ماده ۸۶۰ قانون مدنی: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «غیر از پدر و جد پدری کس دیگر حق ندارد بر صغیر وصی معین کند. == توضیح واژگان == وص...» ایجاد کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۴ اوت ۲۰۲۱، ساعت ۱۰:۵۴
غیر از پدر و جد پدری کس دیگر حق ندارد بر صغیر وصی معین کند.
توضیح واژگان
وصی کسی است که توسط پدر یا جد پدری، برای دوران پس مرگ آنان، جهت تصدی امور مالی طفل، انتخاب می شود.(837740)
حق ایصاء یعنی موصی به وصی، اذن در تعیین جانشین برای خود، داده باشد.(74943)
نکات توضیحی تفسیری دکترین
پدر یا جد پدری می توانند به وصی منصوب از سوی خود، حق تعیین وصی برای اداره امور مولی علیه را اعطاء نمایند.(360069) (74943) (61360)
مفهوم این ماده بیانگر فقدان حق تعیین وصی برای طفل، توسط مادر، برادر و ... است.(34568) و پدر و جد پدری، باوجود حیات دیگری، نباید برای طفل وصی معین کنند.(90695) (51791) (360069)
مستندات فقهی
اجماع فقها دلالت بر این دارد که ولایت وصی بر طفل، تابع اختیار موصی است ولی بنابر اصل، وصی از چنین حق و اختیاری برخوردار نمی باشد. (170729)
سوابق فقهی
وصی نمی تواند بدون اذن موصی، برای پس از خود، جانشین تعیین نماید؛ حتی اگر از این کار منع نشده باشد. چراکه ولایت وصی با مرگ او تمام می شود؛ و برمبنای اصل عدم تسلط بر مال غیر، نمی توان عمل به وصیت کسی نمود که دیگر، حقی ندارد؛ و دیگر اینکه، ولایت وصی، قابلیت نیابت به غیر را نداشته؛ و تابع اختیارات اعطا شده از سوی موصی است. درمقابل، استدلال نموده اند که وصی می تواند اقدام به تعیین وصی برای اتیان امور مولی علیه نماید؛ چراکه همانطور که وصی، برای ایام حیات خویش می تواند وکیل تعیین نماید؛ برای دوران پس از مرگ خود نیز، چنین حقی را دارا می باشد. و به علاوه، وصی نیز از حقوق پدر و جد پدری، از جمله حق تعیین وصی، برخوردار می باشد.(170729) و درصورت حیات پدر و جد پدری، یکی از آنها نمی تواند برای اداره امور مولی علیه، اقدام به تعیین وصی نماید.(74900)