهی مطروحه از طرف ایشان به لحاظ فقدان سمت قانونی قابلیت استماع و رسیدگی ندارد و بنا به مراتب اشعاری فرجام خواهی وکلای فرجام خواه به لحاظ فقدان سمت قانونی آنان قابلیت استماع و رسیدگی را نداشته و مستندا به بند ۵ ماده ۸۴ قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد دادخواست فرجامی وکلای فرجام خواه صادر و اعلام می گردد. مقرر می دارد پرونده با ثبت نتیجه و کسر از موجودی به مرجع ذی ربط اعاده گردد.

رئیس شعبه ۸ دیوان عالی کشور مستشاران

عباسیان ناصح اللهیاری