رای دادگاه درباره ادای ایجاب و قبول صیغه نکاح به صورت تلفنی (دادنامه شماره ٩٢٠٩٩٧٢١٣٠٥٠١٥٤٦)

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره ادای ایجاب و قبول صیغه نکاح به صورت تلفنی: ادای الفظ ایحاب و قبول صیغه نکاح از طریق تماس تلفنی عاقد با زوج و زوجه به صورت جداگانه بلامانع بوده و نافی صحت نکاح نیست.

رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۲۰۹۹۷۲۱۳۰۵۰۱۵۴۶
تاریخ دادنامه۱۳۹۲/۰۸/۱۲
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعادای ایجاب و قبول صیغه نکاح به صورت تلفنی
قاضیقلی پور
عبدالغفار آل حبیب
حسین علیخانی

رأی دادگاه بدوی

درخصوص دادخواست خانم م. فرزند ف. با وکالت آقای م.ح. و خانم ل.ق. به خواسته اثبات رابطه زوجیت دائمی و ثبت واقعه ازدواج با عنایت به شرح متن دادخواست تقدیمی به این بیان که اظهار داشتند خواهان به تاریخ ۱۲/۷/۱۳۸۸ به عقد دائم خوانده دعوا با مهریه یک جلد کلام الله مجید و یک دستگاه ویلایی مسکونی در شهرستان رامسر به پلاک ثبتی۸۷۹۶۶۱ و ۱۹۸۳۱۳ درآمده است، عاقد آقای م.م. بوده، عقد با وکالت ایشان به صورت تلفنی و در حضور شهود جاری گردیده و تاکنون زوجین زیر یک سقف و در کنار هم زندگی کرده اند ولی خوانده دعوا با تعلل نسبت به ثبت ازدواج اقدام ننموده است، دادگاه وارد رسیدگی شده با تشکیل جلساتی و دعوت گواهان به موضوع رسیدگی نموده است، خوانده دعوا با وصف ابلاغ قانونی اخطاریه ها در دادرسی حاضر نشده و از خود دفاعی ننموده است، خواهان و وکلای وی ضمن تکرار و مطالب مطروحه در دادخواست بیان داشته اند که صورت مجلس تهیه شده از سوی خواهان و خوانده زمان اجرای صیغه عقد مفقود گردیده ولی خوانده در برگ عادی به موضوع عقد اقرار نموده است و چون زن اول داشته از ثبت عقد دوم خودداری می کند، تعداد ۵ نفر به عنوان شاهد به دادگاه معرفی نموده اند، اطلاعات مشارالیهم در برگ گواه منعکس و ضمیمه پرونده گردیده است، عاقد آقای م.م. ۵۰ ساله کارمند شهرداری اظهار داشته است که با توجه به درخواست خانم م. (خواهان) و آقای ر.س. (خوانده) در تاریخ ۱۲ مهر سال ۱۳۸۸ صیغه نکاح دائم به قصد انشا را به طریق تلفنی و با وکالت از طرف هر دو نفر با حضور دو شاهد و با تعیین مهریه مشخص و تعیین اختیار طلاق با زوجه که همه مورد تأیید خوانده واقع شد جاری نموده است (عاقد توضیح داده است که از محل کار خود با منزل خواهان تماس گرفته تلفنی با وی صحبت کرده و نیز با خوانده دعوا که در منزل مشارالیه حضور داشته تلفنی صحبت و شرایط عقد را تفهیم نموده است) و همچنین آقای ع.ی. و نیز ع.و. که زمان عقد کنار عاقد حضور داشته اند موضوع را تأیید نموده اند همچنین شهود دیگر به نام آقای ع.د. و ع.م. به عنوان مطلع اظهار داشتندکه زمان جاری شدن عقد در منزل خانم م.الف. حضور داشتند که آقای ر.س. نیز در منزل ایشان بوده و جاری شدن عقد ازدواج دائم را شاهد بودند و نیز خواهان در جهت اثبات ادعای خود سند عادی دست نوشته ای را که به امضا طرفین پرونده و نیز بعضی از گواهان رسیده است که در آن اقرار به اجرای صیغه عقد دائم و میزان مهریه و رابطه زوجیت شده است علی ایحال با عنایت به مراتب دادگاه خواسته خواهان را ثابت تشخیص و مستندا به ماده (۱) از قانون راجع به ازدواج مصوب ۲۳ مرداد۱۳۱۰ و نیز مواد ۱۰۳۴ و ۱۰۶۲ و ۱۰۶۳ و ۱۰۷۱ از قانون مدنی حکم به اثبات عقد ازدواج دائم بین اصحاب دعوا با مهریه مشخص به شرح فوق و نیز الزام خوانده به حضور در یکی از دفاتر رسمی ازدواج و ثبت عقد موصوف صادر و اعلام می گردد. رأی صادره با توجه به عدم حضور خوانده و عدم ارسال لایحه غیابی و ظرف ۲۰ روز از تاریخ رؤیت قابل واخواهی در این شعبه سپس ظرف فرجه مزبور قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.

رئیس شعبه ۲۷۹ دادگاه عمومی خانواده تهران قلی پور

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای ر.س. با وکالت خانم ر.الف. به طرفیت خانم م.ه. با وکالت خانم ل.ق. نسبت به دادنامه شماره ۵۷۴ مورخه ۲۶/۴/۹۲ صادره از شعبه ۲۷۶ دادگاه خانواده تهران که به موجب آن دادنامه شماره ۵۵۶ مورخه ۲۲/۴/۹۰ که به اثبات زوجیت دائم صادر شده است در مقام واخواهی مورد تأیید قرار گرفته است، با توجه به محتویات پرونده تجدیدنظرخواه در این مرحله از رسیدگی دلیل و مدرکی که موجب نقض دادنامه شود ارائه نکرده و با عنایت به اظهارات تجدیدنظرخواه در جلسه دادگاه مورخه ۱۱/۸/۹۲ در رابطه با ارتباط وی با تجدیدنظرخوانده و مسافرت هایی که داشتند و تأیید امضای خود ذیل اقرارنامه منضم دادخواست که اصل آن در جلسه مذکور ارائه شد گرچه تجدیدنظرخواه مدعی است که با تهدید از وی گرفتند و نیز دفاعیات تجدیدنظرخوانده و با توجه به مندرجات پرونده و لایحه اعتراضیه و توضیحات طرفین و مستندات رأی و استدلال دادگاه دادنامه تجدیدنظرخواسته مطابق قانون و دلایل موجود در پرونده صادر شده و مخالفتی نیز با موازین شرعی ندارد لذا به استناد ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد تجدیدنظرخواهی دادنامه مذکور تأیید می شود. این رأی پس از ابلاغ به مدت ۲۰ روز قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است.

رییس شعبه ۶۰ دادگاه تجدیدنظر استان تهران مستشار دادگاه

آل حبیب علیخانی