مطالعه تطبیقی میزان شفافیت الزامات زیست محیطی در قراردادهای بالادستی نفت و گاز درحقوق ایران و آمریکا: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «'''مطالعه تطبیقی میزان شفافیت الزامات زیست محیطی در قراردادهای بالادستی نفت و گاز درحقوق ایران و آمریکا''' نام مقاله ای از فیصل عامری و حسن عزیزی است که در دوره هشتم شماره دوم فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید منتشر شده است. == '''چکیده'...» ایجاد کرد)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۱۵ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۰۰:۰۷

مطالعه تطبیقی میزان شفافیت الزامات زیست محیطی در قراردادهای بالادستی نفت و گاز درحقوق ایران و آمریکا نام مقاله ای از فیصل عامری و حسن عزیزی است که در دوره هشتم شماره دوم فصلنامه علمی حقوق تطبیقی دانشگاه مفید منتشر شده است.

چکیده

هدف از این مطالعه شناسایی میزان شفافیت یعنی چگونگی سهولت دسترسی به اطلاعات عمومی در زمینه‌ی الزامات زیست-محیطیِ قراردادهای بالادستی نفت وگاز در حقوق ایران و آمریکا است‌. علاوه بر مطالعه کتابخانه‌ای و اسنادی‌، با تأکید بر روش دلفی‌، از پرسشنامه حاوی 24 پرسش که زمینه‌های شفافیت قوانین را در چرخه‌ی حیات پروژه‌ی هیدروکربنی شامل تأییدیه یا مجوزها، عملیات و خاتمه بررسی می‌کند‌، ‌استفاده شده است.

پرسشنامه توسط شرکت "وورلی پارسونز " و با همکاری API تهیه شده و مورد تأیید حوزه‌های حقوقی ده کشور در پژوهشی مشابه قرارگرفته است‌. جامعه آماری شامل 12 خبره‌ی حوزه برگزیده شده‌اند‌. هنگام تأییدیه اجرای پروژه هیدروکربنی در دو کشور، ارزیابی زیست ‌محیطی الزامی است اما این مجوز در ایران با بکارگیری کمتر از ده نفر، 75000 دلار هزینه دارد ولی در آمریکا با پنجاه تا صد نفر دو میلیون دلار صرف آن می شود. در ایران بر خلاف آمریکا، قانون آزادی گردش اطلاعات زیست-محیطی وجود ندارد. در مرحله عملیات پروژه، الزامات زیست ‌محیطی آمریکا به مراتب از شفافیت بیشتری برخوردارند. در مرحله خاتمه پروژه در ایران، برنامه پایان پروژه در دسترس همگان نیست حال آنکه در آمریکا همه به آن دسترسی دارند.

در مجموع ایران 9 امتیاز و آمریکا 26 امتیاز شفافیت دارند و بنا براین در چرخه حیات پروژه‌ی هیدروکربنی آمریکا به مراتب شفاف‌تر از ایران عمل می‌کند.

کلیدواژه‌ها

  • شفافیت
  • الزامات
  • تاییدیه
  • عملیات
  • خاتمه