هیات حل اختلاف ثبت احوال
در مقر هر اداره ثبت احوال، هیأت به نام «هیات حل اختلاف» جهت رسیدگی به اشتباهات حادثشده در اسناد سجلی و تصمیمگیری برای رفع آنها تشکیل شده است و به تصحیح، تکمیل، تغییر و ابطال اسناد سجلی مذکور در ماده 3 قانون ثبت احوال رسیدگی میکند. رسیدگی در هیأت با تقدیم درخواست توسط صاحبان اسناد سجلی یا اشخاص ذینفع یا مسئولین ثبت احوال بهعمل میآید. هیأت حل اختلاف بهعلت برخورداری از آییننامه خاص رسیدگی تحت عنوان «آییننامه طرز رسیدگی هیأتهای حل اختلاف ثبت احوال» از حیث رعایت اصول دادرسی عادلانه از جایگاه مناسبتری نسبت به دیگر مراجع اختصاصی اداری برخوردار است.[۱]
وظایف هیات حل اختلاف
وظایف هیات حل اختلاف به قرار زیر است:
- تصحیح هر نوع اشتباه در تحریر مندرجات دفتر ثبت کل وقایع و وفات بعد از امضاء سند و قبل از تسلیم شناسنامه یا گواهی ولادت یا وفات و تکمیل سند از نظر مشخصاتی که نامعلوم بوده است مندرج در ماده 29 قانون ثبت احوال.
- رفع اشتباهات ناشی از تحریر ضمن ثبت وقایع یا نقل مندرجات اسناد و اعلامیه ها و مدارک به دفاتر ثبت کل وقایع و سایر دفاتر.
- ابطال اسناد و شناسنامه هایی که بیگانگان مورد استفاده قرار داده اند و طبق ماده 44 اعلام می شود.
- ابطال اسناد مکرر و یا موهوم و تصحیح اشتباه در ثبت جنس صاحب سند و تغییر نام های ممنوع.
- حذف کلمات زائد، غیر ضروری و یا ناشی از اشتباه در اسناد سجلی اشخاص. ترتیب تقاضا و گردش و گردش کار دفاتر هیات ها و نحوه رسیدگی و ابلاغ تصمیمات در آیین نامه اجرایی این قانون تعیین خواهد شد.[۲]
منابع
- ↑ توکلی کیا; امید (1399). "آیین دادرسی هیات حل اختلاف ثبت احوال". فصلنامه تحقیق و توسعه در حقوق تطبیقی. 3 (7): 36–72. doi:10.22034/law.2021.520908.1005. ISSN 2981-1805.
- ↑ ماده 3 قانون ثبت احوال