چالش تعریف جرم در قانون مجازات اسلامی 1392: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «'''چالش تعریف جرم در قانون مجازات اسلامی 1392''' نام مقاله ای از فریدون جعفری است که در شماره 45 (اردیبهشت1400) فصلنامه پژوهشهای حقوقی منتشر شده است . == چکیده == در حقوق کیفری بهطور ویژه و در سایر شاخههای حقوق بهطور کلّی تعریف و تبیین موضوع ش...» ایجاد کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۳۰ ژانویهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۰۸:۲۸
چالش تعریف جرم در قانون مجازات اسلامی 1392 نام مقاله ای از فریدون جعفری است که در شماره 45 (اردیبهشت1400) فصلنامه پژوهشهای حقوقی منتشر شده است .
چکیده
در حقوق کیفری بهطور ویژه و در سایر شاخههای حقوق بهطور کلّی تعریف و تبیین موضوع شاخۀ حقوقی مربوطه، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ زیرا هم گستره و حدود و ثغور آن رشته حقوقی را مشخص نموده و بدینترتیب مانع تشتّت شاخههای حقوقی شده و هم سبب احترام به حقوق شهروندی در سطح اجتماع میگردد.
از حدود 300 سال پیش و با شکلگیری بارقههای حقوق کیفری مدرن در جهان و حتی قبل از آن با پیدایش ادیان الهی و آسمانی همچون شرع مقدس اسلام ضرورت بیان پیشینی و قبح عقاب بلابیان در چهارچوب اصلی اساسی تحت عنوان «اصل قانونی بودن جرایم» بهعنوان یکی از حقوق بنیادین بشری قوانین اساسی کشورها را درنوردید. یکی از اولین ملزومات اجرا و اعمال این اصل در حقوق کیفری دول دارای حقوقنوشته نظیر ایران، توسّل به «تعریف جرم» در قانون مجازات و جرایم آن کشور میباشد. با عنایت به تصویب قانون جدید مجازات اسلامی در اردیبهشت 1392 و لازمالاجرا شدن آن از خرداد 1392 به نقد تعریف جرم در مادّه 2 این قانون و چالشهای فراروی آن در نوشتار حاضر میپردازیم.
کلیدواژه ها
- جرم
- تعریف
- قانون مجازات اسلامی
- مجازات
- اقدامات تأمینی و تربیتی
- چالش ها