ماده 8 قانون اصول محاکمات حقوقی مصوب 1290
این ماده به موجب قوانین لاحق نسخ شده است. |
ماده ۸ قانون اصول محاکمات حقوقی مصوب ۱۲۹۰ مصوب ۱۲۹۰,۰۸,۱۸: منسوخه ۲۳/۰۳/۱۳۰۲ - امور راجعه بمحاکم صلحیه از قرار ذیل است:
اولا – دعاوی راجعه به اموال اعم از منقول و غیر منقول و دیون و منافع در صورتیکه مدعابه بیش از چهارصد تومان نباشد و هرگاه محدود به زمان معین نباشد یا مدت آن طولانی باشد باید قیمت ده سال آنرا میزان قرار داد.
اولا (منسوخه ۲۳/۰۳/۱۳۰۲)– دعاوی مشروحه ذیل در صورتیکه مدعی به بیش از دویست و پنجاه تومان نباشد.
الف – دعاوی راجعه بعیان اموال از منقول و غیر منقول.
ب – دعاوی راجعه بدیون از قبیل ثمن و مبیع و قرض و اجرت عمل کارگر و شاگرد خادم و خادمه و حق الجعاله و حق الوکاله و حق النفقه و الکسوه و حق السبق و امثال آن و دعاوی راجعه بخسارت و غرامت از قبیل خسارت وارده بر حاصل و محصول زراعتی و مستغلات و املاک و امثال آن در صورتیکه مدعی به بیش از مبلغ دویست و پنجاه تومان نباشد یا در هنگام اقامه دعوی مقدار مدعی به را نتوان صحیحا تعیین کرد.
ج – دعاوی راجعه بمنافع چه متعلق باشخاص باشد از قبیل اجیر و عمله و کارگر چه متعلق بمنافع اعیان باشد از قبیل مال الاجاره و حق السکنی و امثال آن.
د – دعاوی راجعه بحقوق مالی مثل حق الشفعه حق العبور حق المجری و امثال آن.
ه – دعاوی راجعه بحقوق غیر مالی مثل حق الحضانه حق الوصایه حق الولایه و امثال آن.
و – دعاوی حاصله از هتک شرف بواسطه اظهار شفاهی یا کتبی علنی یا غیر علنی غیر از مواد مطبوعات و همچنین دعاوی حاصله از ضرب و شتم در صورتیکه مدعی اقامه دعوی حقوقی کند نه جزایی.
ثانیا (منسوخه ۲۳/۰۳/۱۳۰۲)– دعاوی ضرر و خسارت ناشی از امتیازات از قبیل حق الطبع و حق التصنیف و امثال و غیر آن دعاوی حقوقی ناشیه از امور جزایی در صورتیکه در هر یک از این دو مورد مدعابه بیش از چهارصد تومان نباشد.
ثالثا (منسوخه ۲۳/۰۳/۱۳۰۲)– مطالبه تخلیه ید از اعیان مرهونه و مستاجره و امثال آن در صورتیکه منافع یکساله اعیان مذکوره بیش از چهار صد تومان نبوده و اصل مالکیت محل نزاع نباشد و در صورتیکه نزاع در اصل مالکیت باشد حد نصاب صلحیه ( چهارصد تومان معتبر است )
رابعا (منسوخه ۲۳/۰۳/۱۳۰۲)– کلیه دعاوی راجعه بحقوق مالی مثل حق العبور و حق المجرا و حق المرتع و دعوای ممانعت از حق کسی در ملک دیگری یا مزاحمت کسی از تصرف مالک در ملک خودش و دعاوی راجعه بحقوق غیر مالی مثل حق الحضانه و حق الولایه و حق الوصایه و غیر آن
خامسا (منسوخه ۲۳/۰۳/۱۳۰۲)– دعوای تصرف عدوانی در غیر منقول تا هر مقدار باشد.
سادسا (منسوخه ۲۳/۰۳/۱۳۰۲)– دعاوی راجعه باشیایی که قیمت معینی ندارد مثل اعیان اوراق و اسناد و فرامین و نشانهای دولتی ولیکن دارای نوعی از اعتبار و متعلق اغراض و مقاصدی است.
سابعا (منسوخه ۲۳/۰۳/۱۳۰۲)– مطالبه وفا بشروط و عهودی که در ضمن معاملات واقع میشود یا در معامله بنا بر آن بوده از قبیل دادن قباله و سند معامله یا معتبر کردن آن اعم از اینکه متعاملین قبل از معامله تفصیلا تبانی بر آن نموده باشند یا عادتا مبنای معاملات بر آن باشد.
ثامنا (منسوخه ۲۳/۰۳/۱۳۰۲)– خواهش تامین و حفظ دلایل و امارات مدعابه هر چه و هر مبلغ باشد.
تاسعا (منسوخه ۲۳/۰۳/۱۳۰۲)– تقاضای اصلاح در هر دعوایی و تا هر مقداری که مدعابه باشد.
عاشرا (منسوخه ۲۳/۰۳/۱۳۰۲)– رسیدگی در دعاوی تا هر میزان در صورتی که طرفین دعوی بمحاکمه صلحیه تراضی نمایند.