مراقبت مقتضی

مراقبت مقتضی یا معادل انگلیسی آن "due diligence" در یک بیان ساده معادل واژگانی همچون مراقبت و احتیاط است. نقطه مقابل احتیاط و مراقبت، سهل‌انگاری، قصور و اهمال دانسته شده است. جان راگی، معمار «اصول راهنمای ملل متحد راجع به تجارت و حقوق بشر»، مراقبت مقتضی را این‌گونه تعریف کرده است:

«مراقبت مقتضی به میزانی از اهتمام، اقدام یا توجه مداوم اطلاق می‌شود که به نحو شایسته انتظار می‌رود «یک فرد معقول و محتاط» عادتاً در شرایط خاصی از خود بروز دهد. میزان و کیفیت این عملکرد و اهتمام با هیچ ابزار مطلق و از پیش تعیین‌شده‌ای قابل تعیین و ارزیابی نیست، بلکه شرایط و موقعیت هر پرونده تعیین‌کنندهٔ میزان این اهتمام، توجه یا عملکرد است.»

نظر به تعریف ارائه‌شده می‌توان مدعی شد که مراقبت مقتضی ضابطه‌ای است که تعمداً انعطاف‌پذیر وضع شده است. در نتیجه، این استاندارد در حقوق بین‌الملل مجموعه‌ای از تعهدات روشن و از پیش تعیین‌شده نیست، بلکه طیف و گستره‌ای از تعهدات است که در موارد و موقعیت‌های مختلف می‌تواند متفاوت جلوه کند. تنها شاخصهٔ بارز این تعهد، رفتار معقول و همراه با احتیاط و اهتمام است.[۱]

منابع

  1. حسینی, سید محمد; حبیبی مجنده, محمد (تابستان ۱۴۰۳). "ره گیری مفهوم و جایگاه". فصلنامه تحقیقات حقوقی. 27 (2): 97–116. doi:10.48308/jlr.2024.232359.2540. ISSN 1024-0772.