رای دادگاه درباره ماهیت بخشش مهریه (دادنامه شماره ۹۴۰۹۹۷۰۲۲۴۷۰۲۱۷۱)

نسخهٔ تاریخ ‏۱۱ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۲۱:۲۳ توسط Itbot (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره ماهیت بخشش مهریه: مهریه دین است؛ بنابراین هرگاه مورد بخشش قرار گیرد مشمول مقررات ابراء بوده و غیرقابل رجوع است.

رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۴۰۹۹۷۰۲۲۴۷۰۲۱۷۱
تاریخ دادنامه۱۳۹۴/۱۲/۱۲
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعماهیت بخشش مهریه
قاضیمدنی کرمانی
سید داود معنوی
جواد صادقی

رأی دادگاه بدوی

درخصوص دادخواست آقای ش. خ. به طرفیت خانم الف. ش.ز. به خواسته صدور گواهی عدم امکان سازش جهت اجرای صیغه طلاق ،ضمن احراز رابطه زوجیت طرفین به دلالت سند نکاحیه شماره ... صادره از دفترخانه شماره ... دادگاه بدوا اقدام به تشکیل جلسه رسیدگی و دعوت از طرفین نمود لیکن امکان سازش میسر نگردید فلذا مبادرت به صدور قرار ارجاع امر به داوری نمود که تلاش داوران نیز جهت انجام سازش فاقد ثمری بوده است.علیهذا با عنایت به مواد۱۱۳۳،۱۱۳۹و ۱۱۴۳ از قانون مدنی و مواد۲۴،۲۷،۲۸،۳۴و۳۵ از قانون حمایت خانواده دادگاه مبادرت به صدور گواهی عدم امکان سازش نموده تا زوج با حضور در یکی از محاضر رسمی ثبت طلاق با رعایت شرایط زیر نسبت به اجرای صیغه طلاق اقدام نماید.نوع طلاق نیز با توجه به عدم رابطه زناشویی بائن می باشد ، در خصوص حقوق مالی زوجه نیز ۱- مهریه با توجه به سند اقرارنامه شماره ۶۹۸۲-۹۲/۱۰/۲۸ از ناحیه زوجه به زوج بذل گردیده است ۲- زوجه در خصوص نفقه بصورت جداگانه تقدیم دادخواست کرده است ۳- زوجه جهیزیه ای به دلیل عدم زندگی مشترک به منزل زوج نیاورده و ادعایی ندارد ۴- اجرت المثل نیز با توجه به اینکه زیر سقف زندگی مشترک نداشته اند به زوجه تعلق نمی گیرد.مدت اعتبارگواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی ثبت ازدواج و طلاق سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای است.رای صادره حضوری محسوب وظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر خواهی و ظرف ۲۰ روز قابل فرجامخواهی است.

دادرس شعبه ۲۶۵ دادگاه خانواده ۲ تهران - جواد صادقی

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

تجدید نظر خواهی خانم الف. ش.ز. با وکالت آقای ع.ر. ک. بطرفیت آقای ش. خ. با وکالت خانم ر. ق.و. نسبت به آن بخش رأی موضوع دادنامه شماره ۱۴۰۰ مورخ ۹۴/۱۰/۲۲ صادره از شعبه ۲۶۵ دادگاه عمومی خانواده که برصدورگواهی عدم امکان سازش بدون لحاظ مهریه زوجه و صدور گواهی عدم امکان سازش اشعار دارد بنظر وارد نیست زیرا زوجه در کمال صحت وسلامت در دفتر خانه شماره ... اهواز بدون قید و شرط طی اقرار نامه شماره ... مورخ ۹۲/۱۰/۲۸ مهریه خود را به زوج بخشیده است و به صراحت ماده ۸۰۶ قانون مدنی مبنی بر اینکه هرگاه داین طلب خود را به مدیون ببخشد حق رجوع ندارد موید این امر است ، زیرا چنانچه مهریه دین باشد و مورد بخشش قرار گیرد مشمول مقررات ابراء خواهد بود اقرار نامه شماره ... مورخ ۹۴/۱۰/۰۹ مبنی بر رجوع از ما بذل با عنایت به اینکه مهریه ای وجود نداشته که زوجه از بذل رجوع و وکیل زوج قبول بذل نماید موثر در مقام نیست و در خصوص بذل مهریه در طلاق خلع و مبارات لازم به ذکر است که طلاق های مذکور از قواعد آمره تبعیت میشود یعنی زوجه می بایست چیزی در حد مهریه کمتر یا بیشتر را به زوج بدهد (نه ببخشد!) تا بتواندطلاق بگیرد به عبارتی طلاق خلع و مبارات معوض است زوجه مهریه خودرا میدهد و در قبال آن طلاق میگیرد در بند۳ ماده ۱۱۴ قانون مدنی نیز رجوع به عوض تصریح گردیده است نه به بذل و در ما نحن فیه رجوع به ما بذل مصداق ندارد بنابراین این بخش از رأی که صحیحا" و موجها" اصدار یافته است تائید میگردد اعتراض تجدید نظر خواه به آن قسمت از رأی که بر صدورگواهی عدم امکان سازش اشعار دارد نیز وارد نیست زیرا رأی تجدید نظر خواسته موافق موازین قانونی و با رعایت اصول و قواعد دادرسی صادر گردید ه و ایراد اساسی متوجه آن نمی باشد تجدید نظر خواه نیز در این مرحله مطلب قابل توجهی عنوان نکرده لذا باستناد ماده ۳۵۸ قانون آئین دادرسی مدنی رأی تجدید نظر خواسته تایید میگردد این رأی ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل رسیدگی فرجامی در دیوانعالی کشور است.

شعبه ۴۷ دادگاه تجدیدنظر استان تهران - رئیس و مستشار

​سیدداود معنوی - عارفه مدنی کرمانی

مواد مرتبط