نظریه شماره 7/99/927 مورخ 1399/11/26 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره بهره برداری قضایی مراجع عالی اقلیت های دینی

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نظریه مشورتی 7/99/927
شماره نظریه۷/۹۹/۹۲۷
شماره پرونده۹۹-۹/۱۲-۹۲۷ ح
تاریخ نظریه۱۳۹۹/۱۱/۲۶
موضوع نظریهحقوقی
محور نظریهاقلیت های دینی

چکیده نظریه شماره 7/99/927 مورخ 1399/11/26 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره بهره برداری قضایی مراجع عالی اقلیت های دینی: مقررات احوال شخصیه مسیحیان کاتولیک ایران، تابع نظر شورای اسقفان کاتولیک ایران است،در مورد مسیحیان پروتستان ایران، به موجب ماده ۲۹۵ مقررات احوال شخصیه مسیحیان پروتستان ایران تفسیر مواد این مقررات با اظهار نظر در موارد خاص بر عهده کلیسا یا کمیته منتخب کلیساهای پروتستان است.مقررات احوال شخصیه ارامنه گریگوری،در صلاحیت انحصاری مراجع دینی کلیسای ارمنی است.انجمن کلیمیان تهران مجاز به اظهار نظر و پاسخ گویی راجع به پرسش های مربوط به احوال شخصیه است که با جلب نظر دارالشرع صورت می گیرد. انجمن موبدان تهران به عنوان مرجع عالی دینی زرتشتیان تعیین شده است و مرجع رسمی استعلامات در امور حسبی و احوال شخصیه است.

استعلام

در اجرای تبصره ماده ۴ آیین نامه اجرایی قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۳/۱۱/۲۷ ریاست محترم قوه قضاییه، خواهشمند است دستور فرمایید مراجع عالی معتبر اقلیت های دینی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان را جهت بهره برداری قضایی به این مجتمع معرفی نماید.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱- اولا، مقررات احوال شخصیه مسیحیان کاتولیک ایران، تابع نظر شورای اسقفان کاتولیک ایران است و قواعد آن در ۶۰ ماده به تصویب این شورا رسیده است.

ثانیا، در مورد مسیحیان پروتستان ایران، به موجب ماده ۲۹۵ مقررات احوال شخصیه مسیحیان پروتستان ایران مصوب ۳/۷/۱۳۸۷ تفسیر مواد این مقررات با اظهار نظر در موارد خاص بر عهده کلیسا یا کمیته منتخب کلیساهای پروتستان است.

ثالثا، هر چند مقررات احوال شخصیه ارامنه گریگوری در سال ۱۳۱۷ به تصویب رسیده و متعاقبا با اصلاحاتی مواجه شده است، اما رئیس شورای خلیفه گری تهران به موجب نامه شماره ۱۰۳۴/۷۷ مورخ ۲/۴/۱۳۸۲ به اداره کل تدوین و تنقیح قوانین و مقررات ریاست جمهوری اعلام داشته است که تفسیر این مقررات در صلاحیت انحصاری مراجع دینی کلیسای ارمنی است، لذا مرجع استعلام در خصوص این مقررات، خلیفه گری ارامنه گریگوری تهران است.

۲- در حال حاضر انجمن کلیمیان تهران مرجع عالی دینی کلیمیان ایران است که برابر اساسنامه مربوط مجاز به اظهار نظر و پاسخ گویی راجع به پرسش های مربوط به احوال شخصیه است که با جلب نظر دارالشرع صورت می گیرد.

۳- با توجه به تبصره ماده ۴ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ و آیین نامه احوال شخصیه زرتشتیان ایران مصوب ۲۷/۱۲/۱۳۸۶، انجمن موبدان تهران به عنوان مرجع عالی دینی زرتشتیان تعیین شده است و مرجع رسمی استعلامات در امور حسبی و احوال شخصیه است.

مواد مرتبط

جستارهای وابسته