نظریه شماره 7/1400/578 مورخ 1400/07/06 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره مقررات حکم اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در فرض تقسیط محکوم به: تفاوت میان نسخه‌ها

نگارش چکیده + لینک های درون ویکی + مواد مرتبط + جستارهای وابسته
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/1400/578|شماره پرونده=1400127-578 ح|تاریخ نظریه=1400/07/06}} '''استعلام''': نظر به این که حسب مقررات آیین دادرسی مدنی چنانچه خواهان درخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی داشته باشد و حکم در این خصوص صادر شود علی الاصول...» ایجاد کرد)
 
(نگارش چکیده + لینک های درون ویکی + مواد مرتبط + جستارهای وابسته)
خط ۱: خط ۱:
{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/1400/578|شماره پرونده=1400127-578 ح|تاریخ نظریه=1400/07/06}}
{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/1400/578|شماره پرونده=1400127-578 ح|تاریخ نظریه=1400/07/06|موضوع نظریه=[[آیین دادرسی مدنی]]|محور نظریه=[[اعسار]]}}


'''استعلام''': نظر به این که حسب مقررات آیین دادرسی مدنی چنانچه خواهان درخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی داشته باشد و حکم در این خصوص صادر شود علی الاصول مبلغ هزینه دادرسی از محکوم به حین اجرا اخذ می شود. چنانچه خوانده درخواست اعسار از پرداخت محکو به طرح کند و محکومبه تقسیط می شود، در صورت تقسیط و بالا بودن هزینه دادرسی، این هزینه چگونه از اقساط محکوم به کسر می شود؟ مانند آن که، مبلغ اقساط یک میلیون تومان ومیزان هزینه دادرسی سیصد میلیون تومان باشد، در این صورت چنانچه بخواهیم مرتبه اول هزینه دادرسی را وصول کنیم تا سیصد ماه باید ابتدا هزینه دادرسی را کسر و سپس به سراغ پرداخت محکوم به برویم؟
'''چکیده نظریه شماره 7/1400/578 مورخ 1400/07/06 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره مقررات حکم اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در فرض تقسیط محکوم به:''' اگر زمانی که حکم [[اعسار]] از [[هزینه دادرسی]] صادر شده است همزمان با درخواست [[محکوم علیه]]، [[محکوم به]] نیز تقسیط گردد، با تشخیص [[دادگاه]] با پرداخت هر قسط از محکوم به، [[محکوم له]] نسبت به پرداخت تمام یا قسمتی از هزینه دادرسی متمکن شود، به همان نسبت هزینه دادرسی نیز وصول خواهد شد.
 
== استعلام ==
نظر به این که حسب مقررات [[آیین دادرسی مدنی]] چنانچه [[خواهان]] درخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی داشته باشد و [[حکم]] در این خصوص صادر شود علی الاصول مبلغ هزینه دادرسی از محکوم به حین اجرا اخذ می شود. چنانچه خوانده درخواست اعسار از پرداخت محکوم به طرح کند و محکوم به تقسیط می شود، در صورت تقسیط و بالا بودن هزینه دادرسی، این هزینه چگونه از اقساط محکوم به کسر می شود؟ مانند آن که، مبلغ اقساط یک میلیون تومان ومیزان هزینه دادرسی سیصد میلیون تومان باشد، در این صورت چنانچه بخواهیم مرتبه اول هزینه دادرسی را وصول کنیم تا سیصد ماه باید ابتدا هزینه دادرسی را کسر و سپس به سراغ پرداخت محکوم به برویم؟


== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
در فرض سؤال که حکم اعسار از پرداخت هزینه دادرسی صادر شده است و متعاقبا با درخواست محکوم علیه، محکوم به تقسیط شده است، با عنایت به مواد ۵۱۱ و ۵۱۴ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹، چنانچه با تشخیص دادگاه با پرداخت هر قسط از محکوم به، محکوم له نسبت به تأدیه تمام یا قسمتی از هزینه دادرسی متمکن شود، به همان نسبت هزینه دادرسی وصول خواهد شد. توضیح آن که هرگاه پرداخت قسط یا اقساط تعیین شده موجب خروج محکوم له از اعسار نشود، با توجه به مقررات مذکور، موجبی برای وصول هزینه دادرسی از قسط یا اقساط پرداختی وجود ندارد.
در فرض سؤال که حکم اعسار از پرداخت هزینه دادرسی صادر شده است و متعاقبا با درخواست محکوم علیه، محکوم به تقسیط شده است، با عنایت به [[ماده ۵۱۱ قانون آیین دادرسی مدنی|مواد ۵۱۱]] و [[ماده ۵۱۴ قانون آیین دادرسی مدنی|۵۱۴ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹]]، چنانچه با تشخیص دادگاه با پرداخت هر قسط از محکوم به، محکوم له نسبت به تأدیه تمام یا قسمتی از هزینه دادرسی متمکن شود، به همان نسبت هزینه دادرسی وصول خواهد شد. توضیح آن که هرگاه پرداخت قسط یا اقساط تعیین شده موجب خروج محکوم له از اعسار نشود، با توجه به مقررات مذکور، موجبی برای وصول هزینه دادرسی از قسط یا اقساط پرداختی وجود ندارد.
 
== مواد مرتبط ==
[[ماده ۵۱۱ قانون آیین دادرسی مدنی]]
 
[[ماده ۵۱۴ قانون آیین دادرسی مدنی|۵۱۴ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹]]
 
== جستارهای وابسته ==
[[اعسار]]
 
[[محکوم به]]


[[هزینه دادرسی]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۴۰۰]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۴۰۰]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه (حقوقی)]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه (آیین دادرسی مدنی)]]
[[رده:اعسار]]
[[رده:نظریه 1]]
۷۴۸

ویرایش