حقوق مالیاتی در حوزه مالکیتهای فکری

حقوق مالیاتی در حوزه مالکیتهای فکری عنوان پایان نامه ای است که توسط سید حسین حسینی، با راهنمایی عبدالهادی وحیدی فردوسی و مجتبی قاسمی در سال ۱۴۰۰ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی دفاع گردید.

حقوق مالیاتی در حوزه مالکیتهای فکری
عنوانحقوق مالیاتی در حوزه مالکیتهای فکری
رشتهحقوق مالکیت فکری
دانشجوسید حسین حسینی
استاد راهنماعبدالهادی وحیدی فردوسی، مجتبی قاسمی
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۴۰۰
دانشگاهدانشگاه شهید بهشتی


چکیده

ساز و کار دولت ها نسبت به اخذ مالیات به عنوان مهم ترین منبع درآمدی در خصوص درآمد حاصله شهروندان ، مستلزم رعایت نکاتی است که میتواند چالش های اقتصادی خرد و کلانی را برای زمام داران حکومت بر انگیزد در اقتصاد امروزه اموال فکری همان مرز توسعه اقتصادی کشورهاست که اگر چالش های موجود برای مودیان مالیاتی که مهمترین منابع کسب درآمد دولت ها میباشند به خوبی احصا نشوند میتواند منجر به نادیده گرفتن بخش عظیمی از سرمایه در گردش جامعه بشود که عواقب آن عدم توزیع عادلانه ثروت و فروپاشی اقتصادیست و از طرفی نا آگاهی شهروندان از حقوق حقه خود میتواند بار مالی دو چندانی را در فضای رقابتی امروزه اقتصادی جامعه جهانی تحمیل و خسارات جبران ناپذیری را به بار بیاورد . حقوق مالکیت فکری با دو زیر شاخه اصلی شامل حقوق مالکیت ادبی هنری و حقوق مالکیت صنعتی دارای مباحث مالی بسیاریست که فعالین این عرصه را مشمول حقوق مالیاتی میکند . این مباحث خود به سه طریق زمینه ورود دولت برای اخذ مالیات را به وجود می آورد . اولین مبحث ایجاد اموال فکری است زیرا که اموال فکری اساسا ماهیت تاسیسی داشته و دولت میتواند با بررسی نحوه ایجاد آنها نسبت به اخذ مالیات از مودیان اقدام نماید . دومین طریق اخذ مالیات در مرحله استفاده است یعنی هنگامی که اشخاص از اموال فکری استفاده مینمایند و درآمدی را کسب نموده این درآمد حاصله میتواند مشمول اخذ مالیات شود و در نهایت هنگامی که اموال فکری انتقال میبایند نیز مشمول وضع مالیات میگردند . گستره اموال فکری در اقتصاد امروزه بسیار وسیع تر از آن است که بتوان برای آن مرز مشخصی را تصور نموده . به گونه ای که دارایی های فکری در سرتاسر اقتصاد کنونی به چشم میخورد مانند : علایم تجاری ، استارتاپ ها ، اختراعات ، آثار هنری ، تالیفات ، رسانه های اجتماعی ، طرح های صنعتی و ... همگی جزء اموال فکری محسوب میشوند . در کشور ما ایران علیرقم رشد بی سابقه اموال فکری و گردش مالی بسیار زیاد آنها تقریبا هیچ نظام مالیاتی هدفمند و کارآمدی نسبت به اخذ یا اعطای معافیت مالیاتی تدوین نشده است . بنابراین همواره فعالین این عرصه و همچنین دولت ها از نفع واقعی حاصل از این گردش مالی برخوردار نیستند .

ساختار و فهرست پایان نامه

فهرست مختصر بخش اول مالیات در مرحله ایجاد اموال معنوی ۱ فصل اول مالکیت صنعتی ۴ فصل دوم مالکیت ادبی هنر ۴۵ بخش دوم مالیات در مرحله استفاده از اموال فکری ۵۲ چالش های مالیاتی در مرحله استفاده از اموال فکری ۵۴ بخش سوم انتقال اموال فکری قراردادی ۷۴ غیر قراردادی ۷۶

کلیدواژه ها

  • مالکیت فکری
  • مالیات