ماهیت و اوصاف قراردادهای سوآپ: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «'''ماهیت و اوصاف قراردادهای سوآپ''' نام مقاله ای از مختار محمودی و ابراهیم شعاریان و یوسف مولایی است که در شماره هفدهم (فروردین ۱۳۹۹) دوفصلنامه علمی دانش حقوق مدنی منتشر شده است. == چکیده == استفاده از قراردادهای سوآپ بهعنوان روش جذب سرم...» ایجاد کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۶ مارس ۲۰۲۳، ساعت ۱۷:۱۰
ماهیت و اوصاف قراردادهای سوآپ نام مقاله ای از مختار محمودی و ابراهیم شعاریان و یوسف مولایی است که در شماره هفدهم (فروردین ۱۳۹۹) دوفصلنامه علمی دانش حقوق مدنی منتشر شده است.
چکیده
استفاده از قراردادهای سوآپ بهعنوان روش جذب سرمایهگذار خارجی و کاهش ریسک و رفع موانع حملونقل و خطرات صادرات و واردات کالاهای مشابه از یکسو ناشی از محدودیتها و الزامات قانونی در خصوص سایر قراردادها و از سوی دیگر ناشی از الزامات اقتصادی در خصوص قراردادهای نوین تجارت بینالملل ازجمله قراردادهای سوآپ در حقوق موضوعه ایران و فقه است. در این مورد بحثی که بهصورت جامع باشد به میان نیامده است. لیکن این سؤال به ذهن میرسد که ماهیت حقوقی قراردادهای سوآپ چیست؟ آیا نهاد مشابهی در حقوق داخلی و خارجی با قراردادهای سوآپ وجود دارد یا خیر؟ و این قراردادها چه اوصافی دارند؟ این مقاله در پاسخ به این سؤالات، با بررسی نهادهای حقوقی مشابه داخلی و خارجی به توجیه و تبیین این مسئله میپردازد و به این نتیجه میرسد که قراردادهای سوآپ با توجه به دامنة گستردة اصل حاکمیت اراده و آزادی قراردادها، در حقوق یکی از قراردادهای پذیرفته شده در ماده 10 قانون مدنی ایران میباشد و تراضی طرفین برای لزوم و صحت این قراردادها کافی است. این قراردادها بهعنوان نهادی نوین دارای ماهیت خاص خود میباشد و در کل شامل مجموعهای از روشهای قراردادی است که مفاد تراضی کیفیت آن را میسازد و از طرفی قراردادهای سوآپ دارای اوصافی از قبیل اینکه این قرارداد از عقود تملیکی، رضایی، معوض و موضوع آن اکثراً کالاهای همسان میباشد و ریسک معاملات را هم کاهش میدهد.
کلیدواژه ها
- اوصاف
- تجارت متقابل
- ریسک
- سرمایهگذاری خارجی
- قرارداد سوآپ
- ماهیت