مفهوم قانون در اندیشههای مستشارالدوله: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «'''مفهوم قانون در اندیشههای مستشارالدوله''' نام مقاله ای است از بیژن عباسی و رضا یعقوبی که در شماره یک دوره پنجاه (بهار 1399) فصلنامه مطالعات حقوق عمومی دانشگاه تهران منتشر شده است. == چکیده == مفهوم قانون از بنیادینترین مفاهیم و مبانی نظر...» ایجاد کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۲۸ ژانویهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۲۱:۴۵
مفهوم قانون در اندیشههای مستشارالدوله نام مقاله ای است از بیژن عباسی و رضا یعقوبی که در شماره یک دوره پنجاه (بهار 1399) فصلنامه مطالعات حقوق عمومی دانشگاه تهران منتشر شده است.
چکیده
مفهوم قانون از بنیادینترین مفاهیم و مبانی نظری حکومت قانون است که نقش مهمی در شکلگیری نظریۀ دولت مشروطه داشته است. با توجه به این واقعیت که هیچ جامعهای در هیچ مقطعی بدون قانون نبوده و با لحاظ این پیشفرض که مفهوم قانون دارای سیری تکوینی و دو صورت «مدرن» و «قدیم» است و اینکه مفهوم مدرن قانون، در «گسست» و «تداوم» مفهوم قدیم تکوین یافته است، این مقاله نشان میدهد که مفهوم جدید قانون با تحول در مضمون، در تداوم مفهوم قدیم قانون، تکوین یافته است. مستشارالدوله، نخستین اندیشمندی است که با درک مبنای متفاوت قانون در دو صورت «قدیم» و «مدرن» قانون، اصلِ ضرورت تأسیس مفهوم جدید قانون را درک و پارهای مقدمات، بهمنظور تحقق این مهم تهیه کرد. به نظر نگارندگان درک مستشارالدوله از مفهوم قانون متفاوت با درک متقدمان بوده و رسالۀ «یک کلمۀ» وی، نخستین رساله در ضرورت حکومت قانون است. وی در این رساله به مدد ایجاد تحول در مضمون مفهوم قانون، این مفهوم را که ریشه در ارادۀ حاکم و حکم شرع (بهعنوان دو مبنا و منشأ مفهوم قدیم قانون) داشت، به مفهوم مدرن قانون که از نظر مستشارالدوله، ریشه در اراده و خواست مردم داشت، متحول ساخت. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی، درصدد پاسخگویی به این پرسش است که مبانی و هدف مستشارالدوله از تحول مفهوم قانون چگونه و چه بوده است؟ بهنظر میرسد مستشارالدوله با تکیه بر مبانی و مفاهیمی چون «ارادۀ عموم» و «رضایت» مردم و با هدف استقرار «عدل»، «برابری» و «ترقی»، بهعنوان اهداف مهم حاکمیت قانون، مبادرت به این امر مهم ورزید و از دل مفهوم قدیم قانون، مفهوم مدرن قانون را تعریف کرد.
کلیدواژهها
- اراده مردم
- عدالت
- قانون
- مستشار الدوله
- مشروطه