اشتباه یکطرفه و بررسی کارآیی آن در حقوق ایران و انگلیس: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «'''اشتباه یکطرفه و بررسی کارآیی آن در حقوق ایران و انگلیس''' نام مقاله ای از پرویز رحمتی و رضا خودکار است که در شماره هفتم (تیر ۱۳۹۹) فصلنامه علمی دانشنامه های حقوقی منتشر شده است. == چکیده == تأثیر «اشتباه یکطرف...» ایجاد کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۹ فوریهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۲۱:۳۷
اشتباه یکطرفه و بررسی کارآیی آن در حقوق ایران و انگلیس نام مقاله ای از پرویز رحمتی و رضا خودکار است که در شماره هفتم (تیر ۱۳۹۹) فصلنامه علمی دانشنامه های حقوقی منتشر شده است.
چکیده
تأثیر «اشتباه یکطرفه» بر حیات عقد از موضوعات محل اختلاف حقوق قراردادها است. در حقوق ایران «اشتباه یکطرفهای» که وارد قلمرو تراضی شده و در «خود موضوع معامله» باشد، صرفنظر از تأثیر آن بر کارایی و تخصیص منابع، موجب بطلان عقد است. در حقوق انگلیس «اشتباه یکطرفهای» بر حیات عقد مؤثراست که به یکی از ارکان اساسی عقد لطمه وارد آورده و طرف دیگر از آن آگاه بوده یا میبایست آگاهی داشته باشد. به نظر تحلیلگران اقتصادی حقوق «اشتباه یکطرفه» باید بر مبنای کارایی و تأثیر آن بر تخصیص منابع بررسی گردد، و «اشتباه» در صورتی بر سرنوشت عقد تأثیرگذار باشد که مانع تحقق کارآیی تخصیصی گردد. از آنجا که در حقوق ایران و انگلیس، قواعد حاکم بر «اشتباه یکطرفه» به این موضوع که آیا به موجب قرارداد کالا یا خدمات به شخصی که بیشترین ارزش را برای آن قائل است منتقل گردیده یا خیر توجه ندارد، کارایی تخصیصی محقق نمیگردد.
کلیدواژه ها
- اشتباه یکطرفه
- قلمرو تراضی
- کارایی تخصیصی
- انگیزه افشا و بدست آوردن اطلاعات
مواد مرتبط
- ماده ۱۹۹ قانون مدنی
- ماده ۲۰۰ قانون مدنی
- ماده ۲۰۱ قانون مدنی
- ماده ۳۵۳ قانون مدنی