استرداد مبیع در اثر افلاس مشتری در پرتو اصول موازنه: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «'''استرداد مبیع در اثر افلاس مشتری در پرتو اصول موازنه''' نام مقاله ای از سید عبدالمطلب احمدزاده بزاز است که در شماره پنجم (دی ۱۳۹۸) فصلنامه علمی دانشنامه های حقوقی منتشر شده است. == چکیده == یکی از مباحث بسیار مهم در ب...» ایجاد کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۱۳ فوریهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۶:۵۵
استرداد مبیع در اثر افلاس مشتری در پرتو اصول موازنه نام مقاله ای از سید عبدالمطلب احمدزاده بزاز است که در شماره پنجم (دی ۱۳۹۸) فصلنامه علمی دانشنامه های حقوقی منتشر شده است.
چکیده
یکی از مباحث بسیار مهم در باب بیع، مجاز دانستن بایع نسبت به استرداد عین مبیع در صورت افلاس مشتری است. در ماده 380 قانون مدنی به این حقّ تصریح شده است. بدون در نظر گرفتن نسخ مفاد ماده 380 قانون مدنی به قانون تأسیس محاکمات سال 1310 و قانون اعسار سال 1313 و یا عدم نسخ آن، در توجیه نظری این حق برای بایع دیدگاههای متفاوتی وجود دارد. در این مقاله تلاش بر آن است تا این دیدگاهها، به ویژه نظر استاد جعفری لنگرودی بر اساس اصول موازنه تبیین گردد. برای این منظور ابتدا نگاهی گذرا بر مقررات مربوط به افلاس و نسبت آنها با ماده 380 قانون مدنی ارایه خواهد شد، سپس به بیان شرایط لازم برای پیدایش و اجرای این حق برای بایع پرداخته میشود و در پایان، دیدگاههای چهارگانه در توجیه نظری این حق، تبیین و مورد بررسی قرار خواهد گرفت. این دیدگاهها عبارتند از: 1- صورتی خاصّ از حق حبس، 2- حق استرداد مبیع به مثابه یکی از خیارات، 3- حق استرداد مبیع به مثابه خیار تأخیر ثمن و رعایت عدالت معاوضی و 4- حق استرداد مبیع در پرتو اصل موازنه. نتیجهای که از بررسی دیدگاههای چهارگانه به دست میآید، این است که دیدگاه چهارم، یعنی «حق استرداد مبیع در پرتو اصول موازنه» افزون بر منطبق بودن با موازین علمی، از اشکالات کمتری برخوردار میباشد.
کلیدواژه ها
- بیع
- استرداد عین مبیع
- اصول موازنه
- افلاس مشتری
مواد مرتبط
- ماده ۳۸۰ قانون مدنی
- ماده ۱۰۲۶ قانون مدنی
- ماده ۱۲۶۴ قانون مدنی
- ماده ۱۲۶۵ قانون مدنی
- ماده ۳۶۳ قانون مدنی
- ماده ۳۷۷ قانون مدنی
- ماده ۴۵۶ قانون مدنی
- ماده ۳۳۸ قانون مدنی