درآمدی بر نقشِ دولت در فرآیند مشارکت¬پذیری مردم: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «درآمدی بر نقشِ دولت در فرآیند مشارکت¬پذیری مردم نام مقاله ای از حسین رحمت اللهی و احسان آقا محمد آقایی بوده که در شماره سوم دوره پنجم (زمستان 1392) مجله علمی مطالعاات حقوقی منتشر شده است. == چکیده == انگارة مشارکت مردم در ادارة امور کشور، قدمتی به...» ایجاد کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۲۱ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۰:۱۸
درآمدی بر نقشِ دولت در فرآیند مشارکت¬پذیری مردم نام مقاله ای از حسین رحمت اللهی و احسان آقا محمد آقایی بوده که در شماره سوم دوره پنجم (زمستان 1392) مجله علمی مطالعاات حقوقی منتشر شده است.
چکیده
انگارة مشارکت مردم در ادارة امور کشور، قدمتی به دیرینگی نخستین نمودهای زیستِ گروهی بشر دارد.صرف نظر از تبارشناسی ایدة مشارکت، برداشت خاص آن (مشارکت سیاسی)،محصول زایش فکر دموکراسی در دوران جدید و به رسمیت شناختن حق حاکمیت یکایک انسانها در تعیین سرنوشت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خویش است. امروزه این حقیقتِ تاریخی گویای آن است که شهروندان حق دارند آزادانه یا به واسطة میثاقی که با دولت دارند، در تصمیمگیریها و مدیریت سیاسی جامعه مشارکت نمایند. اهمیت موضوع تا جایی است که اکثر نظامهای حاکمیتی برای پرهیز از بحران مشارکت، به بومیسازی و سازماندهی حقوقی مشارکت در عرصة داخلی و بینالمللی روی آورده و دریافتهاند که هرچه به حضور مردم در تعیین سرنوشت خویش بها دهند، چهرة مطلوبی از خود ظاهر میکنند و هرچه نسبت به پذیرش حق مشارکت مردم سختگیری و تحریم روا دارند، سیمایی مشارکت ناپذیر از خویش، به نمایش گذاردهاند. از این رو، اتخاذ رفتار مناسب دولت در قبال مشارکت شهروندان با باور به انتقال پذیری قدرت، میتواند معیاری مهم در درجة مشروعیت دولتها تلقی شود. بر این اساس، دولت نقشی اثربخش در فرآیند مشارکتپذیری مردم و ایجاد جامعة مشارکتی دارد که بر بنیاد هنجارینِ بند هشتم اصل سوم قانون اساسی، در ساحتهای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی- اجتماعی، بدان فعلیت میبخشد.
کلید واژه ها
- حق مشارکت همگانی شهروندان
- مفهوم و پیشینه مشارکت
- مبانی مشارکت پذیری
- نقش های دولت
- فرهنگ سازی
- مشارکت پذیری اقتصادی
- تشکل سازی