ماده ۵۸۵ قانون مدنی
شریک غیرمأذون در مقابل اشخاصی که با آنها معامله کرده مسئول بوده و طلبکاران فقط حق رجوع به او دارند.
نکات توضیحی تفسیری دکترین
اگر موضوع فعالیت شرکت مدنی، اعمال تجاری باشد؛ دراینصورت تخلفات شرکا، مشمول مقررات شرکت های تضامنی است. پس این ماده 220 قانون تجارت را، باید مخصص این ماده دانست.(428433)
منظور از طلبکاران مذکور در این ماده، اشخاصی هستند که بر اثر عمل غیرمأذون شریک، طلبکار شده اند.(398153)
تعهدات هر یک از شرکا یا مدیر، که خارج از موضوع شرکت باشد؛ برای شرکت مزبور الزام آور نیست. زیرا مدیر، اذن در وقوع چنین تعهدی نداشته است. لذا فقط او در مقابل اشخاصی که با شرکت، معامله نموده اند؛ مسئول می باشد.(129245)
اشخاصی که با شریک غیرمأذون، مبادرت به انعقاد قرارداد نموده اند؛ فقط درصورتی حق مراجعه به سایر شرکا را ندارند؛ که آنان معامله مزبور را تنفیذ ننموده نباشند؛ وگرنه هر شریکی که بعداً اجازه خود را، نسبت به معامله شریک غیرمأذون اعلام نماید؛ درمقابل طرف مقابل آن شریک مسئول می باشد.(36613)
مصادیق و نمونه ها
- اگر زید، که بدون کسب اذن از سایر شرکا، اقدام به خرید یک تخته فرش، به طور نسیه نماید؛ دراینصورت فروشنده برای مطالبه بهای مبیع، فقط حق مراجعه به زید را خواهد داشته؛ و نمی تواند به سایر شرکا مراجعه نماید.(59406)
- زید، به ازای دین خود به عمرو، مالی را که با بکر شریک بوده؛ بدون کسب اذن از وی، به رهن عمرو درآورده است. حال چنانچه بکر، رضایت به عقد رهن ندهد؛ دراینصورت فقط زید، در مقابل عمرو مسئول می باشد؛ و بکر که شریک او است؛ در این رابطه مسئولیتی نخواهد داشت.(221133)