نظریه شماره مورخ 1131/10/12 اداره کل حقوقی قوه قضاییه: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=|شماره پرونده=|تاریخ نظریه=1131/10/12}}
{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=|شماره پرونده=|تاریخ نظریه=1131/10/12}}


'''استعلام''': خواهان به طرفیت خوانده دعوی مالی مطرح اما بعد از کارشناسی موضوع خواسته خواهان به نحو ماهوی رد و حکم بر بی حقی خواهان صادر شده است در ادامه خوانده دعوی با طرح دعوی دیگر به طرفیت خواهان پرونده اصلی مستندا به ماده ۵۱۵ قانون آئین دادرسی مدنی درخواست محکومیت ایشان به پرداخت خسارات دادرسی را خواسته است.
'''استعلام''': با توجه به مفهوم ماده ۲۵ قانون شوراهای حل اختلاف مصوب ۱۳۹۴ در خصوص تعریف رأی غیابی با این توضیح که .. محکوم علیه و وکیل او در هیچ یک از جلسات رسیدگی حاضر نشده و با به طور کلی کتبی نیز دفاع ننموده باشد چنانچه خوانده با تقدیم لایحه ای عذر خود را جهت حضور در جلسه اعلام و درخواست تجدید وقت رسیدگی نموده است یا آنکه صرفا آدرس صحیح خود را به شورا اعلام نموده است لکن دفاعی در ماهیت به عمل نیاورده است حال با توجه به اینکه ماده فوق حضور خوانده و ارسال لایحه را با قید دفاع موثر دانسته است لذا از نظر آن اداره رأی شورا در این خصوص حضوری است یا غیابی.
 
س: با توجه به مقررات ماده ۵۱۵ قانون مذکور که عمد و علم به غیر محق بودن را شرط در محکومیت به پرداخت خسارت دانسته است آیا در صورت عدم احراز این شرط دادگاه می تواند با استفاده از مقررات قانون مسئوولیت مدنی خوانده را محکوم به پرداخت خسارات دادرسی نماید.


== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
به طور کلی مطالبه خسارت دادرسی در غیر موارد قراردادی، تابع قواعد عمومی حاکم بر ابواب اتلاف و تسبیب می باشد و مطابق قسمت میانی ماده ۵۱۵ قانون آیین دادرسی مدنی، خوانده دعوی نیز می تواند، خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده، از خواهان مطالبه نماید و دادگاه در این موارد، میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن صدور حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه، خواهان غیر محق را به تأدیه خسارت ملزم خواهد نمود. بنابر این در صورت احراز شرایط مذکور، دادگاه می تواند حکم به پرداخت خسارات دادرسی مورد مطالبه خوانده را صادر نماید.
ارسال لایحه مشتمل بر درخواست هایی از قبیل تجدید وقت رسیدگی یا اعلام عذر مبنی بر عدم امکان شرکت در جلسه دادرسی از شمول عبارت یا به طور کتبی نیز دفاع ننموده باشد مندرج در ذیل ماده۲۵ قانون شوراهای حل اختلاف خارج است. بنابراین با لحاظ ماده یاد شده در فرضی که محکوم علیه یا وکیل او در هیچ یک از جلسات رسیدگی حاضر نشده باشند، صرف تقدیم لایحه به شرح فوق الاشعار موجب حضوری بودن رأی نخواهد بود.


[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۱۳۱]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۱۳۱]]