جوامع مردم نهاد در اعتلای دموکراسی
جوامع مردم نهاد در اعتلای دموکراسی عنوان پایان نامه ای است که توسط عبداله ضرغام پور بویراحمدی، با راهنمایی لیلا میربد در سال ۱۳۹۶ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تفت دفاع گردید.
عنوان | جوامع مردم نهاد در اعتلای دموکراسی |
---|---|
رشته | حقوق عمومی |
دانشجو | عبداله ضرغام پور بویراحمدی |
استاد راهنما | لیلا میربد |
مقطع | کارشناسی ارشد |
سال دفاع | ۱۳۹۶ |
دانشگاه | دانشگاه آزاد اسلامی واحد تفت |
چکیده
امروزه گسترش سازمان های مردم نهاد در جهان به یکی از رویکرد های موثر در جهت حل مشکلات اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی و سیاسی منجر می شود و برخی از دولت ها در تلاشند که با رویکری تعاملی با این نهاد های غیر دولتی برخورد کنند. به طور کلی سازمان مردم نهاد، سازمانی با شخصیت حقوقی مستقل، غیر دولتی، غیر انتفاعی و غیر سیاسی است که برای انجام فعالیت داوطلبانه با گرایش فرهنگی، اجتماعی، مذهبی، بشردوستانه و بر اساس قانونمندی و اساسنامه مدون رعایت چارچوب قوانین موضوعه کشور و مفاد آیین نامه های اجرایی آن فعالیت می کند. این سازمان نه وابسته به دولت است و نه اثری از حاکمیت درون آن پیدا می شود. هدف از مطالعه حاضر پاسخ به این سوال است که جوامع مردم نهاد در رشد و اعتلای دموکراسی چه نقشی دارد؟ جوامع مردم نهاد در جامعه مدنی چه جایگاهی دارد؟ تحقیق حاضر یک مطالعه نظری است که بر اساس مطالعات کتابخانه ای به نگارش درآمده است. یافته ها نشان می دهد یکی از مهمترین خصوصیات یک سازمان مردم نهاد، داوطلبانه بودن آن است که با توجه به نیاز جامعه ایجاد می شود. جامعه مدنی وقتی قوام می یابد که نه تنها از قدرت سیاسی استقلال داشته و خودمختار باشد، بلکه بر نهاد های دولت نیز اعمال و یا نفوذ کند. انحصار قدرت و منابع آمریت در دست هر گروه اجتماعی و یا نهاد سیاسی به وجهی که مانع مشارکت و رقابت دیگر گروه ها و نهاد ها گردد، مانع تحقق جامعه مدنی و دموکراسی است. انجمن ها و تشکل های جامعه مدنی از چنان خودمختاری باید برخوردار باشند که امکان تنظیم فعالیت های مختلف شان را داشته باشند و بتوانند اعضای شان را تحت نظارت و اداره خود قرار دهند و به این وسیله مانع از تبدیل شدن جامعه به جامعه توده ای شوند. نتایج این مطالعه نشان میدهد برای رسیدن به جامعه مدنی، باید تمرکززدایی صورت گیرد، باید قدرت سیاسی انتخابی شکل گیرد؛ باید یارای بیان آزاد و انتشار آزادانه اندیشه در فرد فرد جامعه موجود باشد؛ باید تاسیس کانون ها، تشکل ها و اتحادیه های صنفی در متن قوانین اساسی و وضعی تسجیل شود؛ باید رعایت حقوق انسانی شهروندان در دستور کار همه قرار گیرد و… که این ها اساس نظام دموکراسی اند. همچنین نظام دموکراسی با ویژگی های منحصر به فرد آن در تیوری، معقول ترین نظام برای رشد جامعه مدنی است، در واقع به جرات می تواند ادعا کرد که این دو در کنار هم رشد بیشتری خواهند یافت و برای سامان سیاسی و فرهنگی جوامع، افزون تر واقع خواهند شد؛ زیرا اصلاحات دموکراتیک، زمینه را برای ایج––اد فرهنگ مدنی، ابتکار، وج––دان، همبستگی و اخلاق فراهم می کند.جوامع مردم نهاداز گذشته تا کنون سبب اعتلای دموکراسی و ایجاد فرهنگ مردم سالاری شده است و روز به روز این پیشرفت از جانب جوامع مردم نهاد بیشتر می شود.
ساختار و فهرست پایان نامه
صفحه عنوان صفحه چکیده۱فصل اول : کلیات و مقدمه ۱–۱– مقدمه۲۱–۲– بیان مساله۴۱–۳– سوالات تحقیق۶۱–۴– فرضیه ها۶۱–۵– ضرورت و اهمیت پژوهش۶۱–۶– اهداف تحقیق۷۱–۷– سوابق مربوط۷۱–۸–جنبه نوآوری تحقیق۱۰۱–۹– روش کار۱۰۱–۱۰– ساماندهی پژوهش۱۰فصل دوم : تعاریف، مفاهیم و مبانی نظری ۲–۱– شکل گیری جوامع مردم نهاد۱۲۲–۱–۱– تاریخچه شکل گیری جوامع مردم نهاد در جهان۱۳۲–۱–۲– تاریخچه جوامع مردم نهاد در ایران۱۷۲–۲– تعاریف و مفاهیم۱۹۲–۲–۱– جوامع مردم نهاد۱۹۲–۲–۱–۱– مفهوم سازمان مردم نهاد۱۹۲–۲–۱–۲– انواع سازمان های مردم نهاد۲۰۲–۲–۲– تعریف دموکراسی۲۱۲–۲–۲–۱– انواع دموکراسی۲۵۲–۲–۲–۲– مولفه های دموکراسی۲۶۲–۲–۲–۲–۱– حاکمیت مردم۲۸۲–۲–۲–۲–۲– برابری سیاسی۲۹۲–۲–۲–۲–۳– آزادی سیاسی۲۹۲–۲–۲–۲–۴– نظارت همگانی۳۰۲–۲–۲–۲–۵– اصالت قانون۳۰۲–۲–۳– شاخصهای توسعه دموکراسی۳۰۲–۲–۳–۱– برگزاری انتخابات دوره ای و منظم۳۰۲–۲–۳–۲– فقدان مناصب و مقامات غیرمنتخب۳۱۲–۲–۳–۳– آزادی احزاب و گروه های سیاسی۳۱۲–۲–۳–۴– آزادی بیان، رسانه ها و مطبوعات۳۱۲–۲–۳–۵– وجود فرصت های سیاسی برابر برای همه ی شهروندان۳۲۲–۲–۴– مبانی نظری درباره دموکراسی۳۲۲–۲–۴–۱– دموکراسی از نظر فلاسفه کلاسیک۳۴۲–۲–۴–۲– دموکراسی در اندیشه فلاسفه مدرن۴۰۲–۳– مبانی حقوقی تاسیس سازمانهای مردم نهاد۴۱فصل سوم : نقش و ساختار سازمانهای مردم نهاد و اثر آن بر دموکراسی۳–۱– ساختار سازمانهای مردم نهاد۴۷۳–۱–۱– ساختار سازمانهای مردم نهاد در جهان۴۸۳–۱–۲– ساختار سازمانهای مردم نهاد در ایران۵۳۳–۲– وظایف و عملکرد جوامع مردم نهاد۵۵۳–۲–۱– مشارکت در ارتباط با سازمانهای غیردولتی۵۹۳–۲–۲– توسعه پایدار۶۰۳–۲–۳– افزایش مشارکت سیاسی حوزه سیاسی۶۳۳–۲–۴– حوزه دیوانسالاری۶۴۳–۲–۵– حوزه قانونی۶۴۳–۳– آثار مترتب بر پذیرش شخصیت حقوقی برای سازمانهای مردم نهاد۶۵۳–۴– تحلیل عملکرد سازمانهای مردم نهاد در توسعه دموکراسی۶۸۳–۵– نقش سازمانهای مردم نهاد در اعتلای حاکمیت قانون۷۲فصل چهارم : اعتلای دموکراسی در پرتو توسعه جوامع مردم نهاد۱–۴ –نقش سازمان های مردم نهاد در دیپلماسی فرهنگی۷۸۴–۲– تکامل سازمان های مردم نهاد۷۹۴–۳– عوامل موثر بر پیشبرد اهداف سازمان های مردم نهاد۸۲۴–۳–۱– نقش سازمان های غیردولتی در تقویت مشارکت اجتماعی۸۹۴–۳–۲– نقش زنان در تشکل های مردم نهاد۹۳۴–۴– فرصت ها و چالش های سازمان های غیردولتی۹۷۴–۴–۱– فرصت های اجتماعی سازمان های مردم نهاد :۹۸۴–۴–۲– سازمان های مردم نهاد و دیپلماسی عمومی۹۸۴–۴–۳– فرصت های سیاسی سازمان های مردم نهاد۱۰۰۴–۴–۴– نقش سازمان های مردم نهاد در توسعه دموکراسی۱۰۱فصل پنجم : نتیجه گیری و پیشنهادها۱–۵– نتیجه گیری و تحلیل نهایی۱۰۴۲–۵– پیشنهادها۱۰۶منابع و مآخذ۱۰۷الف) منابع فارسی۱۰۷ب) منابع لاتین۱۱۰پیوست ها۱۱۲چکیده لاتین۱۱۴
کلیدواژه ها
- جوامع مردم نهاد
- دموکراسی
- اعتلای دموکراسی