رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره تلقی تجدیدنظرخواهی خارج از مهلت بعنوان فرجام خواهی

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور شماره ۹۴۰۹۹۷۰۹۱۰۰۰۰۴۱۳
شماره دادنامه۹۴۰۹۹۷۰۹۱۰۰۰۰۴۱۳
تاریخ دادنامه۱۳۹۴/۰۵/۳۱
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۲۷ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای حقوقی
موضوعتلقی تجدیدنظرخواهی خارج از مهلت بعنوان فرجام خواهی
قاضیمرتضی فاضل
عزیزالله رزاقی

رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره تلقی تجدیدنظرخواهی خارج از مهلت بعنوان فرجام خواهی: در صورتیکه دادخواست تجدیدنظرخواهی خارج از مهلت تقدیم شود، تلقی آن به عنوان فرجام خواهی صحیح نیست. چراکه هر یک از این دو شیوه اعتراض، دارای احکام و آثار خاص است.

رأی خلاصه جریان پرونده

به تاریخ ۱۳۹۴/۵/۲۴ پرونده کلاسه ۹۴۰۳۴۷/۲۷ تحت نظر است ملاحظه ی گردد خانم گ.م. ر. با تقدیم دادخواستی بطرفیت آقای ع. ع.پ.گ. به خواسته صدور گواهی عدم امکان سازش درخواست رسیدگی نموده شعبه چهارم دادگاه عمومی بابل طی دادنامه غیابی شماره ۰۰۲- ۱۳۹۱/۱/۶ رأی به طلاق صادر نموده واخواهی زوج طی دادنامه شماره ۰۶۵۶ – ۱۳۹۱/۵/۱۱ مردود اعلام تجدیدنظر خواهی وی در شعبه چهارم دادگاه عمومی بابل مطرح و طی دادنامه شماره ۰۱۵۰۲ – ۱۳۹۱/۹/۳۰ به لحاظ خروج از مهلت قانونی به قرار رد تجدیدنظرخواهی منتهی شده اعتراض به این رأی در شعبه ۱۱ دادگاه تجدیدنظر استان مازندران مطرح شعبه مزبور طی دادنامه شماره ۰۲۶۶ – ۱۳۹۴/۳/۵ با پذیرش اعتراض در خارج از مهلت و با این بیان که دادخواست تقدیمی در فرجه فرجام خواهی است با نقض قرار تجدیدنظرخواسته پرونده را جهت اعمال قانون راجع به فرجام خواهی اعاده نمود که دادگاه دستور ارسال به دیوان عالی کشور وفق مقررات را صادر نمود و پرونده به این شعبه دیوان عالی کشور ارجاع گردید با قرائت گزارش آقای عزیزالله رزاقی بشرح ذیل اقدام به صدور رأی می گردد.

رأی شعبه دیوان عالی کشور

با توجه به اینکه اعتراض آقای ع. ع.پ.گ. تحت عنوان تجدیدنظرخواهی نسبت به قرار رد دادخواست صادره از شعبه چهارم دادگاه عمومی بابل بوده و دادگاه تجدیدنظر با پذیرش استدلال دادگاه بدوی مبنی بر خروج تجدیدنظرخواهی از مهلت قانونی اقدام به نقض قرار مزبور نموده است که این امر فاقد وجاهت قانونی و جایگاه حقوقی است . از سوی دیگر تلقی فرجام خواهی از لایحه تجدیدنظرخواهی محکوم علیه موجه نبوده که هر یک دارای احکام و آثار خاص است کما اینکه فرجام خواهی از اختیارات ذینفع است و نمی توان بر افراد تحمیل نمود بعلاوه اقدام به فرجام خواهی نیاز به رعایت تشریفات خاص خود دارد که رعایت نشده است لذا پرونده جهت تأیید یا نقض قرار تجدیدنظر خواسته و اقدام قانونی به دادگاه تجدیدنظر اعاده می گردد.

شعبه ۲۷ دیوان عالی کشور - رئیس و مستشار

مرتضی فاضل - عزیزالله رزاقی