نظریه شماره 7/97/1297 مورخ 1397/05/03 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره تفسیر ماده 45 الحاقی به قانون مبارزه با مواد مخدر و تاثیر آن بر مجازات قاچاق مسلحانه مواد مخدر و روان گردان ها

نسخهٔ تاریخ ‏۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۱۱ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{الگو:هوش مصنوعی (نظریه)}} {{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=۷/۹۷/۱۲۹۷|شماره پرونده=۹۶–۵۴–۲۳۲۲|تاریخ نظریه=۱۳۹۷/۰۵/۰۳|موضوع نظریه=حقوق جزا|محور نظریه=قاچاق مسلحانه}} '''نظریه شماره ۷/۹۷/۱۲۹۷ مورخ ۱۳۹۷/۰۵/۰۳ اداره کل حقوقی قوه قضاییه در...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

نظریه شماره ۷/۹۷/۱۲۹۷ مورخ ۱۳۹۷/۰۵/۰۳ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره تفسیر ماده ۴۵ الحاقی به قانون مبارزه با مواد مخدر و تاثیر آن بر مجازات قاچاق مسلحانه مواد مخدر و روانگردانها: در این نظریه، اداره کل حقوقی قوه قضاییه به بررسی تفسیر ماده ۴۵ الحاقی به قانون مبارزه با مواد مخدر پرداخته است. نظریه تاکید دارد که مقنن در این ماده به دنبال جرمانگاری جدید نبوده و هدف از آن تعدیل مجازاتهای اعدام و حبس ابد مذکور در قانون بوده است. بند الف ماده ۴۵ الحاقی نباید به منزله گسترش قلمرو جرایم قاچاق مسلحانه موضوع ماده ۱۱ به سایر جرایم تلقی شود. همچنین، برای مرتکبان جرایم بعد از لازمالاجرا شدن ماده واحده، وجود یکی از شرایط بندهای (الف) تا (ت) کافی برای اعمال مجازات اعدام است. مجازات قاچاق مسلحانه مواد مخدر همچنان بر اساس ماده ۱۱، اعدام محسوب میشود و تحت شرایط خاص به مجرمان تحمیل میگردد.

نظریه مشورتی ۷/۹۷/۱۲۹۷
شماره نظریه۷/۹۷/۱۲۹۷
شماره پرونده۹۶–۵۴–۲۳۲۲
تاریخ نظریه۱۳۹۷/۰۵/۰۳
موضوع نظریهحقوق جزا
محور نظریهقاچاق مسلحانه


استعلام

بر اساس بند الف ماده ۴۵ الحاقی به قانون مبارزه با موادمخدر مصوب ۱۳۹۶ مرتکبان جرایمی که در آن قانون دارای مجازات اعدام هستند، به اعدام و ضبط اموال ناشی از موادمخدر یا روان گردان محکوم می شوند. با توجه به این که مجازات قاچاق مسلحانه موضوع ماده ی یازده قانون مبارزه با موادمخدر با هر میزان مواد، حتی ده گرم هرویین اعدام است. آیا اگر شخصی بر اساس بند الف مزبور و ماده ی یازده قانون، ده گرم هرویین را قاچاق مسلحانه کند، مجازات اعدام دارد؟ یا اگر هر یک از جرم های موضوع قاچاق مسلحانه ی ماده ی یازده مانند قاچاق مسلحانه بذر مواد یا پناه یا فرار دادن مسلحانه ی متهم یا محکوم و ... را مرتکب شود مجازات او طبق ماده ی ۴۵ الحاقی اعدام و ضبط اموال ... خواهد بود؟


نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

اولا: مقنن در ماده ی ۴۵ الحاقی به قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۲/۷/۱۳۹۶، اساسا در مقام جرم انگاری جدید نبوده، بلکه در مقام تعدیل (تغییر) مجازات های اعدام و حبس ابد مذکور در قانون مبارزه با مواد مخدر بوده است. از همین رو ذکر بند (الف) ماده ی ۴۵ الحاقی به قانون موصوف توسط مقنن، به منزله ی گسترش قلمرو شمول قاچاق مسلحانه موضوع ماده ۱۱ این قانون به سایر جرایم موضوع قانون مبارزه با مواد مخدر نظیر موارد مذکور در فرض استعلام نمی باشد.


ثانیا: برابر ذیل بند (ت) ماده واحده الحاقی فوق الذکر نسبت به مرتکبان، متهمان و مجرمان قبل از لازم الاجرا شدن این ماده واحده وجود یکی از شرایط بند های الف، ب و یا پ علاوه بر شرایط مزبور (بند ت) لازم است، در نتیجه با عنایت به صدر ماده واحده نسبت به مرتکبان، متهمان و مجرمان بعد از لازم الاجرا شدن این ماده واحده که برابر یکی از مواد قانون مورد بحث مجازات آن اعدام یا حبس ابد است، وجود یکی از شرایط بند های (الف) تا (ت) این ماده واحده کافی برای محکومیت به مجازات اعدام است، بنابراین در فرض سوال با توجه به این که برابر ماده ۱۱ قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر، مجازات قاچاق مسلحانه مواد مخدر و روان گردان های صنعتی غیر دارویی اعدام است، و با عنایت به این که مشمولان مجازات اعدام مذکور در این ماده که مشمول بند (الف) ماده واحده الحاقی مورخ ۱۲/۷/۱۳۹۶ به قانون یاد شده نیز باشند، بدون نیاز به وجود شرایط بند (ت) این ماده نسبت به مرتکبان، متهمان و مجرمان بعد از لازم الاجرا شدن این قانون، به مجازات اعدام محکوم می شوند.