رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره شرط پذیرش فرجام خواهی نسبت به رأی صادره پس از تجویز اعاده دادرسی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره شرط پذیرش فرجام خواهی نسبت به رأی صادره پس از تجویز اعاده دادرسی: فرجام خواهی از رأی صادره پس از تجویز اعاده دادرسی، تنها در صورتی قابل پذیرش است که دادگاه هم عرض، درخواست اعاده دادرسی را وارد تشخیص و حکم مورد اعاده دادرسی را نقض نماید.

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۵۰۹۹۷۰۹۱۰۰۰۰۴۱۵
شماره دادنامه۹۵۰۹۹۷۰۹۱۰۰۰۰۴۱۵
تاریخ دادنامه۱۳۹۵/۰۶/۱۵
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۲۷ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعشرط پذیرش فرجام خواهی نسبت به رأی صادره پس از تجویز اعاده دادرسی
قاضیمحمودحاتمی
مرتضیفاضل کوپائی
عزیز اله رزاقی

رأی خلاصه جریان پرونده

به موجب کیفرخواست شماره ۰۱۸۹۷ - ۹۱/۷/۲۴ دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان الف. آقای ف.م. ۴۱ ساله به اتهام قتل عمدی مرحوم ص.و. با استفاده از سلاح شکاری، تحت تعقیب قرار گرفته و طی دادنامه شماره ۰۳۴ - ۹۵/۳/۹ صادره از شعبه دوم دادگاه کیفری یک ایلام با تصریح به حصول لوث و اجرای مراسم قسامه از سوی اولیای دم به قصاص نفس محکوم گردیده که رأی مزبور طی دادنامه شماره ۰۴۱۵ - ۹۵/۶/۱۵ صادره از شعبه بیست و هفتم دیوان عالی کشور تأیید و ابرام شده، متعاقبا وکیل محکوم علیه با استناد به سند رسمی شماره ... دفترخانه اسناد رسمی شماره ... انشاه حاوی اظهارات شهود دال بر اینکه قاتل مرحوم مزبور فرد دیگری بنام ب.ح. بوده است و سند شماره ... دفترخانه اسناد رسمی شماره ... شهرستان الف. حاوی اظهارات شاهد دایر به عدم حضور محکوم علیه در محل واقعه، تقاضای تجویز اعاده دادرسی نموده که شعبه سی و ششم دیوان عالی کشور طی دادنامه شماره ۰۱۴۳۰ - ۹۵/۷/۱۳ بمنظور تشخیص اعتبار و ارزش اظهارات شهود توسط دادگاه و به استناد بند ج ماده ۴۷۴ قانون آئین دادرسی کیفری اعاده دادرسی را تجویز ص ۵۵۹۹ و پرونده را به شعبه هم عرض ارجاع که این بار شعبه اول دادگاه کیفری یک شهرستان الف. به موضوع رسیدگی نموده و طی دادنامه فرجامخواسته با استدلال به قرابت شهود با متهم و ذینفع بودن آنان و تعارض و تناقض گویی آنان، شهادت آنان را فاقد اعتبار و ارزش تشخیص، حکم به رد درخواست اعاده دادرسی و تأیید رأی مورد اعاده دادرسی صادر نموده است ص ۵۷۱۷. این رأی نیز مورد فرجام خواهی محکوم علیه قرار گرفته ص ۵۷۶۴. وکلای محکوم علیه نیز با تقدیم لوایحی به رأی اخیر دادگاه اعتراض نمودند. پرونده به این شعبه دیوان عالی کشور ارجاع ، با قرائت گزارش آقای عزیزالله رزاقی و ملاحظه نظریه آقای محمود حاتمی دادیار دادسرای دیوان عالی کشور بشرح زیر اقدام به صدور رأی می گردد. نظریه دادیار ;بسمه تعالی - بنابر استنباط و استنتاج از ماده ۴۸۰ قانون آئین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ ه . ش حکم صادره در مرحله اعاده دادرسی در صورتی قابلیت فرجام خواهی دارد که مغایر با حکم قبلی یعنی دادنامه که اعاده دادرسی از آن پذیرفته شده صادر شده باشد. اما چنانچه حکم صادره در این مرحله مبتنی بر ابقاء حکم قبلی و مانند آن باشد قابلیت فرجام خواهی ندارد نظر به عدم قابلیت طرح دارم. دادیار دادسرای دیوان عالی کشور - محمود حاتمی

رأی شعبه دیوان عالی کشور

در خصوص فرجام خواهی آقای ف.م. و وکلای وی بطرفیت اولیای دم مرحوم ص.و. نسبت به دادنامه شماره ۰۵۵ - ۹۶/۴/۹ صادره از شعبه اول دادگاه کیفری یک شهرستان الف. حاوی رد درخواست اعاده دادرسی و تأیید دادنامه مورد اعاده دادرسی شماره ۰۳۴ - ۹۵/۳/۹ صادره از شعبه دوم دادگاه کیفری یک شهرستان الف. که به موجب دادنامه شماره ۰۱۴۳۰ - ۹۵/۷/۱۳ صادره از شعبه سی و ششم دیوان عالی کشور، اعاده دادرسی تجویز و پرونده جهت تشخیص اعتبار و ارزش اظهارات شهود محکوم علیه به دادگاه مزبور ارجاع شده بود، با توجه به اینکه رأی نخستین دادگاه، حاوی حکم قصاص بوده و شعبه هم عرض فعلی در مقام رسیدگی به اعاده دادرسی، همانند دادگاه اول عقیده به قصاص داشته و همان رأی را تأیید نموده است، از آنجائیکه قانونگذار در مواد ۴۸۰ قانون آئین دادرسی کیفری و ۴۳۸ قانون آئین دادرسی مدنی، جواز فرجام خواهی نسبت به رأی پس از تجویز اعاده دادرسی را محدود به موردی نموده است که دادگاه دوم درخواست اعاده دادرسی را وارد تشخیص و حکم مورد اعاده دادرسی را نقض نماید، لذا رأی اخیر الصدور در شعبه اول دادگاه کیفری ایلام غیر قابل فرجام خواهی بوده و اعتراض محکوم علیه و وکلای وی قابل طرح نبوده و مردود اعلام می گردد.

شعبه بیست و هفتم دیوانعالی کشور - رئیس و مستشار

مرتضی فاضل کوپایی - عزیزالله رزاقی