رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری درباره موارد لزوم ارجاع امر به کارشناس جهت صدور رأی کمیسیون ماده صد قانون شهرداری

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری درباره موارد لزوم ارجاع امر به کارشناس جهت صدور رأی کمیسیون ماده صد قانون شهرداری: وجود جهات و امور تخصصی همانند رعایت اصول شهرسازی و فنی، نوع کاربری و غیره در آراء کمیسیون ماده صد قانون شهرداری و لزوم احراز آنها، ارجاع امر به کارشناس را ضروری می نماید و در این موارد، عدم ارجاع به کارشناس، از موجبات نقض رأی در دیوان عدالت اداری خواهد بود.

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری شماره ۹۴۰۹۹۷۰۹۵۵۷۰۵۱۹۱
شماره دادنامه۹۴۰۹۹۷۰۹۵۵۷۰۵۱۹۱
تاریخ دادنامه۱۳۹۴/۱۱/۲۶
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
شعبهشعبه ۷ تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
گروه رأیاداری
موضوعموارد لزوم ارجاع امر به کارشناس جهت صدور رأی کمیسیون ماده صد قانون شهرداری
قاضیعلی اکابری
جواد جباری
علیقلی فرح پور

رأی شعبه بدوی دیوان عدالت اداری

با عنایت به سوابق و مدارک موجود نظر به اینکه اجرای رأی فوق الاشعار موجب خسارت به شاکی می گردد، به نحوی که جبران آن در آتیه متعسر خواهد بود و ضرورت و فوریت صدور دستور موقت محرز است، لذا به تجویز ماده ۳۵ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۹۲ دستور موقت مبنی بر توقیف عملیات اجرائی موضوع رأی معترض عنه نسبت به شاکی تا تعیین تکلیف قطعی شکایت صادر و اعلام می گردد. صدور دستور موقت تأثیری دراصل شکایت ندارد و درصورت رد شکایت ملغی الاثر می گردد. قرار صادره قطعی است.

رئیس شعبه ۲۸ دیوان عدالت اداری

علیقلی فرح پور


رأی شعبه بدوی دیوان عدالت اداریبا عنایت به اینکه شاکی در احداث بنا مرتکب تخلفات ساختمانی شده است و اینکه در احداث بنا از مفاد پروانه ساختمانی تخطی نموده است که قاعده اقدام حاکم بر اقدامات تخلفاتی شاکی بوده و اینکه قسمت خارج از بافت دارای کاربری کشاورزی بوده و اینکه اعتراض موثر و مستدلی که موجب نقض رأی معترض عنه گردد به عمل نیامده، بنابراین حکم به رد شکایت مطروحه صادر و اعلام می گردد. رأی صادره ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر خواهی می باشد.

رئیس شعبه ۲۸ دیوان عدالت اداری

علیقلی فرح پور

رأی شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداریبا عنایت به مراتب فوق و نظر به اینکه طرفین در موارد تخصصی مثل رعایت اصول شهرسازی و فنی و، موارد مندرج در رأی ، تأمین پارکینگ، نوع کاربری و ضرورت تخریب و غیره اختلاف داشته و به آنها در رأی کمیسیون به صورت مستند و مدلل جواب قانع کننده ای داده نشده و اسناد و مدارک ارائه شده از سوی شاکی و شهرداری اختلافات و ابهامات را حل نکرده است، با این وصف رأی کمیسیون واجد اشکال ماهیتی موثر بوده و تأیید آن از سوی شعبه بدوی بر خلاف مقررات ماده ۶۳ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری است. بنابراین تجدید نظر خواهی موجه تشخیص و به استناد ماده ۷۱ قانون مذکور ضمن نقض دادنامه معترض به و رأی کمیسیون ماده صد حکم به ورود شکایت صادر و اعلام می گردد. نظر به اینکه جلب نظریه کارشناسان رسمی دادگستری در موضوعات تخصصی مورد اختلاف فیما بین طرفین ضرورت دارد به گونه ای که بدون ملاحظه آن تصمیم گیری ممکن نیست، لذا با اختیارات حاصل از مواد ۴۱ و ۶۳ و ۶۴ و ۷۸ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری و ماده ۱۲۲ همان قانون ناظر به مبحث ششم (رجوع به کارشناس) از قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مقرر می گردد کمیسیون با جلب نظر هیات سه نفره از کارشناسان رسمی دادگستری در امور مربوطه با ترکیب یک نفر از هر کدام از طرفین و نفر سوم مرضی الطرفین والا به انتخاب کمیسیون در موضوعات تخصصی مورد اختلاف مذکور طبق مقررات قانونی مجددا به موضوع تخلفات ساختمانی رسیدگی نماید. رأی صادره قطعی است.

رییس و مستشار شعبه ۷ تجدید نظر دیوان عدالت اداری

جواد جباری - علی اکابری

فهرست


شعبه بدوی دیوان عدالت اداری شعبه بدوی دیوان عدالت اداری شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

نقد رأی


رأی شعبه بدوی دیوان عدالت اداری

با عنایت به اینکه شاکی در احداث بنا مرتکب تخلفات ساختمانی شده است و اینکه در احداث بنا از مفاد پروانه ساختمانی تخطی نموده است که قاعده اقدام حاکم بر اقدامات تخلفاتی شاکی بوده و اینکه قسمت خارج از بافت دارای کاربری کشاورزی بوده و اینکه اعتراض موثر و مستدلی که موجب نقض رأی معترض عنه گردد به عمل نیامده، بنابراین حکم به رد شکایت مطروحه صادر و اعلام می گردد. رأی صادره ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر خواهی می باشد.

رئیس شعبه ۲۸ دیوان عدالت اداری

علیقلی فرح پور


رأی شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

با عنایت به مراتب فوق و نظر به اینکه طرفین در موارد تخصصی مثل رعایت اصول شهرسازی و فنی و، موارد مندرج در رأی ، تأمین پارکینگ، نوع کاربری و ضرورت تخریب و غیره اختلاف داشته و به آنها در رأی کمیسیون به صورت مستند و مدلل جواب قانع کننده ای داده نشده و اسناد و مدارک ارائه شده از سوی شاکی و شهرداری اختلافات و ابهامات را حل نکرده است، با این وصف رأی کمیسیون واجد اشکال ماهیتی موثر بوده و تأیید آن از سوی شعبه بدوی بر خلاف مقررات ماده ۶۳ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری است. بنابراین تجدید نظر خواهی موجه تشخیص و به استناد ماده ۷۱ قانون مذکور ضمن نقض دادنامه معترض به و رأی کمیسیون ماده صد حکم به ورود شکایت صادر و اعلام می گردد. نظر به اینکه جلب نظریه کارشناسان رسمی دادگستری در موضوعات تخصصی مورد اختلاف فیما بین طرفین ضرورت دارد به گونه ای که بدون ملاحظه آن تصمیم گیری ممکن نیست، لذا با اختیارات حاصل از مواد ۴۱ و ۶۳ و ۶۴ و ۷۸ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری و ماده ۱۲۲ همان قانون ناظر به مبحث ششم (رجوع به کارشناس) از قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مقرر می گردد کمیسیون با جلب نظر هیات سه نفره از کارشناسان رسمی دادگستری در امور مربوطه با ترکیب یک نفر از هر کدام از طرفین و نفر سوم مرضی الطرفین والا به انتخاب کمیسیون در موضوعات تخصصی مورد اختلاف مذکور طبق مقررات قانونی مجددا به موضوع تخلفات ساختمانی رسیدگی نماید. رأی صادره قطعی است.

رییس و مستشار شعبه ۷ تجدید نظر دیوان عدالت اداری

جواد جباری - علی اکابری