ماده ۹۴۲ قانون مدنی: تفاوت میان نسخهها
(ابرابزار) |
جز (Keyhani صفحهٔ ماده 942 قانون مدنی را به ماده ۹۴۲ قانون مدنی منتقل کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۲۲ اوت ۲۰۲۱، ساعت ۰۸:۵۳
در صورت تعدد زوجات ربع یا ثمن ترکه که تعلق به زوجه دارد بین همهٔ آنان بالسویه تقسیم میشود.
توضیح واژگان
ثمن عبارت است از یکهشتم ترکه، که سهم زوج میباشد؛ در فرض وجود فرزند برای متوفی. (۲۹۳۸۴)
پیشینه
یا توجه به اینکه تعدد زوجات در فرانسه، ممنوع است؛ چنانچه یکی از زوجات شخصی، در یکی از دادگاههای فرانسه، دعوای مطالبه مهریه را طرح نماید؛ چون مهریه، از آثار ازدواج میباشد؛ دادگاه مزبور، این دعوا را میپذیرد. (۳۷۷۳۲۸)
نکات توضیحی تفسیری دکترین
اگر متوفی، به هنگام فوت، دارای چهار زوجه دائم بوده باشد؛ درصورت وجود فرزند برای وی، همه ماترک او به ۳۲ سهم تقسیم گردیده؛ و هریک از زوجات، یک سهم را به ارث میبرند؛ و چنانچه متوفی، دارای اولاد نبوده باشد؛ دراینصورت، همه ترکه به ۱۶ قسمت، تقسیم شده؛ و به زوجه، یک سهم میرسد. (۳۸۹۹۹) همچنین اگر مردی دارای چهار زن بوده؛ که در حال مرض، همه آنها را طلاق داده باشد؛ و پس از پایان عده آنان، چهار زوجه دیگر اختیارنموده؛ و آنها را هم در حال همان مرض، طلاق دهد؛ و پس از سپری شدن عده آنان، چهار زن دیگر اختیار نماید؛ و قبل از پایان یک سال، به همان مرض، بمیرد؛ دراینصورت، درصورت وجود اولاد برای متوفی، ثمن مال او به تساوی، بین همه آن ۱۲ زوج، تقسیم میگردد. (۸۹۳۵۴۳)
انتقادات
قانون مدنی، درمورد تعداد زوجات دائمی، جهت ارث بری از زوج، ساکت است. (۳۴۱۷۰) (۸۰۲۱۲) هرچند در فقه اسلام، بهطور همزمان در عقد بیش از چهار زوجه بودن، ممنوع است. درحال حاضر، باید همین حکم را، ملاک قرار داد. (۸۰۲۱۲)