نقش زبانشناسی قضایی در تحقق عدالت قضایی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''نقش زبانشناسی قضایی در تحقق عدالت قضایی''' نام مقاله ای از سید فضل الله موسوی و سید مهدی موسوی و احمد رمضانی است که در دوره صفر شماره بیستم فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید منتشر شده است. == چکیده == تحقق عدالت قضایی را می‌توان هدف...» ایجاد کرد)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۱۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۲۰:۳۸

نقش زبانشناسی قضایی در تحقق عدالت قضایی نام مقاله ای از سید فضل الله موسوی و سید مهدی موسوی و احمد رمضانی است که در دوره صفر شماره بیستم فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید منتشر شده است.

چکیده

تحقق عدالت قضایی را می‌توان هدف غایی هر نظام قضایی و حقوقی دانست. نوع الفاظ و شیوه بیان اقرار توسط مقر یا ادای شهادت از سوی شاهد یا تنظیم اسناد مختلف از سوی خواهان و خوانده می‌تواند تابع عوامل مختلفی مثل سن، جنس، نژاد، قومیت، میزان سواد و سلامت روحی و جسمی، هوش، فرهنگ اجتماعی و غیره باشد. بر این اساس کشف مراد اصلی و حقیقی افراد مزبور از سوی قاضی در برخی موارد تا حدی دشوار می‌شود که می‌تواند مانعی برای تحقق عدالت قضایی تلقی گردد. در چنین مواردی است که نقش مهم زبان‌شناسی قضایی برای تحلیل محتوای کلامی و مکانیزم زبانی افراد درگیر در یک فرایند دادرسی به خوبی قابل درک است. تبیین نقش مهم زبان‌شناسی قضایی در دادرسی‌هادانشی میان رشته‌ای است که تقریباً به تازگی در برخی از کشور‌های خارجی مورد توجه قرار گرفته است. این مقاله در صدد است تا ضمن مطالعه چند قضیه خاص در حقوق خارجی و تبیین نقش دانش زبان‌شناسی قضایی در بهبود کیفیت دادرسی‌ها و تحقق هر چه بیشتر عدالت، پیشنهاداتی برای ارائه به مراجع ذی‌صلاح، دادگاه‌ها و حقوق‌دانان ایرانی جهت ترکیب دانش حقوق و زبان‌شناسی ارائه و افق جدیدی را پیش روی آن‌ها باز نماید.

کلیدواژه ها

  • حقوق
  • زبانشناسی قضایی
  • دادرسی
  • عدالت قضایی
  • شهادت
  • اعتراف