نظریه شماره 7/98/995 مورخ 1398/07/02 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره تجدیدنظرخواهی اشخاص ثالث در دعوای الزام به تنظیم سند رسمی و آثار آن در آرای محاکم

نسخهٔ تاریخ ‏۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۲۰:۰۶ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{الگو:هوش مصنوعی (نظریه)}} {{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=۷/۹۸/۹۹۵|شماره پرونده=۹۸–۱۲۷–۹۹۵ ح|تاریخ نظریه=۱۳۹۸/۰۷/۰۲|موضوع نظریه=آیین دادرسی مدنی|محور نظریه=تجدیدنظرخواهی در دعوی الزام به تنظیم سند رسمی}} '''نظریه شماره ۷/۹۸/۹۹۵ مور...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

نظریه شماره ۷/۹۸/۹۹۵ مورخ ۱۳۹۸/۰۷/۰۲ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره تجدیدنظرخواهی اشخاص ثالث در دعوای الزام به تنظیم سند رسمی و آثار آن در آرای محاکم: در دعوای الزام به تنظیم سند رسمی که توسط آخرین خریدار علیه ورثه مالک رسمی و ایادی ماقبل اقامه شده، در صورت عدم تطبیق امضای منتسب به مورث و عدم تجدیدنظرخواهی خواهان، هر یک از خواندگان که متحمل ضرر شده باشند، حق تجدیدنظرخواهی داشته و دادگاه تجدیدنظر میتواند رای بدوی را نقض کرده و حکمی به نفع تجدیدنظرخواه صادر کند. دادگاه تجدیدنظر باید در چارچوب تجدیدنظرخواهی صورت گرفته و در ارتباط با صحت یا عدم صحت معامله مطروحه تصمیمگیری نماید.

نظریه مشورتی ۷/۹۸/۹۹۵
شماره نظریه۷/۹۸/۹۹۵
شماره پرونده۹۸–۱۲۷–۹۹۵ ح
تاریخ نظریه۱۳۹۸/۰۷/۰۲
موضوع نظریهآیین دادرسی مدنی
محور نظریهتجدیدنظرخواهی در دعوی الزام به تنظیم سند رسمی


استعلام

احتراما باستحضار می رساند در دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک که توسط آخرین خریدار ملک به طرفیت ایادی ما قبل خود از جمله ورثه مالک رسمی مطرح شده است ناحیه ورثه امضای منتسب صورت ایشان و هیات سه نفره کارشناسان و اظهارنظر ایشان مبنی بر عدم تطبیق امضای منتسب به مورث آنان حکم به بی حقی خواهان صادر شده است لیکن خواهان بدوی درمهلت تجدیدنظرخواهی ننموده است ولی احد از خواندگان که ادعای خرید ملک از مورث مالکین رسمی را داشته تجدیدنظرخواهی نموده است مستدعی است دستور فرمایند پاسخ داده شود که ۱–آیا نامبرده از جمله اشخاص مصداق بند ۱ ماده ۲۶ قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاه های عمومی انقلاب که می تواند نسبت به رای تجدیدنظرخواهی نماید می باشد یا خیر؟


۲–در صورتی که نامبرده می تواند تجدیدنظرخواهی کند چنانچه پس از رسیدگی در دادگاه تجدیدنظر مطابقت امضاء ذیل مستند مزبور با امضایات مسلم الصدور مالک رسمی احراز شد با توجه به عدم تجدیدنظرخواهی خواهان بدوی دادگاه تجدیدنظر چه تصمیمی باید اتخاذ کند؟ آیا می تواند دادنامه از نقض و حکم له خواهانی که تجدیدنظرخواهی نکرده است صادر کند یا باید تصمیم دیگری اتخاذ کند.


نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱– در فرض سوال که دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک به طرفیت ایادی ماقبل از جمله ورثه مالک رسمی مطرح شده و با ابراز تردید ایشان نسبت به امضاء منتسب به مورث خود، دادگاه بر اساس نظر کارشناسان رسمی دادگستری مبنی بر عدم تطبیق امضای منتسب به مورث، حکم بر بی حقی خواهان صادر کرده است و خواهان در مدت مقرر تجدیدنظرخواهی نکرده، اما یکی از خواندگان که مدعی خرید ملک از مالک رسمی بوده تجدیدنظر خواهی نموده است، به نظر می رسد تجدیدنظر خواهی وی قابل استماع است. زیرا رای صادره در قسمتی که صحت مبایعه نامه منتسب به مالک رسمی را احراز نکرده، موجب اضرار وی شده است. شایسته ذکر است که رسیدگی به دعوای الزام به تنظیم سند رسمی همواره منوط به احراز وقوع بیع میان خواهان و ید ماقبل وی و ایادی دیگر تا مالک رسمی است و ایادی واسطه نیز در احراز یا عدم احراز وقوع بیع ذی نفع می باشند.


۲– رسیدگی دادگاه تجدیدنظر در محدوده تجدیدنظر خواهی تجدیدنظر خواه می باشد و در فرض سوال در صورت احراز حقانیت تجدیدنظر خواه، رای تجدیدنظر خواسته را در قسمت راجع به عدم صحت بیع منتسب به مالک رسمی نقض و حکم بر صحت آن صادر می کند.