رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره صدور حکم محکومیت بدون تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاع

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره صدور حکم محکومیت بدون تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاع: صدور حکم محکومیت بدون تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاع، فاقد وجاهت قانونی است.

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۵۰۹۹۷۰۹۱۰۵۰۰۴۵۲
شماره دادنامه۹۵۰۹۹۷۰۹۱۰۵۰۰۴۵۲
تاریخ دادنامه۱۳۹۵/۰۷/۰۶
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهانتقالی
گروه رأیرای کیفری
موضوعصدور حکم محکومیت بدون تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاع
قاضیعبدالحمیدمرتضوی بریجانی
حمید رضامحمد باقری
رضافرج الهی

رأی خلاصه جریان پرونده

آقایان ۱- ر.الف. ف. ۲- س. ج ۳- ه. ج. به اتفاق آقای ع ر حسب مورد به اتهامات مشارکت در آدم ربایی با وسیله نقلیه مقرون به آسیب حیثیتی ، تهدید با چاقو ، بازداشت غیر قانونی و تهدید به پخش کردن عکس های شخصی و سرقت تحت تعقیب واقع شده اند که پس از رسیدگی حکم به محکومیت متهمان ف. ، ج و ج. در خصوصبعضی از اتهامات طی دادنامه شماره ۳۸۶ شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری ۲ شهرستان فسا صادر که پس ازاعتراض و ارسال پرونده به دیوان عالی کشور و ارجاع آن به این شعبه ، دادنامه فرجام خواسته طی دادنامه شماره ۴۱۲ مورخ ۹۴/۹/۱۵ به لحاظ تأثیر اظهارات گواهان اصلی در پرونده به لحاظ نقص تحقیقات و رسیدگی به آن به دادگاه صادر کننده رأی یا جانشین ارجاع شده است .پس از ا عاده پرونده ، شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری ۲ شهرستان فسا در وقت مقرر تشکیل جلسه داده است و از گواهان تحقیق نموده است که آقای ح س اظهار نموده من در جریان موضوع نبودم ولی از کاسبان شنیدم که آقای ج. را سوار ماشین کرده اند و برده اند و همه این امر را می گفتند . م.ر. د گواهی داده است که من ندیدم موقع حرکت ماشین دیدم که درب آن یکبار باز و بسته شد و من شماره ماشین را یادداشت کردم و به کلانتری اطلاع دادم . من نه شاکی را می شناسم و نه متهمین را و در گاراژ دیدم که جمعیت زیاد است و خیابان شلوغ است پیاده شدم ببینم چه خبر است ماشین ۴۰۵ آن طرف خیابان حرکت کرد و موقعی که حرکت کرد درب عقب سمت چپ یکباره باز شد و خورد به یک ماشین و سریع بسته شد و ماشین حرکت کرد رفت مردم می گفتند پلاک ماشین را بردارید و من یادداشت کردم که در بین راه گشت انتظامی را دیدم گفتم و بعد رفتم آگاهی آنجا صورتجلسه کرده آقای م س گفت است منزل شاکی ج. کنار مغازه من می باشد شب حادثه سه الی چهار نفر با ماشین ۴۰۵ آمدند اینها با شاکی با هم مشاجره کردند وعلت مشاجره را نمی دانم دعوا که بالا گرفت جمعیت زیاد بود من متهمین را ندیدم و الان هم نمی شناسم این آقا را با زور سوار ماشین کردند و رفتند . در پاسخ به سوال وکیل متهمین اظهار داشته است : هیچ کس جرأت نمی کرد جلو برود و وارد جداسازی آنها شود که مورد ضرب و جرح قرار بگیرد و ایشان را بردند و پدر شاکی درب مغازه را بست . سپس دادگاه در وقت فوق العاده با اعلام ختم رسیدگی مبادرت به انشاء رأی نموده است و با احراز اتهامات آدم ربائی و توهین متهمان ف. و ج و سرقت مموری گوشی تلفن همراه از ناحیه متهم ج. به استناد مواد ۶۰۸ ، ۶۲۱، ۶۵۶ ، ۶۶۷ قانون مجازات اسلامی مصوب ۷۵ ومواد ۳۷ و ۳۸ و ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی مصوب ۹۲ و تبصره ۳ آن به لحاظ وجود انگیزه شرافتمندانه متهمان اول و دوم حکم به محکومیت متهمین ر.الف. ف. و س. ج به تحمل ۵ سال حبس تعزیری از حیث بزه آدم ربائی و ۷۴ ضربه شلاق از حیث توهین ودرخصوص متهم ج. حکم به محکومیت وی به تحمل دو سال حبس و ۳۰ ضربه شلاق از حیث بزه سرقت صادر و در سایر موارد حکم به برائت صادر نموده است پس از ابلاغ رأی وکلای محکوم علیهم به آن اعتراض و پرونده پس از ارسال به دیوان عالی کشور به این شعبه ارجاع شده است . هیئت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید . پس از قرائت گزارشآقای مرتضوی عضو ممیز و ملاحظه اوراق پرونده و نظریه کتبی آقای م. باقریدادیار دیوان عالی کشور اجمالا مبنی بر نظر به محتویات پرونده و عدم رعایت مقررات ماده ۳۰۰ قانون آئین دادرسی کیفری لذا عقیده به نقض دادنامه و رسیدگی مجدد دارم . در خصوص دادنامه شماره ۲۵۲ فرجام خواسته مشاوره نموده چنین رأی می دهد :


رأی شعبه دیوان عالی کشور

رأی شعبه

با توجه به اینکه دادگاه در جلسه تاریخ ۹۴/۱۲/۲۵ که با حضور متهمان و وکلای آنان تشکیل شده است پس از تحقیق از گواهان و بدون تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاعیات متهمان ختم رسیدگی را اعلام و سپس در وقت فوق العاده مبادرت به انشاء رأی و صدور حکم به محکومیت متهمان نموده است و نماینده دادستان نیز در جلسه حاضر نبوده و پرونده دلالت بر دعوت وی نیز نمی نماید ، لهذا به لحاظ اینکه دادگاه تشریفات قانون آئین دادرسی کیفری و به ویژه ماده ۳۹۱ ناظر به ماده ۳۰۰ قانون مذکور و نیز مواد ۳۹۶ و ۳۹۹ همین قانون را رعایت ننموده دادنامه فرجام خواسته به استناد مواد ۴۶۹ و ۴۷۰ قانون آئین دادرسی کیفری نقض و رسیدگی به آن به دادگاه هم عرض ارجاع می گردد.

رئیس شعبه سی و دوم دیوان عالی کشور : رضا ف.الف. ی عضو معاون : عبدالحمید مرتضوی