نظریه شماره 7/98/709 مورخ 1398/08/25 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره استرداد هزینه دادرسی در صورت تغییر خواسته از مالی به غیر مالی و تصدیق اسناد الکترونیکی

نسخهٔ تاریخ ‏۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۵۸ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{الگو:هوش مصنوعی (نظریه)}} {{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=۷/۹۸/۷۰۹|شماره پرونده=۹۸–۱۲۷–۷۰۹ ح|تاریخ نظریه=۱۳۹۸/۰۸/۲۵|موضوع نظریه=آیین دادرسی مدنی|محور نظریه=تغییر خواسته و استرداد هزینه دادرسی}} '''نظریه شماره ۷/۹۸/۷۰۹ مورخ ۱۳۹۸/۰۸/۲...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

نظریه شماره ۷/۹۸/۷۰۹ مورخ ۱۳۹۸/۰۸/۲۵ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره استرداد هزینه دادرسی در صورت تغییر خواسته از مالی به غیر مالی و تصدیق اسناد الکترونیکی: در این نظریه مشورتی، اداره کل حقوقی قوه قضاییه به سوالاتی پیرامون تغییر خواسته در دعاوی و بازپرداخت هزینههای دادرسی، تصدیق اسناد الکترونیکی و اعمال مرور زمان پرداخته است. اولا، اگر خواهان خواسته خود را از مالی به غیر مالی تغییر دهد و هزینه دادرسی را قبلا پرداخت کرده باشد، استرداد این هزینه در غیاب نص قانونی ممکن نیست. ثانیا، اسناد الکترونیکی مانند پرینت تماسها و فیشهای حقوقی با پرداخت هزینه قابل تصدیق هستند و معافیت از تصدیق و تمبر آن از آییننامه استنادپذیری و قانون آیین دادرسی کیفری استنتاج نمیشود. ثالثا، در صورت اعمال مرور زمان و بایگانی پرونده، ادامه عملیات اجرایی نیاز به صدور اجراییه جدید و هزینههای مرتبط دارد.

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۷۰۹
شماره نظریه۷/۹۸/۷۰۹
شماره پرونده۹۸–۱۲۷–۷۰۹ ح
تاریخ نظریه۱۳۹۸/۰۸/۲۵
موضوع نظریهآیین دادرسی مدنی
محور نظریهتغییر خواسته و استرداد هزینه دادرسی


استعلام

۱–در صورتی که خواهان بر اساس اختیار ماده ۹۸ ق آ د م ) خواسته خود را در جلسه اول تغییر دهد و خواسته مالی به خواسته غیر مالی تبدیل کند در حالی که قبلا هزینه مالی را پرداخت کرده است آیا در صورت درخواست خواهان برای استرداد مبلغ اضافی دادگاه مکلف است که هزینه مازاد دریافت شده را به وی مسترد نماید؟


۲–آیا در اوراق کپی مربوط به الکترونیکی مثل پرینت تماس تلفنی ، فیش حقوقی ) نیاز به تصدیق دارد یا خیر؟ آیا هزینه تصدیق هم لازم دارد یا خیر؟ از ماده ۴۷ آیین نامه استناد پذیری اسناد الکترونیکی و ماده ۶۵۵ از قانون آیین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ که بیان داشته تصویر ادله الکترونیکی در حکم اصل است آیا معافیت از تکلیف تصدیق و تمبر آن برداشت می شود؟


۳–در صورت اعمال مرور زمان ماده ۱۶۸ ق آ ا م) و بایگانی شدن پرونده اجرا و متعاقب آن مراجعه محکوم له و تقاضای ادامه عملیات اجراییه برای شروع عملیات اجرا صدور اجراییه جدید لازم است یا خیر؟ هزینه مجدد برای صدور اجراییه هر برگ دو هزار تومان لازم است یا خیر؟


نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱– در فرض سوال که خواهان با استفاده از اختیار مذکور در ماده ۹۸ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹ نوع دعوای خود را تغییر داده؛ به طوری که دعوای وی از مالی به غیرمالی تغییر یافته است موجبی برای استرداد هزینه دادرسی اخذ شده در زمان تقدیم دادخواست وجود ندارد؛ زیرا همان گونه که اخذ هزینه دادرسی به عنوان یکی از درآمدهای دولت نیازمند نص قانونی است، استرداد آن نیازمند نص قانونی است. در نتیجه در فرض سوال که هزینه دادرسی که برابر قانون وصول شده و اشتباهی نیز صورت نگرفته است؛ مسترد نمی شود. هم چنان که اگر خواهان دادخواست یا دعوای خود را مسترد کند، هزینه دادرسی مسترد نمی شود.


۲– با عنایت به ماده ۶۵۵ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲، اسناد الکترونیکی دارای اعتبار است؛ بنابراین پرینت تهیه شده از فیش حقوقی یا پرینت مکالمات تلفنی با پرداخت هزینه مربوط قابل تصدیق می باشد.