بومی‌‌سازی جرم‌‌شناسی در ایران: موانع و مقتضیات

بومی‌‌سازی جرم‌‌شناسی در ایران: موانع و مقتضیات مقاله ای از مهران سهرابی سمرود و علی نجفی توانا که در تیر ماه سال 1401 در شماره 25 دوره 13 نشریه پژوهشنامه حقوق کیفری منتشر شده است.

پژوهشنامه حقوق کیفری
عنوانبومی‌‌سازی جرم‌‌شناسی در ایران: موانع و مقتضیات
نویسندهمهران سهرابی سمرود
علی نجفی توانا
محور موضوعیحقوق کیفری
سال نشر۱۴۰۱
منتشر شده درنشریه پژوهشنامه حقوق کیفری
دوره۱۳
شماره۲۵
دانلود مقالهدانلود از سایت نشریه


چکیده

بومی‌‌سازی‌‌جرم‌‌شناسی، امری سهل و ممتنع است. مسأله اساسی پژوهش حاضر، طرح این پرسش است که آیا بومی‌‌سازی جرم‌‌شناسی در ایران امکان‌پذیر است یا خیر؟ فرضیة اولیه، بر امکان بومی‌‌سازی جرم‌‌شناسی در ایران استوار بود. اما واکاوی تحلیلی مقاله با تأمل در مقتضیات و‌ موانع بومی‌‌سازی، با استفاده از روش تحقیق توصیفی -تحلیلی مبتنی بر رویکرد ‌انتقادی، غلبه موانع بر مقتضیات و مآلا امتناع بومی‌‌سازی جرم‌‌شناسی را نشان داد. بر اساس یافته‌‌های مقاله، برخی از اهم چالش‌‌های موجود، عبارتند از:

۱- چالش‌‌های سه­گانه هستی‌‌شناختی، معرفت‌‌شناختی و روش‌‌شناختی ۲- مواجهه ناصحیح با مقوله علوم انسانی جدید و انسان جدید به مثابه فرزند آن ۳- عدم شکل‌‌گیری صحیح اجتماع علمی جرم‌‌شناسی و قوام نیافتن مولفه‌‌های اصلی آن نظیر فرهنگ دانشگاهی، انسان دانشگاهی، استقلال رشته‌‌ای و دموکراتیزه نبودن فضای رشد و‌شکوفایی علم. ۴- غیبت بسترمندی اجتماعی، امر جرم‌‌شناسی و انسان جرم‌‌شناسی در تبیین‌‌های جرم‌‌شناختی

کلید واژه ها

  • موانع
  • مقتضیات
  • اجتماع علمی جرم شناسی و جامعه شناسی علم