رای دادگاه درباره تاثیر سکونت زوج در کشورهای غیراسلامی در دعوای تمکین (دادنامه شماره ۹۴۰۹۹۷۰۲۲۲۶۰۱۵۸۴)

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره تاثیر سکونت زوج در کشورهای غیراسلامی در دعوای تمکین: سکونت زوج در کشورهای غیراسلامی مسقط تکلیف زوجه جهت تمکین نیست.

رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۴۰۹۹۷۰۲۲۲۶۰۱۵۸۴
تاریخ دادنامه۱۳۹۴/۰۹/۲۴
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعتاثیر سکونت زوج در کشورهای غیراسلامی در دعوای تمکین
قاضیاحمدی
ارژنگی
یاسینی

رأی دادگاه بدوی

در خصوص دادخواست آقای م. ن. با وکالت خانم ل. ق.ز. به طرفیت خانم ش. ت. با وکالت آقای ع.ه. ف. بخواسته الزام به تمکین دادگاه با عنایت اظهارات وکیل خواهان و مدافعات خوانده و وکیل وی و با توجه به اینکه خواهان در کشور غیر اسلامی استرالیا اقامت دارد و اینکه اقامت خوانده در کشور غیر اسلامی نامبرده را از لحاظ شرعی در عسرت قرار میدهد فلذا الزام خوانده به تمکین میسر نمی باشد .لذا دادگاه دعوی را ثابت ندانسته و مستندا به ماده ۱۹۷ قانون آئین دادرسی مدنی حکم بر بطلان دعوی صادر و اعلام می دارد . حکم صادره ظرف ۲۰روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدید نظر استان تهران است.

رئیس شعبه ۲۷۲ دادگاه عمومی حقوقی تهران-سیدمحسن یاسینی

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م. ن. با وکالت خانم ل. ق.ز به طرفیت خانم ش. ت. نسبت به دادنامه شماره۹۴۰۱۰۵۶-۹۴/۷/۲۰ در پرونده کلاسه ۹۴۰۹۹۸۰۲۱۷۲۰۰۵۷۹شعبه ۲۷۲ دادگاه خانواده تهران که به موجب آن حکم به ابطال دعوی خواهان بدوی (تجدیدنظرخواه) در مورد صدور حکم تمکین زوجه مزبور (تجدیدنظرخوانده ) از وی بشرح استدلال بعمل آمده در دادنامه موصوف صادر شده است موجه تشخیص داده می شود زیرا با توجه به محتویات پرونده و نیز لایحه اعتراضیه وکیل تجدیدنظرخواه و دفاعیه تجدیدنظرخوانده از آنجاییکه اولا با توجه به ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی خوف ضرر جانی و مالی وشرافتی زوجه برای دادگاه محرز شود که هیچگونه مواد فوق الذکر احراز نگردد است ثانیا زوجین و فرزندانش بالغ بر هفت سال است که در کشور استرالیا زندگی می نمودند و می نماید ثالثا بسیاری از هموطنان ما اعم از سفراء و غیره در کشورهای غیر اسلامی زندگی می نمایند و می نمایند و هیچیک از مراجع عظام تقلید فتوایی بر عدم زندگی در کشور بیگانه را نداده اند و لازمه زندگی هر مسلمان این است که اهمیت به دین و آیین و اعتقاد به آن داشته باشد و در صورتیکه لطمه ای وارد شود حرام است و تاکنون زوجین بیش از هفت سال در استرالیا زندگی می کردند هیچگاه در مورد زندگی در بلاد کفر بحثی نبود و صرفا بخاطر اختلافات زندگی زناشوئی زندگی در بلاد کفر موجب برای لطمه زدن به دین و آیین و اعتقاد کاری نداشته و ندارد و موجب عدم تمکین روجه از زوج نمی باشد و مراجع عظام تقلید تاکید بر لطمه زدن زندگی در بلادکفر به دین و آیین و اعتقاد هر فرد مسلمان داشته و دارند حرام است لذا هیچگونه صرف زندگی در بلادکفر را مراجع محترم عظام تقلید حرام ندانسته اند و در اجرای ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی زندگی مشترک باید در منزلی که شوهر تعیین می کند سکنی نماید مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد لذا بنا به مراتب فوق صدور حکم بر بطلان دعوی زوج فوق الاشعار فاقد وجاهت قانونی بوده و می باشد ضمن نقض دادنامه صدر الاشعار مستندا به قسمت اول ماده ۳۵۸ از قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۷۹/۱/۲۱ شمسی و مواد ۱۱۰۲-۱۱۰۳-۱۱۰۴-۱۱۰۶-۱۱۰۷-۱۱۰۸ قانون مدنی حکم بر تمکین زوجه مارالبیان از زوج (تجدیدنظرخواه آقای م. ن. ) صادرو اعلام می نماید لازم به ذکر است اجرای حکم تمکین ناظر به آینده می باشد چنانچه زوجه مارالذکر از تمکین با زوج امتناع نماید در اجرای ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی ناشزه محسوب و مستحق نفقه نخواهد شد رای صادره حضوری بوده و به موجب ماده ۳۶۵ قانون آیین دادرسی فوق الاشعار قطعی است.

شعبه ۲۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران - رئیس و مستشار

قربانعلی احمدی - فردین ارژنگی