قانون تجارت: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۷: خط ۷:


=== باب اول: ===
=== باب اول: ===
باب اول قانون تجارت، در خصوص تعریف تاجر و اعمال تجاری است که از ماده ۱ تا ۵ قانون تجارت را به خود اختصاص داده است.  
باب اول قانون تجارت، در خصوص تعریف [[تاجر]] و [[عمل تجاری|اعمال تجاری]] است که از ماده ۱ تا ۵ قانون تجارت را به خود اختصاص داده است.  


=== باب دوم: ===
=== باب دوم: ===
این باب از قانون تجارت، در خصوص دفاتر تجارتی و دفتر ثبت تجارتی است و از ماده ۶ تا ماده ۱۹ را به خود اختصاص داده است. شایان ذکر است، امروزه، امکان ثبت اینترنتی اظهارنامه دفتر ثبت تجاری، وجود دارد.
این باب از قانون تجارت، در خصوص [[دفتر تجارتی|دفاتر تجارتی]] و [[دفتر ثبت تجارتی]] است و از ماده ۶ تا ماده ۱۹ را به خود اختصاص داده است. شایان ذکر است، امروزه، امکان ثبت اینترنتی اظهارنامه دفتر ثبت تجاری، وجود دارد.


=== باب سوم: ===
=== باب سوم: ===
در خصوص شرکت‌های تجارتی است که از ماده ۲۱ تا ۹۳ قانون تجارت را به خود اختصاص داده بوده که در سال ۴۷، ۳۰۰ ماده درباره شرکت‌های سهامی، جایگزین آن شد. در حال حاضر، ماده ۱ تا ۳۰۰، اصلاحیه سال ۱۳۴۷، جایگزین مواد ۲۱ تا ۹۳ مصوب ۱۳۱۱ شده است. موضوع مواد این باب، در خصوص شرکت‌های سهامی، ایجاد، تغییر و انحلال آن‌ها است. از ماده ۳۰۰ به بعد، مواد قانون تجارت، از شماره ۹۴، دوباره از سر گرفته می‌شوند. از ماده ۹۴ تا ۲۲۲ قانون تجارت، به سایر شرکت‌های تجاری، از جمله مسئولیت محدود، تضامنی، تعاونی و… پرداخته می‌شود.
در خصوص شرکت‌های تجارتی است که از ماده ۲۱ تا ۹۳ قانون تجارت را به خود اختصاص داده بوده که در سال ۴۷، ۳۰۰ ماده درباره [[شرکت سهامی|شرکت‌های سهامی]]، جایگزین آن شد. در حال حاضر، ماده ۱ تا ۳۰۰، اصلاحیه سال ۱۳۴۷، جایگزین مواد ۲۱ تا ۹۳ مصوب ۱۳۱۱ شده است. موضوع مواد این باب، در خصوص شرکت‌های سهامی، ایجاد، تغییر و [[انحلال شرکت|انحلال]] آن‌ها است. از ماده ۳۰۰ به بعد، مواد قانون تجارت، از شماره ۹۴، دوباره از سر گرفته می‌شوند. از ماده ۹۴ تا ۲۲۲ قانون تجارت، به سایر شرکت‌های تجاری، از جمله [[شرکت با مسئولیت محدود|مسئولیت محدود]]، [[شرکت تضامنی|تضامنی]]، [[شرکت تعاونی|تعاونی]] و… پرداخته می‌شود.


=== باب چهارم: ===
=== باب چهارم: ===
در خصوص برات، فته طلب، چک است؛ قانون تجارت، از ماده ۲۲۳ تا ماده ۳۱۹ به موضوع چک، سفته و برات پرداخته است. البته، برات، این روزها کاربرد ندارد، اما، قواعد آن درباره انتقال، وصول، پشت نویسی و سایر موارد، به چک و سفته نیز تسری می‌یابد.
در خصوص [[برات]]، [[فته طلب]]، [[چک]] است؛ قانون تجارت، از ماده ۲۲۳ تا ماده ۳۱۹ به موضوع چک، سفته و برات پرداخته است. البته، برات، این روزها کاربرد ندارد، اما، قواعد آن درباره انتقال، وصول، [[ظهر نویسی|پشت نویسی]] و سایر موارد، به چک و سفته نیز تسری می‌یابد.


=== باب پنجم: ===
=== باب پنجم: ===
این باب، در تقسیم بندی مواد قانون تجارت، به اسناد در وجه حامل اختصاص دارد که شامل ماده ۳۲۰ تا ماده ۳۳۴ است.
این باب، در تقسیم بندی مواد قانون تجارت، به [[سنددر وجه حامل|اسناد در وجه حامل]] اختصاص دارد که شامل ماده ۳۲۰ تا ماده ۳۳۴ است.


=== باب ششم: ===
=== باب ششم: ===
باب ششم قانون تجارت، درباره دلالی است. از ماده ۳۳۵ تا ماده ۳۵۶، به کلیاتی درباره دلال، اجرت دلال و مخارج او پرداخته شده است.
باب ششم قانون تجارت، درباره [[دلالی]] است. از ماده ۳۳۵ تا ماده ۳۵۶، به کلیاتی درباره دلال، [[اجرت]] دلال و مخارج او پرداخته شده است.


=== باب هفتم: ===
=== باب هفتم: ===
موضوع این باب، حق العمل کاری (کمیسیون) است و از ماده ۳۵۷ تا ماده ۳۷۶ به این موضوع، می‌پردازد.
موضوع این باب، [[حق العمل کاری]] ([[کمیسیون ( حق العملکاری)|کمیسیون]]) است و از ماده ۳۵۷ تا ماده ۳۷۶ به این موضوع، می‌پردازد.


=== باب هشتم: ===
=== باب هشتم: ===
در خصوص قرارداد حمل و نقل است. از ماده ۳۷۷ تا ماده ۳۹۴، به موضوع متصدی حمل و نقل، قرارداد حمل و نقل و مسئولیت متصدی حمل و نقل پرداخته شده است.
در خصوص [[قرارداد حمل و نقل]] است. از ماده ۳۷۷ تا ماده ۳۹۴، به موضوع [[متصدی حمل و نقل]]، قرارداد حمل و نقل و [[مسئولیت]] متصدی حمل و نقل پرداخته شده است.


=== باب نهم: ===
=== باب نهم: ===
قائم مقام تجارتی و سایر نمایندگان تجارتی، در باب نهم قانون تجارت مورد بررسی، قرار گرفته است و شامل ماده ۳۹۵ تا ماده ۴۰۱ است.
[[قائم مقام تجارتی]] و سایر [[نمایندگان تجارتی]]، در باب نهم قانون تجارت مورد بررسی، قرار گرفته است و شامل ماده ۳۹۵ تا ماده ۴۰۱ است.


=== باب دهم: ===
=== باب دهم: ===
در تقسیم بندی مواد قانون تجارت، در باب دهم، موضوع ضمانت، مورد توجه است و از ماده ۴۰۲ تا ماده ۴۱۱، نکاتی در باب ضمانت و ضامن، ذکر شده است.
در تقسیم بندی مواد قانون تجارت، در باب دهم، موضوع [[ضمان|ضمانت]]، مورد توجه است و از ماده ۴۰۲ تا ماده ۴۱۱، نکاتی در باب ضمانت و [[ضامن]]، ذکر شده است.


=== باب یازدهم: ===
=== باب یازدهم: ===
باب یازدهم قانون تجارت، درباره ورشکستگی است. این باب، از ماده ۴۱۲ تا ماده ۵۴۰، موضوعاتی درباره ورشکستگی، تعیین عضو ناظر، تعیین مدیر تصفیه، وظایف مدیر تصفیه، توقیف اموال ورشکسته، فروش اموال و وصول مطالبات، تشخیص مطالبات طلبکاران، قرارداد ارفاقی، اقسام مختلف طلبکاران، دعوی استرداد و شکایت از احکام صادره راجع به ورشکستگی را بیان کرده است.
باب یازدهم قانون تجارت، درباره [[ورشکستگی]] است. این باب، از ماده ۴۱۲ تا ماده ۵۴۰، موضوعاتی درباره ورشکستگی، تعیین [[عضو ناظر]]، تعیین [[مدیر تصفیه]]، وظایف مدیر تصفیه، [[توقیف اموال]] ورشکسته، فروش اموال و وصول مطالبات، تشخیص [[طلب|مطالبات]] طلبکاران، [[قرارداد ارفاقی]]، اقسام مختلف طلبکاران، دعوی [[استرداد دعوا|استرداد]] و شکایت از [[حکم|احکام]] صادره راجع به ورشکستگی را بیان کرده است.


=== باب دوازدهم: ===
=== باب دوازدهم: ===
باب دوازدهم قانون تجارت، درباره ورشکستگی به تقصیر و ورشکستگی به تقلب است. از ماده ۵۴۱ تا ۵۶۰، به دو نوع خاص از ورشکستگی، یعنی ورشکستگی به تقصیر و ورشکستگی به تقلب پرداخته شده است.
باب دوازدهم قانون تجارت، درباره [[ورشکستگی به تقصیر]] و [[ورشکستگی به تقلب]] است. از ماده ۵۴۱ تا ۵۶۰، به دو نوع خاص از ورشکستگی، یعنی ورشکستگی به تقصیر و ورشکستگی به تقلب پرداخته شده است.


=== باب سیزدهم: ===
=== باب سیزدهم: ===
این باب از تقسیم بندی مواد قانون تجارت، درباره اعاده اعتبار است. قانون تجارت، از ماده ۵۶۱ تا ماده ۵۷۵، به موضوع اعاده اعتبار تاجری که تمام دیون خود را پرداخته باشد، می‌پردازد.
این باب از تقسیم بندی مواد قانون تجارت، درباره [[اعاده اعتبار]] است. قانون تجارت، از ماده ۵۶۱ تا ماده ۵۷۵، به موضوع اعاده اعتبار تاجری که تمام [[دیون]] خود را پرداخته باشد، می‌پردازد.


=== باب چهاردهم: ===
=== باب چهاردهم: ===
اسم تجارتی، باب ۱۴، قانون تجارت است و از ماده ۵۷۶ تا ماده ۵۸۲، قواعد حاکم بر اسم تجارتی را مشخص کرده است.
[[اسم تجارتی]]، باب ۱۴، قانون تجارت است و از ماده ۵۷۶ تا ماده ۵۸۲، قواعد حاکم بر اسم تجارتی را مشخص کرده است.


=== باب پانزدهم: ===
=== باب پانزدهم: ===
این باب از تقسیم بندی مواد قانون تجارت، درباره شخصیت حقوقی است. از ماده ۵۸۳ تا ماده ۵۹۱، مقرراتی درباره اشخاص حقوقی، اقامتگاه و تابعیت و حقوق و وظایف آن‌ها وضع شده است.
این باب از تقسیم بندی مواد قانون تجارت، درباره [[شخصیت حقوقی]] است. از ماده ۵۸۳ تا ماده ۵۹۱، مقرراتی درباره اشخاص حقوقی، [[اقامتگاه شرکت تجاری|اقامتگاه]] و [[تابعیت اشخاص حقوقی|تابعیت]] و [[حقوق]] و وظایف آن‌ها وضع شده است.


=== باب شانزدهم: ===
=== باب شانزدهم: ===
۱٬۹۰۹

ویرایش