نظریه شماره 7/97/149 مورخ 1397/05/20 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره تعیین صلاحیت محلی در دعاوی مطالبه وجه چک با توجه به مجهول المکان بودن خوانده و عدم صدور گواهی عدم پرداخت در حوزه قضایی مربوطه

نسخهٔ تاریخ ‏۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۱۴ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{الگو:هوش مصنوعی (نظریه)}} {{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=۷/۹۷/۱۴۹|شماره پرونده=۹۶–۸۸–۲۱۷۴|تاریخ نظریه=۱۳۹۷/۰۵/۲۰|موضوع نظریه=آیین دادرسی مدنی|محور نظریه=صلاحیت محلی در دعاوی چک}} '''نظریه شماره ۷/۹۷/۱۴۹ مورخ ۱۳۹۷/۰۵/۲۰ اداره کل حقو...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

نظریه شماره ۷/۹۷/۱۴۹ مورخ ۱۳۹۷/۰۵/۲۰ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره تعیین صلاحیت محلی در دعاوی مطالبه وجه چک با توجه به مجهول المکان بودن خوانده و عدم صدور گواهی عدم پرداخت در حوزه قضایی مربوطه: در پاسخ به استعلام درباره چگونگی تعیین صلاحیت محلی در دعاوی مطالبه وجه چک با شرایط عدم صدور گواهی عدم پرداخت در حوزه قضایی مورد طرح و مجهول المکان بودن خوانده، نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه بر اساس ماده ۲۲ قانون صدور چک اصلاحات شده سال ۱۳۵۵، بیان میکند که آخرین نشانی خوانده در بانک محال علیه به عنوان اقامتگاه وی محسوب شده و امکان طرح دعوا و رسیدگی در حوزه قضایی مرتبط وجود دارد. همچنین، تاکید میشود که دعاوی مطالبه وجه هر یک مستقل بوده و باید جداگانه در مرجع ذیصلاح مربوطه رسیدگی شوند.

نظریه مشورتی ۷/۹۷/۱۴۹
شماره نظریه۷/۹۷/۱۴۹
شماره پرونده۹۶–۸۸–۲۱۷۴
تاریخ نظریه۱۳۹۷/۰۵/۲۰
موضوع نظریهآیین دادرسی مدنی
محور نظریهصلاحیت محلی در دعاوی چک


استعلام

اگر شخصی چند دادخواست مطالبه وجه چک به طرفیت یک شخص طرح نماید که هیچکدام از چکها در محل طرح دادخواست منتهی به صدور گواهی عدم پرداخت نشده است و در شهرهای دیگر منتهی به صدور گواهی عدم پرداخت شده است و آدرس اعلامی در دادخواست نیز مجهول المکان اعلام شده است و محل اقامتگاه واقعی خواهان مشخص نمی باشد و آدرس مشخص در اسناد وجود در بانکها (آخرین آدرس وی در بانکها) شهرهای دیگری غیر از شهری که دادخواست طرح شده است می باشد آیا این دادگاه صالح به رسیدگی می باشد؟؛ حال؛ در اینجا چه تصمیم باید گرفت؟آیا باید رسیدگی نمود؟ آیا قرار عدم صلاحیت باید صادر شود؟ اگر قرار عدم صلاحیت باید صادر شود، به کدام محل؟ آیا قرار عدم استماع باید صادر نمود؟ اگر قرار عدم استماع دعوی صادر گردد به چه علت؟ یا تصمیم دیگری باید اتخاذ نمود؟ با توجه به سکوت قانون در چنین موردی چه باید کرد و چه تصمیمی باید اتخاذ گردد؟


نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

اولا– در فرض سوال که شخصی چند دادخواست مطالبه وجه چک به طرفیت یک شخص مطرح نموده که چک های مستند دعاوی مزبور هیچکدام در حوزه قضایی محل طرح دعاوی منتهی به صدور گواهی عدم پرداخت نشده است و خوانده نیز مجهول المکان اعلام شده است: اولا با عنایت به ماده ۲۲ قانون صدور چک مصوب ۱۳۵۵ با اصلاحات بعدی، در صورت عدم دسترسی به خوانده آخرین نشانی وی در بانک محال علیه اقامت وی محسوب و امکان طرح دعوا و رسیدگی در حوزه قضایی مربوط وجود دارد.


ثانیا دعاوی مطالبه وجه به استناد چک های متعدد گرچه توسط شخص واحد مطرح شود دعاوی مستقل است که باید هریک جداگانه و در مرجع ذی صلاح طرح و رسیدگی شود.