ماده ۵۹۰ قانون مدنی

از ویکی حقوق
نسخهٔ تاریخ ‏۱۲ ژوئن ۲۰۲۱، ساعت ۱۱:۳۷ توسط Keyhani (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «در صورتی که شرکا بیش از دو نفر باشند ممکن است تقسیم فقط به نسبت سهم یک یا چند ن...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

در صورتی که شرکا بیش از دو نفر باشند ممکن است تقسیم فقط به نسبت سهم یک یا چند نفر از آن‌ها به عمل آید و سهام دیگران به اشاعه باقی بماند.

توضیح واژگان

تقسیم در لغت، یعنی جدانمودن، قسمت کردن، بخش کردن، و بهره کردن چیزی.(71111)

نکات توضیحی تفسیری دکترین

هر یک از شرکا، تنها حق درخواست افراز سهم خود را از دادگاه داشته؛ و نمی تواند نسبت به حصه سایرین اظهارنظر نماید. پس از تقاضای افراز توسط هر کدام از شرکا، دادگاه همه آنان را دعوت نموده؛ و درصورت موافقت آنها با افراز، سهم همه را مفروز می نماید. درغیراینصورت مکلف است؛ نسبت به افراز حصه کسانی که با این امر، موافق هستند؛ اقدام نموده؛ و سهام سایرین را به صورت اشاعه باقی بگذارد.(398196) و اگر تنها یک یا چند تن از شرکا، نسبت به درخواست تقسیم اقدام نموده؛ و سهم سایرین به صورت اشاعه باقی بماند؛ پس از اجرای عملیات تعدیل، و تنظیم اوراق لازم برای قرعه، دادگاه، تنها نسبت به اشخاصی که افراز حصه خویش را، تقاضا نموده اند؛ قرعه کشی نموده؛ و از استقراع نسبت به سهم سایر شرکا، خودداری خواهدنمود.(690876)

بدیهی است درصورتیکه شرکا دو تن بوده؛ و یکی از آنان درخواست تقسیم بنماید؛ دراینصورت تقسیم نسبت به کل سهام آنان واقع می گردد.(191816)