فقه تطبیقی، بخش جزایی (سید محمد موسوی بجنوردی)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
فقه تطبیقی، بخش جزایی
فقه تطبیقی، بخش جزایی (سید محمد موسوی بجنوردی).jpg
نویسنده(ها)سید محمد موسوی‌ بجنوردی
کشورایران
مکان ناشر فارسی: تهران
زبانفارسی
موضوع(ها)فقه تطبیقی
ناشرانتشارات سمت
تاریخ نشر
1397
شمار صفحات192

فقه تطبیقی، بخش جزایی نام کتابی است از سید محمد موسوی بجنوردی که توسط انتشارات سمت به چاپ رسیده است.

محتوای کتاب

این کتاب در 5 فصل تدوین گردیده است:

  1. فصل اول: نویسنده در این فصل، منابع حقوق اسلام را مورد مطالعه تطبیقی قرار داده است.
  2. فصل دوم: کیفر قصاص را مورد مطالعه تطبیقی قرار داده است. تعریف و انواع قتل، شرایط قصاص، طرق اثبات قتل و ... از عناوین تبیین شده در این فصل می باشند.
  3. فصل سوم: این فصل به مبحث دیات اختصاص دارد و نویسنده در آن، سیر تاریخی و ماهیت حقوقی نظام دیات را مورد بررسی قرار می دهد.
  4. فصل چهارم: نویسنده در این فصل با عنوان حدود، قاعده درا و حد سرقت را مورد مطالعه قرار می دهد.
  5. فصل پنجم: در این فصل به تشریح دو جرم محاربه و افساد فی الارض پرداخته شده است.[۱]

بخشی از کتاب

نویسنده در بخشی از کتاب می نویسد:

مسلمين در تبيين مبانى توحيد، نظير صفات ثبوتيه، اراده، علم و كيفيت تكلم خداوند، حسن و قبح عقلى، رابطه كارهاى انسان با اراده الهى و ... دچار اختلاف‌نظر شده اند كه اين اختلاف، باعث به وجود آمدن سه مكتب بزرگ كلامى، يعنى: شيعه معتزله و اشاعره شده است. همچنين استنباط مسلمين از اصول مذهب نيز نظير انتصابى يا انتخابى بودن امام يا لزوم و عدم لزوم عصمت براى امام يكسان نبوده و باعث پيدايش دو فرقه بزرگ اسلامى، يعنى: شيعه و سنى شده است.

اختلاف نظر مسلمين، علاوه بر حيطه انديشه هاى دينى در مبانى در كل شريعت و معارف فقهى نيز ديده شده است. از وجود اختلاف در مبانى درک شريعت نيز كه استنباط و روش استخراج احکام شرعی از منابع اولیه است و همچنین اختلاف در فروعات شرعی، پنج مكتب (مذهب) بزرگ فقهی یعنی: جعفری، شافعی، حنبلی، مالکی و حنفی به وجود آمده است.

نگارنده سعی دارد تا به بررسى ارکان پیدایش اختلاف اين مكتب ها بيردازد و از آنجا که اين بررسى با تحليل مسائل فقهى اين ينج مكتب همراه است. لذا از آن به عنوان فقه تطبيقى تعبير شده است.

كتاب حاضر در خصوص فقه تطبيقى (فقه مقارن) است كه برحسب موضوع حاوى مقايسه بين فقه مذاهب خمسه و روش هاى استدلال فقهى آنان است.[۲]

منابع

  1. آیت اله سیدمحمد موسوی بجنوردی. فقه تطبیقی (بخش جزایی). چاپ 3. سمت، 1389.  ,شماره فیش در پژوهشکده حقوق و قانون ایران: 6659992
  2. آیت اله سیدمحمد موسوی بجنوردی. فقه تطبیقی (بخش جزایی). چاپ 3. سمت، 1389.  ,شماره فیش در پژوهشکده حقوق و قانون ایران: 6659996