ماده ۲۵۴ قانون تجارت

نسخهٔ تاریخ ‏۸ اوت ۲۰۲۱، ساعت ۱۲:۲۶ توسط Keyhani (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «برات به وعده باید روز آخر وعده پرداخته شود. == توضیح واژگان == برات: به سندی که...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

برات به وعده باید روز آخر وعده پرداخته شود.

توضیح واژگان

برات: به سندی که به موجب آن، امضاکننده از شخص معینی بخواهد که در موعدی مشخص، مبلغی را در وجه شخص ثالث، یا به حواله کرد، و یا در وجه حامل تأدیه نماید.(619754)

نکات توضیحی تفسیری دکترین

باتوجه به اینکه امروزه بیشتر سفته ها، به تاریخ معین صادر می گردد؛ پس در برواتی که سررسید آنها، به وعده از رؤیت یا به وعده از تاریخ معین است؛ دراینصورت آخرین روز تأدیه وجه سند، مشتمل بر یک روز کامل می گردد. و اگر تاریخ مزبور، مصادف با تعطیلات رسمی باشد؛ اولین روز بعد از تعطیلی را، باید به عنوان موعد سفته درنظرگرفت. درضمن روز مبدأ را، نمی توان به عنوان نقطه آغاز مهلت مزبور محسوب نمود. و نیز سررسید اسناد برواتی، قابل تغییر نیست. و حتی تغییر و اصلاح قانون در این زمینه، قابلیت عطف بماسبق شدن را، درمورد آن قبیل اسناد تجاری، که پیش از لازم الاجرا شدن مصوبه جدید، صادر شده اند؛ ندارد.(605463)

رویه های قضایی

به موجب نظریه مشورتی مورخه 13/2/1349 اداره حقوقی دادگستری، "برطبق ماده 254 قانون تجارت، که مقرر می دارد: (برات به وعده، باید روز آخر وعده پرداخت گردد)؛ متعهد تا آخرین فرصت روز سررسید، حق پرداخت وجه سفته یا برات را دارد. و برحسب مستفاد از مواد 280، 281 و 288 قانون تجارت، عدم اعتراض تأدیه، بعد از روز وعده، تا 10 روز باید به عمل آید. بنابراین روز وعده یا سررسید، که قانوناً موعد اقدام متعهد است؛ نباید جزء روز مقرر برای اعتراض عدم تأدیه، محسوب شود."(605499)