رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره مرجع قضایی صالح در رسیدگی به جرایم نظامیان: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{جعبه اطلاعات رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور|شماره دادنامه=۹۳۰۹۹۷۰۹۰۷۶۰۰۰۳۲|تاریخ دادنامه=۱۳۹۳/۰۲/۱۳|نوع رأی=رأی شعبه|شعبه=شعبه ۱۶ دیوانعالی کشور|موضوع=مرجع قضایی صالح در رسیدگی به جرایم نظامیان|قاضی=علی بابائی{{سخ}}ولی رعیت}}'''رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره مرجع قضایی صالح در رسیدگی به جرایم نظامیان''': رسیدگی به جرم مأمورین انتظامی که در راستای وظایفشان عمل می نمایند بدون آن که از طرف مقام قضایی مأموریتی داشته باشند و ضابط دادگستری محسوب گردند، در صلاحیت دادگاه نظامی است.  
{{جعبه اطلاعات رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور|شماره دادنامه=۹۳۰۹۹۷۰۹۱۰۶۰۰۲۰۲|تاریخ دادنامه=۱۳۹۳/۰۲/۳۰|نوع رأی=رأی شعبه|شعبه=شعبه ۳۳ دیوانعالی کشور|موضوع=مرجع قضایی صالح در رسیدگی به جرایم نظامیان|قاضی=محمد نیازی{{سخ}}سید مجتبی قریشی}}'''رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره مرجع قضایی صالح در رسیدگی به جرایم نظامیان''': در صورتی که بزه ارتشاء در ارتباط با اعطاء گواهینامه که از وظایف انتظامی پلیس راهنمایی و رانندگی است صورت گیرد، از جرایم انتظامی به شمار آمده و رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه نظامی است.  


= رأی خلاصه جریان پرونده =
= رأی خلاصه جریان پرونده =


بازرسی ف . ا . لرستان اداره رسیدگی به شکایات جرایم و سوانح طی گزارشی به دادسرای نظامی استان لرستان اعلام نموده برابر اعلام فرماندهی انتظامی شهرستان خرم آباد مستند به گزارش کلانتری ۱۵ و صورت جلسه تنظیمی مقارن ساعت ۴۵/۲۲ دقیقه مورخه ۳/۱۰/۹۱ رئیس کلانتری مربوطه در معیت سروان م.ح. (ح.) و استوار ف.م. مأمور تجسس کلانتری در حین گشت زنی در بلوار مدیریت انتهای خیابان نیشابوری به یک دستگاه خودرو پژو جی ال ایکس نوک مدادی که تعداد سه نفر در داخل آن نشسته و در کنار خیابان پارک بوده مشکوک و جهت بررسی به خودرو نزدیک و از سرنشینان خودرو بازرسی بدنی به عمل آمده و در بازرسی از زیر لباس یکی از سرنشینان به نام س.ع. مقدار تقریبی یک کیلو هروئین کشف و در این حین نامبرده با کشیدن چاقو با مأمور گلاویز و به وی حمله ور شده و قصد مجروح ساختن وی و اخذ مواد کشف شده را داشت که استوار م. با اسلحه کلت رولور ابتدا یک تیر هوایی شلیک ولی آقای س.ع. توجهی نکرده و مجددا با چاقو به مأمورین حمله نموده و استوار ف.م. برای حفظ جان خود و تجهیزات یک تیر به سمت نامبرده شلیک و از ناحیه کمر مجروح گردید و در این هنگام دو نفر دیگر سرنشینان خودرو اقدام به فرار نموده و سرهنگ دوم ه.ح. برای متوقف کردن آنان با اسلحه کلت زعاف تعداد دو تیر هوایی شلیک که مثمرثمر نبوده و در ادامه دو تیر به سمت پای آنان به صورت زمینی شلیک کرده و آنان از تاریکی شب استفاده و از محل متواری شدند و در ادامه جهت حمل مجروح به بیمارستان با اورژانس ۱۱۵ تماس و مصدوم به بیمارستان منتقل و به علت شدت جراحات وارده فوت نموده است.
سرهنگ دوم ع.ق. فرزند ع. و ده نفر از پایوران، شاغل و بازنشسته پلیس راهنمایی و رانندگی شهرستان ت و نیز تعدادی از سربازان وظیفه که در پلیس مزبور خدمت می کرده اند به اتهام ارتشاء و غیره و تعدادی از افراد غیرنظامی به اتهام پرداخت رشوه و غیره تحت تعقیب دادسرای عمومی و انقلاب ت قرار گرفته و به موجب دادنامه شماره ۲۵۴-۳۰/۳/۹۲ شعبه ۱۰۴ دادگاه عمومی جزایی ت به مجازات های گوناگون محکوم گردیده اند. پرونده جهت رسیدگی به اعتراض و تجدیدنظرخواهی محکوم علیهم به شعبه دوم دادگاه تجدیدنظر استان الف ارجاع گردیده است. شعبه مزبور با این استدلال که اکثریت متهمین به عنوان افسران و سربازان نیروی انتظامی مرتکب جرایم خاص انتظامی مذکور شده اند و با لحاظ ملازمه رسیدگی توأمان به جرایم متهمین غیرنظامی در مرجع قضایی واحد، دادگاه جزایی را فاقد صلاحیت برای رسیدگی به موضوع دانسته و مستندا به اصل ۱۷۲ قانون اساسی و ماده یک قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح و ماده ۲۴۹ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری، دادنامه تجدیدنظرخواسته را نقض و پرونده را جهت رسیدگی به دادگاه نظامی یک استان الف ارسال نموده است. شعبه دوم دادگاه نظامی یک استان یادشده نیز با این استدلال که: اولا مصادیق جرایم خاص نظامی و انتظامی در قوانین موضوعه احصاء نشده است و در بادی امر نیز جرم ارتشاء از جرایم عمومی متصور بوده و رسیدگی محاکم نظامی به جرم ارتشاء، نه از باب جرم خاص نظامی یا انتظامی بودن آن بلکه از حیث جرایم عمومی در حین خدمت و با عنایت به اجازه مقام معظم رهبری صورت می گیرد. ثانیا از مجموع حدود شصت و اندی متهم دادنامه بدوی، حدود یازده نفر جمعی شاغل یا بازنشسته یا ترخیص از خدمت سربازی نیروی انتظامی می باشند. ثالثا اعلام جرم اولیه علیه دو نفر غیر نظامی بوده است. شعبه یاد شده با استدلال فوق خود را صالح به رسیدگی ندانسته و با اعلام این که نظر به ارتباط بین اعمال ارتکابی اکثریت متهمان غیرنظامی و غیر قابل تفکیک بودن آن و مطابق قواعد و اصول مربوط به صلاحیت کیفری و رویه قضایی، مرجع صالح نیز دادگاهی است که رسیدگی را دادسرای در معیت آن با احراز صلاحیت خویش شروع نموده است و با عنایت به صلاحیت عام رسیدگی محاکم دادگستری و این که رسیدگی مرجع تجدیدنظر مقرون به انصاف و عدالت و پرهیز از اطاله دادرسی خواهد بود، قرار عدم صلاحیت خویش را به شایستگی محاکم تجدیدنظر استان الف صادر و پرونده را جهت حل اختلاف به دیوان عالی کشور ارسال که در تاریخ ۶/۲/۹۳ به این شعبه ارجاع گردیده است.  
 
با توجه به مراتب ستوان سوم ف.م. فرزند م. به اتهام قتل مرحوم س.ع. تحت تعقیب قرار گرفته و رسیدگی موضوع پس از بررسی مقدماتی از سوی دادسرای نظامی استان لرستان به شعبه دوم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب خرم آباد ارجاع گردید، شعبه مرجوع الیه مذکور به شرح برگ های ۳۷ و ۳۸ پرونده اعلام داشته صرف نظر از صحت و سقم موضوع معنونه، نظر به این که رسیدگی به جرایم مربوط به وظایف خاص نظامی و انتظامی در صلاحیت دادسرای نظامی می باشد مستندا به ماده یک قانون دادرسی نیروی مسلح جمهوری اسلامی ایران و ماده یک قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح و مصوبه مقام معظم رهبری در سال ۱۳۷۲ قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادسرای نظامی لرستان صادر می گردد، پرونده به مرجع مذکور ارسال و اقدام به رسیدگی آن شده و نهایتا علیه ستوان سوم ف.م. فرزند م. به اتهام تیراندازی عمدی بر خلاف مقررات و ضوابط منجر به قتل شبه عمد و تضییع یک عدد فشنگ جنگی سلاح کمری رولور قرار مجرمیت صادر و پرونده با صدور کیفرخواست علیه نامبرده جهت رسیدگی به ش. ارجاع گردید، دادگاه مرجوع الیه طی دادنامه شماره ۰۰۴۹۷ ۲۵/۱۲/۹۲ با استدلالی که نموده اعلام داشته مأمورین از جمله ستوان ف.م. در مقام ضابط دادگستری عمل کرده اند مرجع صالح به رسیدگی محاکم (دادسرای) عمومی می باشد و با صدور قرار عدم صلاحیت خود مقرر داشته پرونده جهت حل اختلاف به دیوان عالی کشور ارسال گردد، لذا پرونده بدین منظور به دیوان عالی کشور ارسال و به این شعبه ارجاع گردید.
 
هیئت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش آقای بابایی عضو ممیز و اوراق پرونده و نظریه کتبی آقای جعفرزاده دادیار دیوان عالی کشور اجمالا مبنی بر: صلاحیت رسیدگی دادگاه نظامی ; تجدیدنظرخواسته مشاوره نموده و چنین رأی می دهد:


= رأی شعبه دیوان عالی کشور =
= رأی شعبه دیوان عالی کشور =


با عنایت به مندرجات پرونده و نظر به این که موضوع پرونده اختلاف حادث بین دادسرای عمومی و انقلاب خرم آباد و دادگاه نظامی یک لرستان در خصوص رسیدگی به اتهام ستوان سوم ف.م. می باشد نظر به این که ستوان ف.م. و مأمورین همراه در مقام ضابط دادگستری عمل نکرده اند (چون از ناحیه مقام قضایی مأموریتی نداشتند) بلکه طبق وظیفه نظامی و انتظامی ایفای وظیفه نموده اند استدلال و اظهارنظر دادسرای عمومی و انقلاب خرم آباد به نظر صائب تشخیص و با قبول آن به صلاحیت دادگاه نظامی ترجیحا ش. حل اختلاف می گردد.  
صرف نظر از این که جرایم منتسبه، در حین خدمت ارتکاب یافته است، با توجه به این که ارتشاء، در ارتباط با اعطاء گواهینامه که از وظایف انتظامی پلیس راهنمایی و رانندگی است، صورت گرفته بنابراین از جرایم انتظامی به شمار می آید و از دیگر سوی، راشیان نیز طرف دیگر این جرم بوده و رسیدگی توأم از مقتضیات این گونه جرایم محسوب می شود. و در مانحن فیه مجرمین اصلی، عناصر نظامی و انتظامی هستند. بنابراین با پذیرش استدلال شعبه دوم دادگاه تجدیدنظر استان الف و مستندا به ماده ۱ قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح و با اعلام صلاحیت دادگاه نظامی یک استان الف (ترجیحا شعبه دوم) حل اختلاف می نماید.  


رئیس شعبه شانزدهم دیوان عالی کشور عضو معاون  
رئیس شعبه سی و سوم دیوان عالی کشور عضو معاون


بابایی رعیت
نیازی قرشی


[[رده:آراء صادره از دیوان عالی کشور در سال ۱۳۹۳]]
[[رده:آراء صادره از دیوان عالی کشور در سال ۱۳۹۳]]


[[رده:آراء صادره از شعب کیفری دیوان عالی کشور در سال ۱۳۹۳]]
[[رده:آراء صادره از شعب کیفری دیوان عالی کشور در سال ۱۳۹۳]]