ماده ۵۸۳ قانون مدنی

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۸ ژوئن ۲۰۲۱، ساعت ۱۵:۰۱ توسط Keyhani (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «هر یک از شرکا می‌تواند بدون رضایت شرکای دیگر سهم خود را جزئاً یا کلاً به شخص...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

هر یک از شرکا می‌تواند بدون رضایت شرکای دیگر سهم خود را جزئاً یا کلاً به شخص ثالثی منتقل کند.

توضیح واژگان

اشاعه: به وضعیت ناشی از اجتماع حقوق دو یا چند شخص در مالی معین، نسبت به همه اجزای مالی و اعتباری آن مال، اشاعه گویند.(360100)

پیشینه

به موجب ماده 826 قانون مدنی مصر، هر کدام از مالکین مشاعی، نسبت به سهم خود، دارای مالکیت مطلق بوده؛ و می تواند آن را به دیگری منتقل نموده؛ و یا مورد استفاده قرار داده؛ و از منافع آن استیفا نماید. به شرط آنکه موجب ورود زیان به حقوق سایر شرکا نگردد.(1332793)

نکات توضیحی تفسیری دکترین

انتقال مالکیت، مستلزم تصرف در حقوق سایر شرکا نیست. دراینصورت اگر شرکا، به تسلیم مبیع رضایت ندهند؛ نمی توان عقد را به دلیل عدم امکان تسلیم، باطل دانست. زیرا هم بایع و هم مشتری، می توانند با برهم زدن شرکت و تقسیم مال مشترک، مبیع را تصرف نمایند.(1522495)

هر کدام از مالکین مشاعی، می تواند حصه خود را، از طریق بیع منتقل نماید. فروش سهم مشاع را، می توان نوعی تصرف معنوی در آن مال محسوب نمود. چراکه بیع، از عقود رضایی بوده؛ و انتقال مالکیت به خریدار، به محض ایجاب و قبول صورت می پذیرد. و تنظیم سند مالکیت به نام مشتری را، نمی توان تصرف مادی دانست. لذا تسلیم مبیع نیز، از آثار بیع مزبور می باشد و مانعی ندارد.(129046)

هیچ شریکی، ملزم نیست که در اشاعه باقی بماند. لذا هر یک از شرکا می تواند حصه خود را به فروش رسانده؛ و یا تقاضای افراز آن را بنماید.(369893)

حصه مشاع، در جهان اعتبار و از دیدگاه حقوقی، دارای وجود فردی و مستقل بوده؛ و مالکیت نسبت به جزءجزء مال، لطمه ای به این استقلال وارد نمی سازد. لذا تصرف مالک در حصه خود، به منزله تجاوز به حصه سایر شرکا نبوده؛ و مشروط به رضایت آنها نیست. در مالکیت مشاع، موضوع حق مشترک است نه خود آن.(735586)

انتقال مالکیت حصه مشاع، نیازی به اذن شریک دیگر ندارد. اما تسلیم آن به خریدار، منوط به رضایت سایر شرکا است.(893023)

رویه های قضایی

به موجب نظریه اکثریت قضات دادگاه های حقوقی 2 تهران، مورخه 22/12/1364، چون واگذاری سهم یکی از مستأجرین به شریک دیگر، انتقال مال غیر و تخلف محسوب نمی گردد؛ لذا ید منتقلٌ الیه نسبت به کل منافع ملک، استیجاری است.(1419120)

مصادیق و نمونه ها

  • اگر زید و عمرو، در مالکیت خودرویی به نحو مساوی شریک باشند؛ و زید، حصه خود را به بکر بفروشد؛ چنین معامله ای صحیح بوده؛ و نیازی به اعلام رضایت زید نیست.(506038)