نظریه شماره 7/94/155 مورخ 1394/01/25 اداره کل حقوقی قوه قضاییه

استعلام: ۱- با عنایت به ماده ۱۸ قانون گذرنامه که مقرر می دارد صدور گذرنامه برای زنان شوهردار منوط به موافقت کتبی شوهر و در موارد اضطراری اجازه دادستان شهرستان درخواست گذرنامه می باشد اعلام فرمائید دادستان در مقام استیذان متقاضی و در جهت دادن اجازه برای صدور گذرنامه چه ضوابطی را رعایت می کند؟ آیا اضطرار مذکور باید برای دادستان احراز شود یا اینکه اختیارات دادستان در این زمینه ارتباطی با بحث اضطرار نداشته و تشخیص دادستان (بدون لحاظ این موضوع) ملاک عمل می باشد؟

نظریه مشورتی 7/94/155
شماره نظریه۷/۹۴/۱۵۵
شماره پرونده۹۳-۱۷-۱۹۱۳
تاریخ نظریه۱۳۹۴/۰۱/۲۵

۲- اعلام فرمائید آیا در مورد اشخاص کمتر از ۱۸ سال تمام نیز در صورت عدم اجازه کتبی ولی یا قیم، دادستان حق دارد اجازه صدور گذرنامه را بدهد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱-چنانچه زوجه توسط زوج با رعایت مواد قانونی مربوط، ممنوع الخروج شده باشد یعنی زوجه مشمول استثنائات مندرج در ماده ۱۸ قانون گذرنامه نبوده واین امر مدّ نظر مقام ممنوع الخروج کننده قرار گرفته باشد، دراین صورت دادستان شهرستان محّل درخواست گذرنامه زوجه، مقامی است که درصورت احراز اضطرار زوجه برای خروج از کشور ( ولو درصورت مخالفت زوج) می­تواند اجازه را صادر نماید.

۲-باتوجه به عموم واطلاق الحاکم ولی الممتنع و نیز باعنایت به ماده ۴۲ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱، مرجع تصمیم گیری درخصوص موضوع خروج طفل در معیّت مادرش، دادگاه خانواده می باشد.