نظریه شماره 878/95/7 مورخ 1395/04/14 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره بررسی آثار عدم پرداخت هزینه نشر آگهی در فرایند تجدیدنظرخواهی در پرونده های با خوانده مجهول المکان و غایب

نسخهٔ تاریخ ‏۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۲۰:۱۹ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{الگو:هوش مصنوعی (نظریه)}} {{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=۸۷۸/۹۵/۷|شماره پرونده=۵۹–۷۲۱/۱–۳۵۴|تاریخ نظریه=۱۳۹۵/۰۴/۱۴|موضوع نظریه=آیین دادرسی مدنی|محور نظریه=تجدیدنظرخواهی و ابلاغ به خوانده غایب}} '''نظریه شماره ۸۷۸/۹۵/۷ مورخ ۱۳۹۵/۰۴/...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

نظریه شماره ۸۷۸/۹۵/۷ مورخ ۱۳۹۵/۰۴/۱۴ اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره بررسی آثار عدم پرداخت هزینه نشر آگهی در فرایند تجدیدنظرخواهی در پروندههای با خوانده مجهولالمکان و غایب: این نظریه به تحلیل وضعیت حقوقی پروندههایی پرداخته است که در آنها خوانده مجهولالمکان بوده و ابلاغ از طریق انتشار آگهی انجام شده و سپس حکم صادره بر بیحقی خواهان میباشد. در صورت عدم تجدیدنظرخواهی توسط خواهان، نیازی به اقدام دیگر نیست، اما در صورت تجدیدنظرخواهی، رسیدگی به دادخواست تجدیدنظر معلق به ابلاغ دادنامه به خوانده غایب است و در صورت عدم پرداخت هزینههای انتشار آگهی، پرونده تا زمان تودیع هزینه بلاتکلیف میماند. صدور قرار رد دادخواست تجدیدنظر بهعلت عدم پرداخت هزینه آگهی در قانون پیشبینی نشده است. در مورد عدم پرداخت هزینه انتشار آگهی برای دعوت تجدیدنظر خوانده به شرکت در جلسه رسیدگی، مقررات ماده ۵۵ قانون آیین دادرسی مدنی اعمال خواهند شد.

نظریه مشورتی ۸۷۸/۹۵/۷
شماره نظریه۸۷۸/۹۵/۷
شماره پرونده۵۹–۷۲۱/۱–۳۵۴
تاریخ نظریه۱۳۹۵/۰۴/۱۴
موضوع نظریهآیین دادرسی مدنی
محور نظریهتجدیدنظرخواهی و ابلاغ به خوانده غایب


استعلام

خواهان به طرفیت خوانده مجهول المکان طرح دعوی می نماید خوانده از طریق آگهی در روزنامه دعوت می شود ولکن خوانده در دادگاه حضور نیافته و وکیل نیز معرفی ننموده و لایحه نیز ارسال نمی–کند دادگاه حکم بر بی حقی خواهان صادر می کند معهذا:


۱–خواهان نسبت به حکم فوق تجدیدنظرخواهی نمی کند اما به خواهان ابلاغ می شود جهت ابلاغ رای به خوانده هزینه نشر آگهی را ظرف مهلت یک ماه تودیع نماید ولکن از تودیع هزینه نشر آگهی امتناع کند در این فرض تکلیف دادگاه چیست؟


۲–خواهان با تقدیم دادخواست کامل تجدیدنظر نسبت به خکم فوق تجدیدنظرخواهی می کند خواهان ابلاغ می گردد ظرف مهلت یک ماه نسبت به تودیع هزینه نشر آگهی چهت ابلاغ رای به محکوم علیه اقدام نماید وکلن خواهان از تودیع هزینه نشر آگهی امتناع می کند در این فرض دادگاه بدوی چیست؟


۳–حکم از طریق نشر آگهی در روزنامه به خوانده ابلاغ می گردد و سپس خواهان ظرف مهلت قانونی دادخواست کامل تجدیدنظر مطرح می کند به خواهان ابلاغ می گردد جهت اجرا شدن ماده ۳۴۶ قانون آیین دادرسی مدنی اقدام به تودیع هزینه نشر آگهی ظرف مهلت یک ماه نماید ولیکن خواهان از تودیع هزینه نشر آگهی امتناع می کند در این فرض تکلیف دادگاه بدوی چیست؟


۴–رای از طریق آگهی در روزنامه به خوانده ابلاغ می گردد تبادل لوایح موارد معنونه در ماده ۳۴۶ قانون آیین دادرسی مدنی از طریق آگهی در روزنامه انجام می پذیرد دادگاه تجدیدنظر دستور تعیین وقت برای رسیدی به دعوی تجدیدنظر صادر می کند دفتر دادگاه تجدیدنظر به تجدیدنظر خواه ابلاغ می کند هزینه نشر آگهی را ظرف مهلت یک ماه تودیع نماید ولکن تجدیدنظرخواه از تودیع نشر آگهی امتناع می کند در این فرض تکلیف دادگاه تجدیدنظر چیست.


نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱ و ۲– اولا در مواردی که خوانده مجهول المکان بوده و از طریق انتشار آگهی دعوت شده و سپس حکم بر بی حقی خواهان صادر شده باشد، چنانچه خواهان نسبت به رای صادره در مهلت قانونی تجدیدنظرخواهی نکرده باشد، چون رای مذکور به نفع خوانده غایب هم است اقدام دیگری لازم نمی باشد.


ثانیا اگر خواهان تجدیدنظر خواهی کرده باشد با توجه به این که امکان رسیدگی به تجدیدنظرخواهی موکول به ابلاغ دادنامه به خوانده غایب می باشد، بنابراین، تا وقتی دادنامه به خوانده ابلاغ نشده باشد نمی توان به دادخواست تجدیدنظرخواهی رسیدگی کرد و لذا در صورت عدم پرداخت هزینه انتشار آگهی مربوط به ابلاغ دادنامه به خوانده، پرونده تا پرداخت هزینه انتشار آگهی اقدام دیگری ندارد و در این موارد ضمانت اجرای دیگری در قانون مقرر نشده است.


۳– در این فرض پرونده تا پرداخت هزینه نشر آگهی روزنامه بلااقدام می ماند و صدور قرار رد دادخواست تجدیدنظرخواهی در این فرض در قانون پیش بینی نشده است، زیرا وفق ماده ۳۴۶ قانون مرقوم مادامی که دادخواست تجدیدنظر و ضمایم به طرف دعوی یعنی تجدیدنظرخوانده ابلاغ نشده و مهلت ده روز پس از ابلاغ منقضی نشود، امکان ارسال پرونده تجدیدنظرخواهی به دادگاه تجدیدنظر وجود ندارد.


۴– در صورت عدم پرداخت هزینه انتشار آگهی برای دعوت تجدیدنظر خوانده جهت شرکت در جلسه رسیدگی دادگاه تجدیدنظر، با عنایت به ماده ۳۵۶ قانون آیین دادرسی در امور مدنی مقررات ماده ۵۵ این قانون قابل اعمال خواهد بود.