رای دادگاه درباره طرح شکایت افترا علیه شاکی (دادنامه شماره ۹۲۰۹۹۷۰۲۲۴۸۰۱۰۳۷)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۲۰۹۹۷۰۲۲۴۸۰۱۰۳۷
تاریخ دادنامه۱۳۹۲/۰۸/۱۵
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای کیفری
موضوعطرح شکایت افترا علیه شاکی
قاضیحسین طالبی
قاسمی
حسن کریمی یزدی

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره طرح شکایت افترا علیه شاکی: شاکی در مقام احقاق حق، به عنوان مفتری قابل تعقیب و مجازات نیست.

رأی دادگاه بدوی

حسب کیفرخواست دادسرای عمومی ناحیه چهار تهران آقای الف.د. و خانم گ.م. فرزند الف. متهم هستند به ایراد افتراء سرقت نسبت به خانم ز.ی. دادگاه با عنایت به شکایت شاکی خصوصی و ملاحظه محتویات پرونده راجع به شکایت متهمان علیه شاکی خصوصی مبنی بر سرقت که بدون هیچگونه دلیلی نسبت به شاکی خصوصی بزه سرقت طلا از منزل خود را نسبت داده اند و دفاعیات بلاوجه متهمان در جلسه دادرسی و با عنایت به اینکه حفظ حرمت مسلم از حرمت خون وی بر طبق احادیث منقوله از ائمه اطهار واجب تر است، لذا هر یک از متهمان مستندا به ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی به تحمل نود و یک روز حبس تعزیری و تحمل سی ضربه شلاق محکوم میگردند. رأی صادر شده حضوری محسوب و ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ، قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.

رئیس شعبه ۱۰۸۱ دادگاه عمومی جزایی تهران طالبی

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای الف.د. و خانم گ.م. با وکالت آقای ح.ک. نسبت به دادنامه شماره ۰۶۷۲ مورخ ۱۶/۶/۱۳۹۲ شعبه ۱۰۸۱ دادگاه عمومی جزایی تهران که به موجب آن نامبردگان به اتهام افترای سرقت به شاکیه خصوصی خانم ز.ی. از طریق شکایت به مرجع قضایی که منتهی به صدور حکم بر برائت شاکیه مذکور شده است هر یک از آنان به تحمل نود و یک روز حبس تعزیری و تحمل ۳۰ ضربه شلاق تعزیری محکوم شده اند؛ دادگاه با توجه به محتویات پرونده از جمله مفاد شکایت مطروحه و مستند آن که صدور حکم بر برائت در مورد شکایت تجدیدنظرخواهان به مرجع قضایی میباشد و با التفات به مدافعات نامبردگان که حکایتی از سوءنیت آنان در مورد شکایت خود ندارد و مفاد قرار اولیه دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۴ تهران به شرح مندرج در اوراق شماره (۹۹و۱۰) و مستفاد از نظر دادگاه کل حقوقی و تدوین قوه قضاییه شماره ۳۸۴۹/۷-۲۶/۶/۱۳۶۴ بدین توضیح که اگر شاکی در مقام احقاق نتواند بزه استنادی را به اثبات برساند به عنوان مفتری قابل تعقیب و مجازات نیست زیرا در جرم افتراء مثل سایر جرایم عمدی از جمله عناصر متشکله سوءنیت و یا عنصر معنوی است ; و نظر به این که محتویات پرونده حکایتی از وجود دلیلی که به طور قطع و یقین دلالت بر تحقق ارکان متشکله اتهام منتسب به تجدیدنظرخواندگان از جمله قصد اضرار به غیر و سوءنیت ندارد و با التفات به اصل لازم الرعایه برائت تجدیدنظرخواهی موجه تشخیص و به استناد مدلول تبصره اول ذیل ماده ۲۲ قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب و مدلول بند چهارم قسمت ب ذیل ماده ۲۵۷ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری ضمن نقض رأی مذکور آقای الف.د. و خانم گ.م. را از اتهام افتراء انتسابی آنان در این پرونده تبرئه مینماید. این رأی قطعی است.

مستشاران شعبه ۴۸ دادگاه تجدیدنظر استان تهران

قاسمی کریمی یزدی