نظریه شماره 7/99/483 مورخ 1399/05/07 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره نهادهای پرداخت کننده دیه: تفاوت میان نسخه‌ها

نگارش چکیده + لینک های درون متنی
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/99/483|شماره پرونده=99-168-483ک|تاریخ نظریه=1399/05/07}} '''استعلام''': با عنایت به تبصره ماده ۸۵ قانون آیین دادرسی کیفری نظر به اینکه نهادهای پرداخت کننده دیه از جمله نیروی انتظامی (موضوع ماده ۱۳ قانون به کارگیری سل...» ایجاد کرد)
 
(نگارش چکیده + لینک های درون متنی)
خط ۱: خط ۱:
{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/99/483|شماره پرونده=99-168-483ک|تاریخ نظریه=1399/05/07}}
{{جعبه اطلاعات نظریات مشورتی|شماره نظریه=7/99/483|شماره پرونده=99-168-483ک|تاریخ نظریه=1399/05/07|محور نظریه=[[دیه]]|موضوع نظریه=[[آیین دادرسی کیفری]]}}


'''استعلام''': با عنایت به تبصره ماده ۸۵ قانون آیین دادرسی کیفری نظر به اینکه نهادهای پرداخت کننده دیه از جمله نیروی انتظامی (موضوع ماده ۱۳ قانون به کارگیری سلاح) محیط زیست، صندوق تامین خسارت های بدنی، شرکت بیمه و به موازات بیت المال ... وجود دارند اولا، منظور از عبارت مواردی که در تبصره ماده یاد شده چیست؟ آیا شامل نهادهای مزبور می شود؟
'''چکیده نظریه شماره 7/99/483 مورخ 1399/05/07 اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره نهادهای پرداخت کننده دیه:''' مطلق مواردی را که پرونده با قرار موقوفی یا هر تصمیم دیگری در دادسرا مختومه شده اما باید نسبت به پرداخت دیه تعیین تکلیف شود، صرف نظر از این که مسؤل پرداخت دیه چه شخصی است را شامل می گردد، به عبارت دیگر تفاوتی بین این که مسئولیت پرداخت دیه بر عهده چه شخص یا مرجعی است، وجود ندارد.


ثانیا، آیا تبصره ماده فوق منصرف از بیت المال است؟ چنانچه مسئول پرداخت دیه مشخص باشد (مانند نهادهای مصرح در قانون) در صورت فوت متهم آیا بازپرس بعد از صدور قرار موقوفی تعقیب می تواند با تجویز تبصره یک ماده مرقوم پرونده را جهت پرداخت دیه به دادگاه کیفری دو ارسال کند؟
== استعلام ==
با عنایت به تبصره [[ماده ۸۵ قانون آیین دادرسی کیفری]] نظر به این که نهادهای پرداخت کننده [[دیه]] از جمله [[نیروی انتظامی]] (موضوع [[ماده ۱۳ قانون به کارگیری سلاح توسط مامورین نیروهای مسلح در موارد ضروری|ماده ۱۳ قانون به کارگیری سلاح]]) [[محیط زیست]]، [[صندوق تامین خسارت های بدنی]]، شرکت [[بیمه]] و به موازات [[بیت المال]] ... وجود دارند اولا، منظور از عبارت مواردی که در تبصره ماده یاد شده چیست؟ آیا شامل نهادهای مزبور می شود؟
 
ثانیا، آیا تبصره ماده فوق منصرف از بیت المال است؟ چنان چه [[مسئول پرداخت دیه]] مشخص باشد (مانند نهادهای مصرح در قانون) در صورت فوت [[متهم]] آیا [[بازپرس]] بعد از صدور [[قرار موقوفی تعقیب]] می تواند با تجویز تبصره یک ماده مرقوم پرونده را جهت پرداخت دیه به دادگاه کیفری دو ارسال کند؟


== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
== نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه ==
اولا، در حوادث رانندگی پرداخت دیه مشمول احکام مقرر در قانون بیمه اجباری خسارت واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب ۱۳۹۵ است؛ لذا مطابق ماده ۳۶ این قانون در حوادث منجر به فوت، پرداخت خسارت بدنی حسب مورد از سوی بیمه گر یا صندوق، نیاز به رأی مرجع قضایی ندارد.
اولا، در حوادث رانندگی پرداخت دیه مشمول احکام مقرر در قانون بیمه اجباری خسارت واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب ۱۳۹۵ است؛ لذا مطابق [[ماده ۳۶ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه|ماده ۳۶]] این قانون در حوادث منجر به فوت، پرداخت [[خسارت بدنی]] حسب مورد از سوی بیمه گر یا صندوق، نیاز به رأی مرجع قضایی ندارد.
 
ثانیا، حکم تبصره یک ماده ۸۵ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ مطلق مواردی را که پرونده با قرار موقوفی یا هر تصمیم دیگری در [[دادسرا]] مختومه شده اما باید نسبت به پرداخت دیه تعیین تکلیف شود، صرف نظر از این که مسؤل پرداخت دیه چه شخصی است را شامل می گردد، به عبارت دیگر در شمول حکم این تبصره تفاوتی بین این که [[مسئولیت]] پرداخت دیه بر عهده چه شخص یا مرجعی است، وجود ندارد. حکم متناظر موضوع [[ماده ۶۳۱ قانون آیین دادرسی کیفری|ماده ۶۳۱ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲]] و [[رای وحدت رویه شماره 734 مورخ 1393/7/22 هیات عمومی دیوان عالی کشور|رای وحدت رویه شماره ۷۳۴ مورخ 1393/7/21 هیأت عمومی دیوان عالی کشور]] مؤید این استنباط است.
 
== مواد مرتبط ==
 
* [[ماده ۸۵ قانون آیین دادرسی کیفری]]
* [[ماده ۶۳۱ قانون آیین دادرسی کیفری]]
* [[ماده ۳۶ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه]]
* [[ماده ۱۳ قانون به کارگیری سلاح توسط مامورین نیروهای مسلح در موارد ضروری]]
 
== جستارهای وابسته ==


ثانیا، حکم تبصره یک ماده ۸۵ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ مطلق مواردی را که پرونده با قرار موقوفی یا هر تصمیم دیگری در دادسرا مختومه شده اما باید نسبت به پرداخت دیه تعیین تکلیف شود، صرف نظر از این که مسؤل پرداخت دیه چه شخصی است را شامل می گردد، به عبارت دیگر در شمول حکم این تبصره تفاوتی بین این که مسؤلیت پرداخت دیه بر عهده چه شخص یا مرجعی است، وجود ندارد. حکم متناظر موضوع ماده ۶۳۱ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ و رأی وحدت رویه شماره ۷۳۴ مورخ ۲۱/۷/۱۳۹۳ هیأت عمومی دیوان عالی کشور مؤید این استنباط است.
* [[بیت المال]]
* [[مسئول پرداخت دیه]]
* [[قرار موقوفی تعقیب]]
* [[مسئولیت]]


[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۳۹۹]]
[[رده:نظرات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه سال ۱۳۹۹]]
۳٬۰۸۶

ویرایش