رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۰۶۳ ،کلاسه پرونده: ۹۸۰۳۰۲۵)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال ماده ۴ و تبصره آن و بند پ ماده ۱۰ آیین ­نامه اجرایی ماده ۳ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه (بیمه حوادث راننده مسبب حادثه) به شماره ۵۱۰۵۱/ت۵۳۸۰۵ه (مصوب ۲۸/۴/۱۳۹۶ هیأت وزیران)

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال ماده ۴ و تبصره آن و بند پ ماده ۱۰ آیین ­نامه اجرایی ماده ۳ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه (بیمه حوادث راننده مسبب حادثه) به شماره ۵۱۰۵۱/ت۵۳۸۰۵ه (مصوب ۲۸/۴/۱۳۹۶ هیأت وزیران)
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال ماده ۴ و تبصره آن و بند پ ماده ۱۰ آیین ­نامه اجرایی ماده ۳ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه (بیمه حوادث راننده مسبب حادثه) به شماره ۵۱۰۵۱/ت۵۳۸۰۵ه (مصوب ۲۸/۴/۱۳۹۶ هیأت وزیران)
کلاسه پرونده۹۸۰۳۰۲۵
تاریخ رأیيکشنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
شماره دادنامه۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۰۶۳

هیات تخصصی کار ، بیمه و تأمین اجتماعی

شاکی: خانم اعظم­السادات فاطمی

طرف شکایت:هیأت وزیران

موضوع شکایت و خواسته:ابطال ماده ۴ و تبصره آن و بند پ ماده ۱۰ آیین ­نامه اجرایی ماده ۳ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه (بیمه حوادث راننده مسبب حادثه) به شماره ۵۱۰۵۱/ت۵۳۸۰۵ه (مصوب ۲۸/۴/۱۳۹۶ هیأت وزیران)

شاکی دادخواستی به طرفیتهیأت وزیرانبه خواستهابطال ماده ۴ و تبصره آن و بند پ ماده ۱۰ آیین ­نامه اجرایی ماده ۳ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه (بیمه حوادث راننده مسبب حادثه) به شماره ۵۱۰۵۱/ت۵۳۸۰۵ه (مصوب ۲۸/۴/۱۳۹۶ هیأت وزیران)به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است. متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد:

ماده۴- میزان تعهد بیمه گر در هر حادثه برای جبران خسارت فوت، معادل مبلغ مندرج در بیمه نامه و برای جبران خسارت جرح و یا صدمه بدنی، برابر با حاصل ضرب درصد دیه یا ارش تعیین شده در مبلغ مندرج در بیمه نامه است. هزینه معالجه بیمه شده نیز بر اساس تعرفه های مصوب هیأت وزیران و با رعایت ماده ۳۵ قانون تحت پوشش بیمه می باشد. در هر حال مجموع خسارت بدنی قابل پرداخت به راننده مسبب حادثه در هر حادثه از مبلغ بیمه مندرج در بیمه نامه بیشتر نخواهد بود.

تبصره- بیمه گر مکلف است در ایفای تعهدات موضوع این بیمه نامه، خسارت وارده به راننده مسبب حادثه را بدون لحاظ جنسیت و دین تا سقف مبلغ مندرج در بیمه نامه پرداخت نماید.

[ماده۱۰ برای پرداخت خسارت بدنی ارایه اصل یا تصویر برابر با اصل مدارک زیر لازم است]:... پ- گواهینامه رانندگی راننده مسبب حادثه یا هر گونه مدرک دال بر داشتن گواهینامه رانندگی متناسب با وسیله نقلیه مربوط.

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

شاکی به موجب دادخواستی اعلام کرده است:

الف- قانونگذار با توجه به اینکه آسیب ناشی از فوت یا مصدومیت راننده، آثار نامطلوب عمومی همچون بر شخص ثالث دارد، با تصویب بند ب ماده ۱۱۵ قانون برنامه پنجم توسعه، برای نخستین بار پوشش بیمه­ای راننده مسبب حادثه را مورد حمایت قرار داد.

ب- سپس در ۱۳۹۵ با تصویب قانون بیمه اجباری، دارندگان وسیله نقلیه را مکلف به اخذ دو نوع بیمه­نامه (بیمه شخص ثالث–مستند به ماده ۲- و بیمه حوادث راننده–مستند به ماده ۳-) کرد و به این صورت، از راننده مسبب حادثه با شرایطی همچون شخص ثالث زیان­دیده حمایت کرد.

طبق ماده ۳ قانون مذکور که اختصاص به راننده مسبب حادثه دارد و اطلاق واژه خسارت­های بدنی که تعریف آن در بند الف همین قانون بیان شده است، بدون تردید هدف قانونگذار حمایت کامل از مسبب حادثه و حمایت وی همچون شخص ثالث بوده است.

پ- مواد مورد شکایت، محدودیت­هایی را به قانون وارد کرده­اند. ماده ۴ بیان می­دارد مجموع خسارت بدنی قابل پرداخت به راننده مسبب حادثه در هر حادثه از مبلغ بیمه مندرج در بیمه نامه بیشتر نخواهد بود و تنها راننده­ای مورد حمایت قرار می­گیرد که دارای گواهینامه مجاز است و همه خسارت­ها نیز پرداخت نمی­گردد. این محدودیت­ها خلاف قانون بوده و برخی از محاکم نیز آن را نپذیرفته­اند. بنابراین تمام خسارات بدنی همچنان که در مورد ثالث پرداخت می­شود، باید نسبت به راننده نیز پرداخت گردد و در قوانین اخیر، از نظریه تقصیر عدول شده و به نظریه خطر گرایش صورت گرفته است. اما آیین­نامه مورد شکایت، در پرداخت دیات راننده مقصر، محدودیت ایجاد نموده و این امر با روح و هدف قانونگذار که حمایت از سرنشین می­باشد، متعارض است.

ت- در وضع فعلی و با توجه به [ماده ۳] قانون بیمه اجباری مصوب ۱۳۹۵ که بیان داشته است مبنای محاسبه میزان خسارت قابل پرداخت به راننده مسبب حادثه، معادل دیه و یا ارش جرح در فرض ورود خسارت بدنی به مرد مسلمان در ماه غیرحرام و هزینه معالجه آن می­باشد... ، اولا خسارت همه افراد زیان­دیده–اعم از دارا یا فاقد گواهینامه- باید جبران شود؛ ثانیا معیار و مبلغ پرداختی بر اساس دیه خواهد بود و ماده ۴ آیین­نامه و تبصره آن که تنها بخشی از خسارت را مورد حمایت قرار داده است، مخالفت با قانون بوده و اجتهاد در برابر نص می­باشد.

ث- قانونگذار در ماده ۱۰ قانون بیمه اجباری، با اطلاق واژه زیان­دیده ، تعدد دیات و پرداخت بدون آیین و جنسیت را در مورد راننده مسبب حادثه مورد حمایت قرار داده و همچنین طبق ماده ۱۱ قانون مذکور، درج شرط در بیمه­نامه که مزایایی کمتر از مزایای مندرج در قانون را برای بیمه­گذار یا زیان­دیده داشته باشد یا مواردی از این قبیل، ممنوع می­باشد. تعدد دیات و پرداخت بدون لحاظ آیین و جنسیت نیز از مزایای قانون محسوب شده و از سوی دیگر مبانی بحث ایجاب می­کند که هیچ زیانی بدون جبران باقی نماند و بیمه حوادث محدود نشود. مضاف بر این، تفاوتی بین مصادیق بیمه­های حادث، در حوادث رانندگی نیست و تکلیف قانونی بیمه­گذار به اخذ بیمه­نامه شخص ثالث و حوادث راننده برای حمایت از ثالث و راننده مسبب حادثه است.

همچنین شاکی در متن دادخواست دیگری به تکمیل شکایت خود پرداخته و بیان داشته است:

الف- با مداقه در رأی وحدت رویه هیأت عمومی دیوان عالی کشور به شماره ۷۸۱ (مورخ ۲۶/۶/۱۳۹۸) و با توجه به اطلاق پوشش خسارت­های بدنی مندرج در ماده ۳ قانون بیمه اجباری مصوب ۱۳۹۵، خسارت­های بدنی راننده نیز باید مانند سرنشین بدون تعیین سقف پرداخت و به قیمت یوم­الاداء به زیان­دیدگان پرداخت شود؛ فلذا ماده ۴ آیین­نامه مورد شکایت و تبصره آن که برای راننده مسبب حادثه سقف پرداخت تعیین کرده است، خلاف قانون و رأی فوق­الذکر می­باشد.

ب- اطلاق راننده مسبب حادثه در ماده ۳ قانون بیمه اجباری مصوب ۱۳۹۵، مؤید آن است که شرط داشتن گواهینامه رانندگی و ایجاد محدودیت مواد قانونی و مشروط نمودن آن­ها، خارج از اختیارات هیأت وزیران است.

پ- با توجه به تکلیف حکومت اسلامی در حمایت از جان و مال مردم به استناد قاعده فقهی لا یهدر [یبطل] دم امرء مسلم ، ابطال موارد مورد شکایت مورد استدعاست.

در پاسخ به شکایت مذکور،معاون امور حقوقی و مجلس وزارت امور اقتصادی و دارایی، مدیر کل دفتر حقوقی بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور، رئیس مرکز مدیریت عملکرد، بازرسی و امور حقوقی حوزه وزارت کشور و معاون امور حقوقی دولت(به ترتیب) به موجب لوایح شماره۲۰۸۰۳۵/۹۱ (مورخ ۲۳/۱۰/۱۳۹۸)، ۱۳۳۴۸۰/۲۰۵/۹۸ (مورخ ۲۳/۱۰/۱۳۹۸)، ۱۳۵۴۸۶ (مورخ ۸/۷/۱۳۹۸)، ۲۱۶۲۵۸ (مورخ ۱/۱۱/۱۳۹۸)، ۱۳۱۸۶۸/۳۹۹۲۴ (مورخ ۱۴/۱۰/۱۳۹۸) و ۱۴۸۹۲۱/۴۱۱۲۱ (مورخ ۲۱/۱۱/۱۳۹۸)به طور خلاصه توضیح داده­اند که:

الف- وزارت امور اقتصادی و دارایی

۱. قسمت پایان ماده ۳ قانون بیمه اجباری مصوب ۱۳۹۵، تهیه و تصویب آیین­نامه اجرایی مربوط به بیمه­نامه را به پیشنهاد بیمه مرکزی پس از تصویب شورای عالی بیمه و هیأت وزیران گذاشته است. این امر به معنای تکلیف بر تعیین نحوه اجرای این ماده و شرایط عمومی بیمه­نامه است. مستفاد از ماده یادشده باید نرخ حق بیمه، چگونگی پرداخت خسارت، حدود تعهدات بیمه­گر در محدوده قانونی، حدود تعهدات بیمه­گذار، خسارت­های خارج از تعهدات بیمه­گر، فرایند پرداخت خسارات، مدارک لازم برای پرداخت خسارت و سایر موارد لازم برای اجرای ماده تعیین گردند. بنابراین آیین­نامه مورد شکایت، از جهت شکلی منطبق با قوانین به تصویب رسیده است.

۲. مبنای بررسی گواهینامه راننده مسبب حادثه، بند پ ماده ۱۵ قانون بیمه اجباری مصوب ۱۳۹۵ است، که طبق آن، یکی از مواردی که زیان از مسبب حادثه اخذ می­شود، عدم دارا بودن گواهینامه یا عدم تناسب گواهینامه با وسیله نقلیه است. بنابراین در حالتی که خود راننده­ی مسبب و مقصر، زیان­دیده باشد، چون باید خسارت از راننده مسبب دریافت شود، مطابق مواد ۲۹۴ و ۲۹۵ قانون مدنی به عنوان یکی از اسباب سقوط تعهدات به صورت قهری تهاتر رخ می­دهد و بالتبع پرداخت خسارت به مسبب و مقصر حادثه منتفی می­گردد. این امر مبتنی بر این اصل است که اگر زیان ناشی از تقصیر زیان­دیده باشد، او نمی­تواند جبران آن را از دیگری خواستار شود.

۳. با توجه به اینکه رانندگی بدون گواهینامه در ماده ۷۲۳ قانون مجازات اسلامی (مصوب ۲/۳/۱۳۷۵) جرم­انگاری شده است، بنابراین پرداخت دیه به راننده مسبب فاقد گواهینامه یا گواهینامه غیرمتناسب با وسیله نقلیه، حمایت از ارتکاب جرم و به نوع غیرمستقیم تشویق به انجام آن می­باشد، که با هدف قانونگذار مغایر می­باشد.

یکی از اصول اساسی در بیمه نمودن یک ریسک، خلاف نظم عمومی نبودن آن است و بیمه نباید باعث ترویج اقدامات خلاف قانون گردد و مبتنی بر این اصل، یکی از شرایط دریافت خسارت، برخورداری راننده مسبب حادثه از گواهینامه است.

ب- بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران

دفاعیه شکلی

ماده ۴ آیین­نامه مورد شکایت، مطابق مصوبه هیأت وزیران به شماره ۸۹۴۷۲/ت ۵۴۷۳۸ه (مورخ ۲۳/۷/۱۳۹۶)اصلاح شدهو عبارت که حداقل به میزان دیه مرد مسلمان در ماه غیرحرام خواهد بود به ماده ۴اضافه شدهاست، که شاکی تقاضای ابطال مقرره قبلی را نموده است.

دفاعیات ماهوی

۱- ۱.در رابطه با ماده ۴ آیین­نامه مورد شکایت:ماده ۳ قانون بیمه اجباری مصوب ۱۳۹۵، تهیه و تصویب آیین­نامه اجرایی در رابطه با حق بیمه مربوط به حوادث راننده را بر عهده بیمه مرکزی و شورای عالی بیمه و هیأت وزیران گذاشته است و این امر به منزله تکلیف به تعیین نحوه اجرای این ماده و شرایط عمومی بیمه­نامه مربوطه است.

بنابراین تکلیف و اذن مقنن به هیأت دولت اعطا شده است تا مواردی مثل نرخ حق بیمه، چگونگی پرداخت خسارت و سایر موارد لازم برای اجرای ماده را تعیین نماید و آیین­نامه مذکور در این راستا و با رعایت شرایط شکلی لازم مصوب گردیده است.

۱- ۲. مطابق ماده ۳ قانون بیمه اجباری، بیمه راننده مسبب، بیمه­نامه حوادث (اشخاص) می­باشد که به همراه بیمه شخص ثالث (مسئولیت) ارائه می­گردد. بر اساس اصول حاکم بر بیمه حوادث نیز خسارات پرداختی به بیمه­گزار باید تا سقف تعهدات مندرج در بیمه­نامه توسط بیمه­گر انجام شود. بنابراین حداکثر میزان تعهد بیمه­گر در هر حادثه، معادل مبلغ مندرج در بیمه­نامه می­باشد.

۱- ۳. طبق بند ۷ ماده ۳ قانون بیمه مصوب ۱۳۱۶، میزان تعهدات بیمه­گر باید در بیمه­نامه ذکر شود و جزء ارکان بیمه­نامه است. این امر بدان معناست که حداکثر تعهدی که بیمه­گر برای جبران خسارت دارد، باید معین باشد و بیمه­گر تعهدی خارج از آن ندارد. بنابراین ماده ۴ آیین­نامه مورد شکایت نیز در همین راستا بوده و مغایر با قوانین نمی­باشد.

۱- ۴. با توجه به اینکه مطابق ماده ۳ قانون بیمه اجباری، دارنده مکلف به اخذ بیمه به میزان حداقل دیه مرد مسلمان در ماه غیرحرام است و امکان دارد که دارنده بیش از یک دیه مرد مسلمان، پوشش بیمه­نامه اخذ کند، بنابراین آیین­نامه مورد شکایت، حاصل ضرب درصد دیه یا ارش تعیین­شده در مبلغ مندرج در بیمه­نامه را که حداقل به میزان دیه مرد مسلمان در ماه غیرحرام است، مبنای پرداخت خسارت دانسته است.

۲.در رابطه با اظهارات شاکی مبنی بر مورد حمایت قرار دادن راننده مسبب حادثه بدون در نظر گرفتن آیین و جنسیت:مطابق تبصره ماده ۴ آیین­نامه مورد شکایت، خسارت وارده به راننده مسبب حادثه را بدون لحاظ جنسیت و دین، تا سقف مبلغ مندرج در بیمه­نامه باید پرداخت گردد. بنابراین همانطور که در ماده ۱۰ قانون بیمه اجباری، سقف تعهدات بیمه­نامه، شرط جبران خسارت اعلام شده، در تبصره مذکور نیز این امر بیان گردیده است.

در مورد تعدد دیات نیز اولا بر خلاف اظهارات شاکی ماده ۱۰ قانون بیمه اجباری، حکمی در این مورد بیان نکرده است و ثانیا مطابق آیین­نامه اجرایی مورد شکایت، خسارات تعیین­شده تا سقف بیمه­نامه پرداخت می­گردد.

۳. اگر منظور شاکی از طرح مسائلی مانند تعدد دیات، پرداخت خسارت به صورت یوم­الاداء و بدون رعایت سقف تعهدات بیمه­نامه باشد، باید علاوه بر نکاتی که در بند ۱ بیان شد، این امر نیز اعلام گردد که:

بیمه حوادث راننده با بیمه­نامه شخص ثالث متفاوت است. در مورد خسارات شخص ثالث، احکام اختصاصی مانند تبصره ماده ۹ و ماده ۱۳ قانون وجود دارد. صندوق تأمین خسارت­های بدنی نیز به استناد ماده ۱۳ و ۲۱ قانون، خسارت­های بیش از تعهدات بیمه­نامه و به دلیل کسری پوشش بیمه­نامه را پرداخت می­کند؛ اما تکلیفی در پرداخت خسارات وارده به راننده مسبب حادثه ندارد و تکلیف آن صرفا منحصر در خسارات وارده به شخص ثالث است و مطابق بند ت ماده ۱ قانون بیمه اجباری، راننده مسبب حادثه، شخص ثالث نمی­باشد. بنابراین تعهد بیمه­گر در بیمه حوادث راننده، محدود به سقف تعهدات بیمه­نامه است.

۴- ۱.در رابطه با بند پ ماده ۱۰ آیین­نامه مورد شکایت:مبنای بررسی گواهینامه برای پرداخت خسارت، ماده ۷ آیین­نامه مورد شکایت است که بیان می­دارد خسارت­های خارج از تعهد بیمه­گر، موارد مندرج در مواد ۱۵ و ۱۷ قانون بیمه اجباری است. مطابق بند پ ماده ۱۵ قانون مذکور نیز یکی از مواردی که در آن، بیمه­گر خسارت پرداخت­شده به زیان­دیده ثالث را از مسبب حادثه اخذ می­نماید، موردی است که راننده مسبب، فاقد گواهینامه یا دارای گواهینامه غیرمتناسب باشد. به این ترتیب در صورتی که زیان­دیده، خود راننده مسبب باشد، چون خسارت باید پس از پرداخت، اخذ شود، بدوا خسارت پرداخت نمی­گردد.

۴- ۲. طبق ماده ۲۶ آیین­نامه راهنمایی و رانندگی (مصوب ۱۸/۳/۱۳۸۴ هیأت وزیران)، رانندگی کردن مستلزم اخذ گواهینامه از مراجع ذیصلاح است.

۴- ۳. وفق ماده ۷۲۳ قانون مجازات اسلامی، رانندگی بدون گواهینامه جرم­انگاری شده است و بیمه نمی­تواند از ارتکاب جرم حمایت کند.

همچنین مطابق ماده ۳ قانون بیمه اجباری، بیمه­نامه راننده مسبب، بیمه­نامه حوادث (اشخاص) می­باشد، که به همراه بیمه شخص ثالث (مسئولیت) ارائه می­گردد. در همه کشورها، خسارت­های ناشی از اعمال مجرمانه، در بیمه­نامه­های حوادث، خارج از تعهد بیمه­گر می­باشند. در ایران نیز مطابق ماده ۱۱ آیین­نامه شرایط عمومی بیمه­نامه حوادث اشخاص (مصوب شورای عالی بیمه)، یکی از موارد خارج از تعهدات، موردی است که بیمه­گذار مرتکب عمل مجرمانه–اعم از مباشرت، مشارکت یا معاونت- گردد. با توجه به علم راننده به نداشتن گواهینامه و اقدام به عمل مجرمانه، ماده ۷ آیین­نامه مورد شکایت، پرداخت خسارت در این موارد را خارج از تعهد اعلام کرده است. کما اینکه مطابق بند پ ماده ۱۵ قانون بیمه اجباری نیز خسارت پرداختی به ثالث، از راننده فاقد گواهینامه اخذ می­شود. بنابراین عدم پرداخت خسارت به رانندگان فاقد گواهینامه مطابق با قانون بیمه اجباری می­باشد.

۴- ۴. یکی از اصول بیمه­گری در بیمه نمودن یک ریسک، خلاف نظم عمومی نبودن بوده و بیمه نباید باعث ترویج اقدامات خلاف قانون نبودن گردد. بنابراین یکی از شروط پرداخت خسارت در مورد مانحن­فیه نیز برخورداری راننده مسبب از گواهینامه است.

۴- ۵. بیمه به منظور جبران زیان­هایی است که از فعالیت مشروع افراد ناشی می­شود و نباید فعالیت­های غیرقانونی اشخاص تحت حمایت بیمه قرار گیرد. همچنین بیمه اساسا جایگزین استاندارد و ایمنی نیست و تحت پوشش قرار دادن ریسک­های نامعقول و غیرقانونی باعث افزایش مخاطرات اخلاقی و افزایش رفتارهای پرخطر در جامعه می­شود. بنابراین تحت پوشش قرار دادن خسارات وارد به راننده مسبب حادثه فاقد گواهینامه با موازین بیمه­ای متعارض است.

پ- وزارت کشور

۱. در حال حاضر صرفا مشخصات بیمه­گذار و مشخصات خودرو و پلاک خودرو در حین صدور بیمه­نامه شخص ثالث ثبت می­گردد و مشخصات گواهینامه افراد ثبت نمی­گردد. [در حالی که مطابق تبصره ۱ ماده ۱۸ قانون بیمه اجباری مصوب ۱۳۹۵، الزام به بررسی ویژگی­های راننده، سوابق رانندگی و بیمه­ای مالک وسیله نقلیه و خسارت­های پرداختی بابت حوادث منتسب به وی شده است].

۲. مطابق ماده ۱۷ قانون بیمه اجباری، برخی موارد از شمول بیمه موضوع قانون مذکور خارج می­باشند و نداشتن گواهینامه متناسب به وسیله نقلیه، جزو موارد خارج از شمول بیمه مذکور نمی­باشد.

۳. در تعاریف دارنده و راننده مسبب حادثه، در قانون بیمه اجباری و آیین­نامه مورد شکایت هیچ اشاره­ای به لزوم دارا بودن گواهینامه رانندگی متناسب با وسیله نقلیه نشده است.

۴. با توجه به موارد مذکور و اینکه دارا بودن گواهینامه جزو شروط اصلی رانندگی بوده و مطابق ماده ۷۲۳ قانون مجازات اسلامی، رانندگی بدون گواهینامه جرم می­باشد، ولی قانون بیمه اجباری در این خصوص دارای صراحت کامل نمی­باشد.

ت- مرکز مدیریت عملکرد، بازرسی و امور حقوقی حوزه وزارت کشور

۱. شاکی در بند الف دادخواست، به بند ب ماده ۱۱۵ قانون برنامه پنجم توسعه استناد نموده است. در حالی که این ماده در قانون برنامه ششم توسعه منسوخ شده و تنفیذ نگردیده است و قابلیت اجرا نخواهد داشت.

۲. ممکن است قانونگذار در مواد ۲ و ۳ قانون بیمه اجباری، مواردی الزام­آور برای بیمه­گر و بیمه­گزار بیان کرده باشد. اما این حکم بر اساس قراداد بیمه برای طرفین قابلیت اجرا پیدا خواهد کرد و با توجه به ماده ۱ قانون بیمه مصوب ۱۳۱۶ که به تعریف عقد بیمه پرداخته است، لازم است در عقد قرارداد، کلیات مندرج در ماده قانونی مذکور رعایت گردد. [ادامه بند مبهم است. لذا عین متن درج می­گردد]: به همین دلیل در خصوص قانون بیمه اجباری شخص ثالث نیز هنگامی که منجر به مرحله عقد قرارداد منجر می­شود بایستی کلیات مندرج در قانون بیمه قرار گرفته و می­تواند قسمتی از اجرای آن مفاد ماده ۲ و ۳ قانون بیمه اجباری باشد. بنابراین صرف اینکه در آیین­نامه اشاره به مواردی کرده باشد که استنتاج شود چون ماده ۲ و ۳ قانون رعایت شده پس باید ابطال شود صحیح نیست چرا که در کلیت به شرحی که گذشت در متن قرارداد موضوع متذکر شده است .

۳. مطابق بند ۷ ماده ۳ قانون بیمه، میزان تعهد بیمه­گر در صورت وقوع حادثه باید در بیمه­نامه قید شود. قراردادهای بین بیمه­گر و بیمه­گزار نیز از این بند تبعیت می­کنند که می­تواند در بیمه­نامه اشاره به مواد ۲ و ۳ قانون بیمه اجباری کند و همین موضوع اشاره شده است و ماده ۴ آیین­نامه مورد شکایت منطبق با قوانین است.

۴. قراردادها نباید مغایر با قوانین و مقررات کشور باشند. از آنجا که طبق قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، راننده فاقد گواهینامه مرتکب تخلف و جرم می­شود، بنابراین در صورتی که در قرارداد بین بیمه­گر و بیمه­گزار شرط عدم تسری بیمه به اشخاص فاقد گواهینامه درج شود، این امر خلاف قوانین نمی­باشد؛ هرچند می­توان بابت جنبه ارفاقی و حمایتی به موضوع نگاه کرد و بیمه شخص ثالث را به استفاده­کنندگان فاقد پروانه رانندگی تعمیم داد.

همچنین در قرداد مذکور نیز نباید از قوانین کشور از جمله قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی تخطی نمود. لذا شرط عدم تسری بیمه به اشخاص فاقد گواهینامه خلاف قوانین نبوده و آن قسمت از دادخواست شاکی که به جنبه حمایتی و ارفاقی موضوع اشاره کرده است، فاقد موضوعیت می­باشد.

۵. طبق اصل ۱۳۸ قانون اساسی، باید آیین­نامه­های هیأت وزیران به اطلاع رئیس مجلس شورای اسلامی برسد و با توجه به اینکه ایرادی متوجه این آیین­نامه نشده است، تأیید آن به منزله نداشتن مغایرت قانونی می­باشد.

ث- معاون امور حقوقی دولت (۱)

(شکایتی به خواسته ابطال بند پ ماده ۱۰ آیین­نامه اجرایی ماده ۳ قانون بیمه اجباری طی پرونده شماره ۹۸۹۹۸۰۹۰۵۸۰۱۲۱۲ و کلاسه شماره ۹۸۰۱۵۳۳ در دیوان عدالت اداری در دست رسیدگی قرار داد).

۱. مطابق ماده ۳ قانون بیمه اجباری که تأسیس قانونی جدیدی است و از نظر مبانی و آثار نیز قابل قیاس با سایر انواع بیمه نمی­باشد و دولت نیز در مقام وضع آیین­نامه اجرایی آن، یکی از مدارک لازم برای پرداخت خسارت بدنی را طبق ماده ۱۰ آیین­نامه، گواهینامه راننده مسبب حادثه دانسته است.

۲. این نوع بیمه برای جبران خسارات بدنی راننده با حسن نیت و متعارف در نظر گرفته شده و یکی از شروط منطقی برخورداری از آن نیز برای راننده مسبب حادثه، داشتن گواهینامه است. این بیمه برای حمایت از کسانی است که در زمان رانندگی به صورت مجاز، به علت بی­احتیاطی باعث بروز خسارت به دیگران و خود می­شوند، که در مورد اول، بیمه شخص ثالث جبران­کننده خسارت بوده و در مورد خود راننده نیز این نوع جدید از بیمه خسارت را پرداخت خواهد کرد.

۳. یکی از اصول بنیادین قراردادهای بیمه، مشروع و قانونی بودن فعالیت موضوع بیمه است و نمی­توان زیان حاصل از فعالیت غیرقانونی را بیمه کرد. رانندگی بدون گواهینامه نیز مطابق با ماده ۷۲۳ قانون مجازات اسلامی جرم بوده و نمی­تواند موضوع قرارداد بیمه باشد و موضوعا از شمول این قرارداد خارج می­باشد. با توجه به اینکه این موضوع تخصصا و موضوعا از شمول شمول قانون خارج می­باشد، بنابراین بند پ ماده ۱۰ نیز که به این امر اشاره نموده است، حکم جدیدی نداشته و مغایر با قوانین نمی­باشد.

۴. مطابق ماده ۱۵ قانون بیمه اجباری، در مواردی بیمه­گر پس از پرداخت خسارت به زیان­دیده، به مسبب حادثه مراجعه کرده و خسارت را از او مطالبه خواهد کرد، که یکی از آن موارد، برخوردار نبودن راننده مسبب از گواهینامه است، که این امر با اصول حقوقی مذکور در بند پیشین سازگار است. به این ترتیب زمانی که در صورت فاقد گواهینامه بودن راننده مسبب، خسارت از خود راننده اخذ می­شود، به طریق اولی در رابطه با خساراتی که به خود راننده مسبب حادثه وارد می­آید، تعهد و مسئولیتی وجود نخواهد داشت.

ج- معاون امور حقوقی دولت (۲)

(شکایت مشابهی به خواسته ابطال بند پ ماده ۱۰ آیین­نامه اجرایی ماده ۳ قانون بیمه اجباری طی پرونده شماره ۹۸۰۹۹۸۰۹۰۵۸۰۱۲۱۲ و کلاسه شماره ۹۸۰۱۵۳۳ در هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در دست رسیدگی قرار داد).

۱. تمامی مواد قانون بیمه اجباری به جز ماده ۳، شامل احکام و ضوابطی در رابطه با شخص ثالث می­باشند و در رابطه با حمایت از زیان­دیده به مفهوم راننده مسبب حادثه، به نحو دیگری اختیار اعطا شده (اختیار تصویب آیین­نامه) و به بیمه مرکزی و شورای عالی بیمه محول گردیده است. بنابراین احکام ناظر بر جبران کل خسارات بدنی–از جمله تبصره ماده ۹- صرفا مربوط به اشخاص ثالث است و به رانندگان مسبب حادثه قابل تسری نمی­باشد.

۲. طبق ماده ۱۰ قانون بیمه اجباری، تکلیف بیمه­گر به ایفای تعهدات در برابر اشخاص ثالث، تا سقف تعهدات مندرج در بیمه­نامه است؛ بنابراین به طریق اولی پرداخت تمام خسارت به راننده مسبب حادثه که با بی­احتیاطی و غفلت و یا قانون­شکنی موجب بروز حادثه شده است، از نظر قانونی محل ایراد است.

۳. با توجه به اینکه انتهای ماده ۴ آیین­نامه مورد شکایت، اولا صرفا در مقام بیان حکم ماده ۱۰ قانون برای اشخاص ثالث بوده است که بیان می­دارد تا سقف تعهدات مندرج در بیمه­نامه و ماده قانونی را توسعه یا محدود نکرده است و ثانیا حکم ماده ۱۱ قانون به دلالت مواد ۹ و ۱۰ بوده و مربوط به حقوقی است که برای اشخاص ثالث در نظر گرفته شده و نه راننده مسبب حادثه، بنابراین ماده ۴ آیین­نامه مورد شکایت، مغایر قوانین نمی­باشد.

۴. صرف نظر از صحت و سقم برداشت شاکی که بیان می­دارد در قوانین اخیر بیمه، رویکرد قانونگذار عدول از نظریه تقصیر و گرایش به نظریه خطر می­باشد، با توجه به اینکه اصولا مفاد آیین­نامه مورد شکایت ناظر بر جبران خسارت بدنی وارده به شخص راننده است و به نوعی در مقام جبران خسارات وارده به خود (و نه دیگری) می­باشد، نظریات رایج در بحث مسئولیت مدنی (از قبیل تقصیر، خطر و...) مصداق پیدا نخواهند کرد. چرا که این نظریات در مواردی است که فعل شخص منجر به ورود زیان به دیگری شده باشد. حال آنکه در ماده ۳ قانون و آیین­نامه مورد شکایت، عامل زیان و زیان­دیده، شخص واحد می­باشد.

در خصوص ادعای مغایرت مصوبه با شرع، قائم مقام دبیر شورای نگهبان به موجب نامه شماره۲۱۸۱۵/۱۰۲/۹۹ (مورخ ۲۶/۱۱/۱۳۹۹)اعلام کرده است که:

عطف به نامه شماره ۹۸۰۳۰۲۵ مورخ ۲۸/۱۰/۱۳۹۸؛

موضوع ماده ۴ و تبصره آن و بند پ ماده ۱۰ آیین­نامه اجرایی ماده ۳ قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه، در جلسه مورخ ۳/۱۰/۱۳۹۹ فقهای معظم شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که به شرح ذیل اعلام نظر می­گردد:

مصوبه مورد شکایت فی­نفسه خلاف شرع نمی­باشد. تشخیص قانونی بودن آن بر عهده دیوان محترم عدالت اداری است .

پرونده شماره ه ع/۹۸۰۳۰۲۵ مبنی بر درخواست ابطال ماده ۴ و تبصره آن و بند پ ماده ۱۰ آیین ­نامه اجرایی ماده ۳ قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه (بیمه حوادث راننده مسبب حادثه) به شماره ۵۱۰۵۱/ت۵۳۸۰۵ه (مصوب ۲۸/۴/۱۳۹۶ هیأت وزیران)، در جلسه مورخ ۱۳/۲/۱۴۰۰ هیأت تخصصی کار، بیمه و تأمین اجتماعی مورد رسیدگی قرار گرفت و اکثریت اعضا به شرح زیر اقدام به صدور رأی نمودند:

رأی هیأت تخصصی کار، بیمه و تأمین اجتماعی

الف- ماده ۴ آیین­نامه اجرایی معترض­عنه و تبصره آن

نظر به اینکهاولامطابق فراز پایانی ماده ۳ قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه (مصوب ۲/۲/۱۳۹۵)، صلاحیت تصویب آیین­نامه اجرایی ماده قانونی مذکور پس از تصویب شورای عالی بیمه به هیأت وزیران واگذار شده است، بنابراین آیین­نامه مورد شکایت که مطابق با ماده قانونی مذکور به تصویب شورای عالی بیمه رسیده و توسط هیأت وزیران مصوب گردیده است، خارج از صلاحیت مقرره­گذار نبوده و از این جهت مغایر قوانین نمی­باشد.

ثانیابا عنایت به اینکه ماده ۳ قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه که بیان می­دارد دارنده وسیله نقلیه مکلف است برای پوشش خسارت های بدنی واردشده به راننده مسبب حادثه، حداقل به میزان دیه مرد مسلمان در ماه غیرحرام، بیمه حوادث اخذ کند؛ مبنای محاسبه میزان خسارت قابل پرداخت به راننده مسبب حادثه، معادل دیه فوت یا دیه و یا ارش جرح در فرض ورود خسارت بدنی به مرد مسلمان در ماه غیرحرام و هزینه معالجه آن می باشد ، صرفا الزام به اخذ حداقل بیمه حوادث به میزان دیه مرد مسلمان در ماه غیرحرام نموده و در رابطه با سقف تعهدات بیمه­ای سازمان بیمه­گر حکمی ندارد، علیهذا ماده ۴ آیین­نامه مورد شکایت و تبصره آن که جبران خسارت جرح و یا صدمه بدنی را برابر با حاصل ضرب درصد دیه یا ارش تعیین­شده در مبلغ مندرج در بیمه نامه اعلام کرده و بیمه گر را مکلف به ایفای تعهدات موضوع بیمه نامه و پرداخت خسارت وارده به راننده مسبب حادثه تا سقف مبلغ مندرج در بیمه نامه نموده است، مغایرتی با قوانین ندارد.

ب- بند پ ماده ۱۰ آیین­نامه اجرایی معترض­عنه

نظر به اینکه اقدام به رانندگی و یا تصدی وسایل موتوری که مستلزم داشتن گواهینامه مخصوص است بدون گواهینامه رسمی، مطابق ماده ۷۲۳ کتاب تعزیرات و مجازات های بازدارنده قانون مجازات اسلامی جرم­انگاری شده و حمایت قانون از جرایم، خلاف اصول حقوقی می­باشد و طبق رأی وحدت رویه هیأت عمومی دیوان عالی کشور به شماره ۸۰۶ (مورخ ۱۴/۱۱/۱۳۹۹) که اعلام می­دارد بیمه­گر مسئولیتی برای پرداخت خسارت بدنی به راننده مسبب حادثه فاقد گواهینامه رانندگی از محل بیمه­نامه موضوع ماده ۳ قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه ندارد، بنابراین بند پ ماده ۱۰ آیین­نامه مورد شکایت که یکی از شرایط پرداخت خسارت بدنی توسط بیمه­گر را ارائه گواهینامه رانندگی راننده مسبب حادثه یا هر گونه مدرک دال بر داشتن گواهینامه رانندگی متناسب با وسیله نقلیه مربوط اعلام کرده است، مغایرتی با قوانین ندارد.

بنا به مراتب فوق ماده ۴ و تبصره آن و بند پ ماده ۱۰ آیین ­نامه اجرایی ماده ۳ قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه (بیمه حوادث راننده مسبب حادثه) به شماره ۵۱۰۵۱/ت۵۳۸۰۵ه (مصوب ۲۸/۴/۱۳۹۶ هیأت وزیران)، بر اساس رأی اکثریت اعضای هیأت تخصصی کار، بیمه و تأمین اجتماعی مغایر با قوانین و خارج از حدود اختیارات مقام تصویب­کننده تشخیص نگردید. این رأی به استناد بند ب ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۹۲ ظرف مهلت بیست روز از تاریخ صدور از جانب رئیس محترم دیوان عدالت اداری یا ۱۰ نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است.

غلامرضا مولابیگی

رئیس هیأت تخصصی کار، بیمه و تأمین اجتماعی

دیوان عدالت اداری



کدمنبع: 14268