رای دادگاه درباره خسارت تأخیر تأدیه نسبت به ارش کالای معیوب (دادنامه شماره ۹۲۰۹۹۷۰۲۶۹۴۰۰۱۱۰)

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره خسارت تأخیر تأدیه نسبت به ارش کالای معیوب: ارش کالای معیوب ماهیت پرداخت خسارت دارد و شامل خسارت تأخیر تأدیه که به عدم پرداخت دین تعلق می گیرد نیست.

رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۲۰۹۹۷۰۲۶۹۴۰۰۱۱۰
تاریخ دادنامه۱۳۹۲/۰۲/۱۶
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعخسارت تأخیر تأدیه نسبت به ارش کالای معیوب
قاضیحضرتی
هادی کیازاد
رحیم امان اللهی

رأی دادگاه بدوی

در مورد دعوی خانم س.ه. به طرفیت آقای س.غ. با وکالت خانم س.ج. مبنی بر مطالبه مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۸۸ ریال بابت ارش یک دستگاه اتومبیل مورد معامله با احتساب هزینه دادرسی، دادگاه با توجه به محتویات پرونده و دادخواست خواهان و رونوشت مصدق سند رسمی شماره ۳۸۴۹ ۱۲/۴/۱۳۹۱ دفترخانه ۱۴۸۶ تهران که دلالت انتقال و فروش یک دستگاه اتومبیل سواری تویوتا کمری از سوی خوانده به خواهان دارد و با توجه به مجموع اظهارات طرفین پرونده و قیمت مورد معامله به مبلغ ۰۰۰/۵۰۰/۳۶۶ ریال تعیین گردیده است که خواهان پس از معامله با انجام تأمین دلیل صورت گرفته در حوزه ۵۸ شورای حل اختلاف تهران که نظریه کارشناس حاکی از آسیب دیدگی کلی بدنه و چارچوب اتومبیل مورد معامله داشته و مبلغ آن را در زمان معامله دویست و هشتاد میلیون ریال تعیین نموده است و با التفات به اینکه کارشناس رسمی دادگستری و هیأت سه نفره کارشناسان رسمی دادگستری منتخب دادگاه در نهایت به موجب نظریه شماره ۹۱۰۳۴۸۵۲۷/۱۰/۱۳۹۱ اعلام داشته اند اتومبیل چپ شده و معیوب می باشد که با وصف ابلاغ قانونی به طرفین مصون از تعرض آنان باقیمانده است و خوانده و وکیل وی هم دفاع مؤثر و موجهی به عمل نیاورده اند و مدعی شده اند اسقاط کافه خیارات از سوی خواهان صورت گرفته ضمن اینکه خیار عیب فوری می باشد و خوانده حاضر است معامله را فسخ نموده و مبیع و ثمن رد و بدل گردد که دادگاه با التفات به اینکه خیار عیب مورد ادعای خواهان پس از معامله و با انجام تأمین دلیل معلوم و مشخص شده است و در زمان معامله موجود نبوده است که قابل اسقاط باشد و به استناد ماده ۴۲۳ و ۴۲۲ قانون مدنی خیار عیب وقتی برای مشتری ثابت می شود که عیب مخفی و موجود بوده است و اگر بعد از معامله معلوم شود که مبیع معیوب بوده مشتری مختار در قبول بیع یا اخذ ارش یا فسخ معامله می باشد که حق مزبور متعلق به خواهان بوده و ایشان مطالبه ارش نموده اند و بدون توافق طرفین فسخ معامله و با تفاسخ آن فاقد توجیه قانونی می باشد، بنابراین دادگاه دعوی خواهان را به استناد ماده ۴۲۲ و ۴۲۳ و ۴۲۴ و ۴۲۷ و ۴۲۸ قانون مدنی و مواد ۵۱۵ و ۱۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی وارد تشخیص داده و حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ هشتاد و هشت میلیون ریال به عنوان ارش (بابت اصل خواسته) و مبلغ یک میلیون و هفتصد و شصت و پنج هزار ریال به عنوان هزینه دادرسی در حق خواهان محکوم می نماید در ارتباط با دعوی خواهان نسبت به مازاد مورد و در مورد مطالبه خسارت تأخیر تأدیه با عنایت به اینکه مطالبه خسارت تأخیر نسبت به ارش که خود نوعی خسارت بوده و دین نمی باشد فاقد وجاهت قانونی است چرا که به استناد ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی خسارت تأخیر تأدیه صرفا به دین تعلق می گیرد، بنابراین دادگاه این قسمت از دعوی خواهان را مردود تشخیص و به استناد ماده ۱۹۷ قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر بطلان آن صادر می نماید رأی صادر شده حضوری بوده و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می باشد.

رئیس شعبه ۳۶ دادگاه عمومی حقوقی تهران امان اللهی

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

تجدیدنظرخواهی آقای س.غ. با وکالت خانم س.ج. و آقای م.ه. نسبت به دادنامه شماره ۱۰۶۴ مورخ ۲۸/۱۱/۹۱ صادره از شعبه ۳۶ دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم بر محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت ۰۰۰/۰۰۰/۸۸ ریال بابت ارش یک دستگاه اتومبیل صادر گردیده انطباقی با جهات مندرج در ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ندارد دادنامه صادره موافق موازین قانونی صادر گردیده، عیب های اعلامی از سوی کارشناس قابل اغماض نبوده و از طرفی از عیوب پنهان بوده بنابراین دادگاه تجدیدنظرخواهی را غیر وارد تشخیص و مستندا به ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی دادنامه موصوف را تأیید می نماید. رأی صادره قطعی است.

رئیس شعبه ۵۱ دادگاه تجدیدنظر استان تهران مستشار دادگاه

حضرتی کیازاد