رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره صدور رای برائت بدون تفهیم اتهام و اخذ دفاعیات متهم

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره صدور رای برائت بدون تفهیم اتهام و اخذ دفاعیات متهم: صدور رأی برائت توسط دادگاه بدون تفهیم اتهام مندرج در کیفرخواست به متهم و اخذ دفاعیات وی،از موارد نقض رأی توسط مرجع عالی است.

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۴۰۹۹۷۰۹۰۹۴۰۰۱۲۲
شماره دادنامه۹۴۰۹۹۷۰۹۰۹۴۰۰۱۲۲
تاریخ دادنامه۱۳۹۴/۰۷/۲۸
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۹ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعصدور رای برائت بدون تفهیم اتهام و اخذ دفاعیات متهم
قاضیولی بلاغی
نبی اله داودی مازندرانی
غلامحسین آماده

رأی خلاصه جریان پرونده

در خصوص اتهام آقایان ۱- و. د.ش. دایر بر زنای به عنف و ایراد ضرب و جرح فرزند خردسال به نام آقای م. پ. و تهدید و قدرت نمایی ۲- ی. ( شهرت نامعلوم ) دایر بر تهدید با یک قبضه اسلحه ی کلت کمری (موضوع شکایت خانم م. گ.د.) حسب الارجاع شعبه ی چهارم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب خرم آباد رسیدگی کرده و در نهایت اولا : در خصوص ایراد ضرب و جرح عمدی نسبت به ا. پ. با توجه به شکایت شاکیه و قیمومیت وی و گواهی پزشکی قانونی و گزارش نیروی انتظامی قرار مجرمیت صادر ثانیا : راجع به اتهام دیگر وی دایر بر تهدید و قدرت نمایی با سلاح قرار منع پیگرد و ثالثا : در خصوص تجاوز به عنف قرار عدم صلاحیت خود و به شایستگی دادگاه کیفری استان و رابعا در مورد اتهام شخصی به نام آقای ی. ( بدوم ذکر دیگر مشخصات ) قرار منع تعقیب صادر نموده که به موافقت دادستان محترم نیز رسیده است. شعبه ی ۱۰۳ دادگاه جزائی خ. راجع به اتهام آقای و. د.ش. و خانم م. گ.د. دایر بر زنای غیرمحصنه رسیدگی و به موجب دادنامه ی شماره ی ۰۰۷۰۰۱۴۵ - ۱۳۹۴/۲/۲۳ رأی بر محکومیت هر یک از آنان به تحمل یکصد ضربه شلاق صادر نموده و از قطعیت و یا عدم آن مدرکی پیوست پرونده نمی باشد شعبه ی اول دادگاه کیفری یک استان ل. به موجب دادنامه ی شماره ۱۵۴۰۰۰۵۲ - ۱۳۹۴/۵/۶ در خصوص اتهام آقای و. د.ش. دایر بر تجاوز به عنف نسبت به خانم م. گ.د. و ایراد ضرب و جرح عمدی نسبت به فرزند شاکیه مذکور به نام آقای م. پ. چنین رأی داده است : نظر به بررسی دقیق پرونده، فقد ادله ی اثباتی شاکی و وکیل مشارالیه و دفاعیات مقرون به صحت متهم و وکیل وی و عدم احراز ارکان اساسی بزه و عدم احراز بزه، مستندا به اصل ۳۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ... و قاعده ی فقهی اصاله البرائه حکم بر برائت متهم مذکور صادر و اعلام می گردد رأی صادره حضوری و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ به طرفین قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور می باشد. دادنامه ی اخیرالذکر در ۱۳۹۴/۵/۲۶ به خانم الف. گ.د. ( وکیل خانم م. گ.د. ) ابلاغ و در ۱۳۹۴/۵/۲۹ توسط وکیل و موکله و صرفا در خصوص صدور رأی بر برائت آقای د.ش. از اتهام ضرب و شتم به آقای م. پ. مورد فرجام خواهی واقع و به دیوان عالی کشور ارسال و به این شعبه ارجاع شده است. ضمنا وکیل فوق دارای پروانه ی وکالت پایه ی ۲ بوده و حق فرجام خواهی از آراء قابل رسیدگی در دیوان عالی کشور را دارا نمی باشد و همچنین دادگاه کیفری استان راجع به اتهام متهم فوق دایر بر ایراد ضرب و جرح نسبت به م. پ. حتی قبل از تفهیم این اتهام به متهم و بدون ملاحظه ی اوراق پرونده خصوصا گواهی پزشکی قانونی رأی برائت صادر نموده است. هیئت شعبه تشکیل است پس از قرائت گزارش آقای نبی اله داودی عضو ممیز و ملاحظه ی اوراق پرونده و نظریه ی آقای ولی بلاغی دادیار محترم دیوان عالی کشور مبنی بر اینکه درخواست رسیدگی و صدور رأی قانونی دارم مشاوره نموده و چنین رأی می دهند :

رأی شعبه دیوان عالی کشور

در خصوص فرجام خواهی خانم م. گ.د. به قیمومت از فرزندش م. پ. از دادنامه ۰۰۰۵۲ - ۱۳۹۴/۵/۶ شعبه اول دادگاه کیفری یک ل. با توجه به مندرجات پرونده و کیفیات منعکس در آن هر چند به استناد ماده ی ۱۸۳ از قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری و ماده ی ۳۱۳ از قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ به اتهامات متعدد متهم توأمان در دادگاهی رسیدگی می شود که صلاحیت رسیدگی به جرم مهمتر را دارد و از این لحاظ ایراد موثری بر دادنامه ی فوق به عمل نیامده است ولی نظر به اینکه علی رغم صدور کیفرخواست راجع به ایراد ضرب و جرح، دادگاه در مرحله ی دادرسی اتهام فوق را به متهم تفهیم نکرده و مدافعات وی را اخذ ننموده و مع الوصف مبادرت به صدور رأی برائت نموده است بنابراین به استناد بند ۲ از شق ب ماده ی ۴۶۹ از قانون آیین دادرسی کیفری، دادنامه ی موصوف در این خصوص نقض و جهت رفع نقص ( تفهیم اتهام و اخذ دفاعیات متهم ) و صدور رأی مجدد به همان دادگاه ارجاع می گردد. ضمنا یادآور می شود طبق ماده ی ۵ لایحه ی تعیین تکلیف دارندگان پروانه ی حقوقی و کارشناسی موضوع ماده ی ۱۸۷ قانون برنامه ی سوم توسعه ی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، وکیل پایه ی ۲ حق وکالت در پرونده هایی که مرجع تجدیدنظر آن دیوان عالی کشور است را دارا نمی باشد .

رییس و عضو معاون شعبه ۹ دیوان عالی کشور

نبی اله داودی مازندرانی - دکتر غلامحسین آماده