حق چون برگ برنده

نسخهٔ تاریخ ‏۱۳ ژوئیهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۶:۲۲ توسط Alirezadelavar (بحث | مشارکت‌ها) (+رده:مقالات منتشر شده در سال 1382; +رده:مقالات حقوق تطبیقی using HotCat)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

حق چون برگ برنده نام مقاله ای از رونالد دورکین با ترجمه محمد راسخ است که در دوره صفر شماره دوم فصلنامه علمی حقوق تطبیق دانشگاه مفید منتشر شده است.

چکیده

بهترین معناى حق این است که آن را برگى برنده در برابر دلایل موجهه تصمیمات سیاسى بگیریم که به دنبال منافع جامعه بطور کلى مى‏باشند . این مقاله در پى ارائه چنین تحلیل و نظریه‏اى از حق است . یعنى ارائه نظریه حق به عنوان دلیل حاکم در برابر دلایل سود - انگار . بدین منظور نویسنده به دو نوع دفاع در مقابل نظریه سود - انگار اشاره مى‏کند: دفاع تکثرگرا و دفاع مبتنى بر حق استقلال اخلاقى دورکین استدلال مى‏کند که تحلیلى عمیق‏تر از دلایل پذیرش سود - انگارى نشان مى‏دهد که مفهوم سود باید نوعى حق استقلال اخلاقى را نتیجه بدهد . از دلایل اولیه پذیرش (یا به تعبیر مؤلف از دلایل اصلى جذابیت) نظریه سود - انگار، قالب برابرى‏گراى این نظریه است . بدین معنا که در محاسبه بهترین روش عملى ساختن بیشترین ترجیحهاى اعضاى جامعه (سود - انگارى)، نباید ترجیح پاره‏اى از مردم، سنگین‏تر از ترجیح پاره‏اى دیگر گرفته شود، به منظور حصول چنین اصلى، سود - انگارى ناگزیر، باید حق استقلال اخلاقى را به منزله دلیل حاکم یا برگ برنده بپذیرد . در قسمت دوم مقاله نویسنده به اشکالات پروفسور هارت بر نظریه خود پاسخ مى‏گوید: پیشگفتار مترجم با تحلیل اجمالى راى شماره 645 وحدت رویه دیوان عالى کشور، در پى طرح نیاز به بحث و بررسى از نظریه‏هاى حق از نوع نظریه رونالد دورکین مى‏باشد

کلیدواژه ها

  • حق
  • سود انگاری
  • حق استقلال اخلاقی