رای دادگاه درباره مفقود شدن اوراق مشارکت (دادنامه شماره ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۱۸۰۱۲۲۷)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۲۲۱۸۰۱۲۲۷
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۰۹/۱۶
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعمفقود شدن اوراق مشارکت
قاضیعزت اله امانی شلمزاری
کریمی
حسین شعبان زاده

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره مفقود شدن اوراق مشارکت: اوراق مشارکت از زمره اسناد در وجه حامل محسوب می شود که در صورت مفقودیت، دارنده آن می تواند مراتب ابطال آن اسناد را از دادگاه درخواست نماید.

رأی دادگاه بدوی

در خصوص دعوی آقای الف.الف. فرزند م. به طرفیت بانک م. شعبه ... به خواسته ابطال ۴ فقره اوراق مشارکت به شماره های ... جمعا به مبلغ هشتاد میلیون ریال بدین مضمون که خواهان چهار فقره اوراق مذکور را که در وجه حامل بوده در اختیار داشته که از سوی بانک م. صادر شده است. اما به علت آنکه مفقود گردیده است، تقاضای صدور حکم بطلان آن اوراق نموده است. استماع دفاعیات خوانده به شرح لایحه ۱۵۲۸ – ۱۳۹۳/۶/۳۱ بدین مضمون است که اوراق مذکور در وجه حامل بوده و دارنده آن مالک تلقی می شود، جلوگیری از پرداخت سود آن اوراق منوط به تصمیم از سوی مرجع قضایی عنوان شده است. النهایه با توجه به اینکه بطلان اوراق مشارکت که در وجه حامل می باشد، مستلزم اثبات عناوین از قبیل جعل و ... بوده که صدور و یا تحصیل آن را برخلاف قانون مقرر نماید و اما ادعای مفقودی آن اوراق از جمله موارد بطلان پیش بینی نشده است، لذا دعوی خواهان وارد نبوده و البته خواهان می تواند نسبت به شخص یا اشخاص دارنده آن اوراق جهت مطالبه حق اقامه دعوی نماید. بنابراین دعوی معنونه وارد نبوده و حکم به بطلان دعوی صادر می گردد. رأی صادره مستندا به مواد ۲، ۱۹۷، ۳۳۱ و ۳۳۶ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ، قابل تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران است.

رئیس شعبه ۲ دادگاه عمومی حقوقی لواسانات - شعبانزاده

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

دادنامه تجدید نظر خواسته به شماره ۹۳۰۹۹۷۲۲۱۸۲۰۰۴۰۲ مورخ ۱۳۹۳/۷/۲ صادره از شعبه ۲ دادگاه عمومی حقوقی لواسانات که بر بطلان دعوی تجدید نظر خواه الف.الف. به خواسته ابطال چهار فقره اوراق مشارکت به شماره های ... اشعار دارد، مخالف قانون و مقررات موضوعه بوده و اعتراض به شرح لایحه اعتراضیه وارد و مستوجب نقض آن می باشد. زیرا که اولا: اوراق مشارکت از زمره اسناد در وجه حامل محسوب که در صورت مفقودیت، دارنده آن می تواند در راستای مقررات ماده ۳۲۲ از قانون تجارت مراتب ابطال آن اسناد را از دادگاه درخواست نماید. بنابراین طرح دعوی به خواسته معنونه، برابر مقررات درخواست گردیده و قابلیت پذیرش و استماع را دارد. ثانیا: رسیدگی به دعوی معنونه تابع تشریفات خاص خود بوده که دادگاه در صورت احراز مفقودیت اوراق، لزوما می بایست مراتب مفقودیت اوراق را در سه دفعه متوالی در روزنامه رسمی اعلان نماید و چنانچه ظرف مدت سه سال از تاریخ نشر اولین اعلان اسناد پیدا نگردید، در آن مقطع حکم بر ابطال اوراق مشارکت صادر و اعلام می نماید. ثالثا: بتصریح ماده ۱۹۹ از قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، در کلیه امور حقوقی دادگاه می بایست هرگونه اقدامی که در جهت کشف ماوقع لازم است انجام دهند؛ که در دوسیه مطمح نظر دادگاه نخستین هیچگونه اقدامی انجام نداده است و صرفا اعلام داشته که مفقودیت از موارد بطلان نبوده که این مطلب فاقد وجاهت قانونی می باشد. رابعا: مطابق صراحت ماده ۲۹۹ از قانون أخیرالذکر هرگاه رأی دادگاه راجع به ماهیت کلا یا جزئا باشد، حکم و در غیر اینصورت، قرار نامیده می شود که در مانحن فیه استدلال دادگاه نخستین بدون ورود در ماهیت و بصورت شکلی می باشد. از این رو دادنامه با قبول لایحه اعتراضیه و با استناد به قسمت اول از ماده ۳۵۸ از قانون مرقوم ضمن نقض دادنامه معترض عنه و تلقی نمودن آن به قرار، پرونده را جهت ادامه رسیدگی به دادگاه نخستین اعاده می نماید. رأی صادره حضوری و قطعی است.

رئیس و مستشار شعبه ۱۸ دادگاه تجدید نظر استان تهران

امانی شلمزاری - کریمی