حقوق رقابت و هوش مصنوعی


حقوق رقابت و هوش مصنوعی عنوان پایان نامه ای است که توسط محمدمهدی کاظمی، با راهنمایی ابراهیم رهبری و با مشاوره قاسم جعفرزاده در سال ۱۴۰۲ و در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی دفاع گردید.

حقوق رقابت و هوش مصنوعی
عنوانحقوق رقابت و هوش مصنوعی
رشتهحقوق تجارت بین الملل
دانشجومحمدمهدی کاظمی
استاد راهنماابراهیم رهبری
استاد مشاورقاسم جعفرزاده
مقطعکارشناسی ارشد
سال دفاع۱۴۰۲
دانشگاهدانشگاه شهید بهشتی


چکیده

امروزه الگوریتم ها و هوش مصنوعی بخشی از زندگی روزمره ی جامعه ی جهانی را تشکیل می دهند و می توانند بر فعالیت های افراد از جمله خرید، ترجیحات و انتخاب هایشان تاثیر بگذارند. بدون تردید نقش آن ها در پویایی اقتصاد و پیشرفت بسیاری از صنایع غیر قابل انکار است. اما نکته ی حایز اهمیت عواملی هستند که پویایی بازارها را تضعیف می کنند و حفظ رقابت، رفاه اجتماعی و حفاظت از داده ها را تضعیف می کند. شرکت هایی که از هوش مصنوعی استفاده می کنند و قدرت تصمیم گیری در بعضی از امور را به الگوریتم ها می سپارند موجب افزایش احتمال هماهنگی بین الگوریتم ها می شوند که با اختلال در بازار همراه است. غالب این تبانی ها به صورت ضمنی و به وسیله ی الگوریتم های سیگنالیک، موازی، نظارتی و خودآموز صورت می گیرد. در دنیای بازار دیجیتال، شرکت های در موقعیت مسلط به علت داشتن منابع مالی بالا و دسترسی به داد ه های کلان با الگوریتم های دخیل در قیمت گذاری تهاجمی، خودترجیحی، تخفیفات، معامله ی انحصاری، امتناع از معامله و ترتیبات پیوندی سعی بر حفظ تسلط بر بازار را دارند و می توانند تاثیر به سزایی بر فعالیت شرکت های کوچک و تازه وارد اعمال کنند. در حقوق ایران قسمتی از قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی به موارد رقابتی اشاره دارد و ازباب اصول کلی می تواند تا حدودی منطق بر موارد فوق گردد. لیکن مصوبه ی جلسه شماره ی ۸۷ کمیسیون عالی تنظیم مقررات (شورای عالی فضای مجازی) با عنوان سیاست ها و الزامات کلان حمایت از رقابت و مقابله با انحصار سکوهای فضای مجازی با وجود تمام کاستی ها و انتقادات گام مهمی در راستای ضابطه مند کردن رابطه ی سه ضلعی پلتفرم ها و الگوریتم ها و مصرف کنندگان بوده است. مطالعه ی حاضر نشان می دهد که پیشرفت تکنولوژی و ورود ابزارهای جدید مثل هوش مصنوعی به بازار و عدم امکان منع استفاده از این ابزارها، باعث از بین رفتن نظم سنتی بازار که بعد از گذشت زمان طولانی با ابزارهای سنتی حقوق رقابتی محقق شده است می گردد که می توانند غیرقابل کنترل باشند و نظارت بر آن به سختی صورت پذیرد. بر این اساس، نهادهای رقابتی موظف هستند سریع و با جدیت در این امر ورود کنند و برای حفظ اسرار تجاری و عدم اجازه شرکت ها جهت نظارت مداوم نهادهای رقابتی، بهترین راه حل جهت کنترل آسیب های هوش مصنوعی نظارت پیشینی و محدودسازی حداقلی می باشد. با توجه به این که هوش مصنوعی پیشرفته در خدمت غول های تکنولوژی می باشد به نظر می رسد در آینده ای نزدیک این شرکت ها منحصرا بازار دیجیتال را در اختیار خواهند داشت.

ساختار و فهرست پایان نامه

مقدمه فصل اول: نقش هوش مصنوعی و الگوریتم ها در رقابت مبحث اول: هوش مصنوعی گفتار اول: مفهوم هوش مصنوعی گفتار دوم: تاریخچه ی هوش مصنوعی بند اول: بهار AI (تولد هوش مصنوعی) بند دوم: تابستان و زمستان AI (فراز و نشیب های هوش مصنوعی) بند سوم: پاییز AI (برداشت) گفتار سوم: نحوه ی آموزش هوش مصنوعی بند اول: یادگیری ماشینی بند دوم: یادگیری عمیق گفتار چهارم: کاربرد الگوریتم ها توسط مشاغل گفتار پنجم: کاربرد الگوریتم ها توسط دولت ها مبحث دوم: رقابت گفتار اول: مفهوم رقابت گفتار دوم: رقابت از دیدگاه های گوناگون بند اول: رقابت آزاد از نگاه اسمیت بند دوم: رقابت از منظر نیوکلاسیکی بند سوم: رقابت شومپیتری بند چهارم: نظریه های جدید گفتار سوم: پیشینه ی حقوق رقابت بند اول: حقوق رقابت در آمریکا بند دوم: حقوق رقابت در اتحادیه ی اروپا بند سوم: حقوق رقابت در ایران مبحث سوم: اثرات رقابتی الگوریتم ها گفتار اول: الگوریتم ها و راندمان تولید گفتار دوم: الگوریتم ها و راندمان تقاضا فصل دوم: نقش الگوریتم ها درتبانی مبحث اول: مفهوم تبانی مبحث دوم: نقش الگوریتم ها بر عوامل موثر در تبانی گفتار اول: ویژگی های ساختاری گفتار دوم: عوامل تقاضا و عرضه گفتار سوم: تاثیر الگوریتم ها بر احتمال تبانی مبحث سوم: نقش الگوریتم ها به عنوان عوامل تسهیل کننده ی تبانی گفتار اول: الگوریتم های نظارتی گفتار دوم: الگوریتم های موازی گفتار سوم: الگوریتم های سیگنالینگ گفتار چهارم: الگوریتم های خودآموز مبحث چهارم: الگوریتم ها و چالش هایی برای اجرای قانون رقابت گفتار اول: الگوریتم ها و تبانی ضمنی گفتار دوم: مفهوم توافق، آیا نیاز به بازبینی دارد؟ گفتار سوم: دامنه ی مسیولیت حقوق رقابت گفتار چهارم: عوامل خطر برای هماهنگی قیمت ها گفتار پنجم: رویکردهای جایگزین احتمالی برای تبانی الگوریتمی بند اول: تحقیقات و رسیدگی های بازار بند دوم: کنترل ادغام قبلی بند سوم: تعهدات و راه حل های ممکن فصل سوم: نقش الگوریتم ها در سوءاستفاده از موقعیت مسلط مبحث اول: شناخت سوءاستفاده از موقعیت مسلط گفتار اول: موقعیت مسلط بند اول: تعریف موقعیت مسلط بند دوم: روش های تشخیص موقعیت مسلط گفتار دوم: سوءاستفاده بند اول: تعریف سوءاستفاده بند دوم: ویژگی های سوءاستفاده از موقعیت مسلط بند سوم: دسته بندی رفتارهای سوءاستفاده آمیز مبحث دوم: مصادیق سوءاستفاده از موقعیت مسلط به کمک الگوریتم ها گفتار اول: قیمت گذاری تهاجمی گفتار دوم: ترتیبات پیوندی گفتار سوم: خودترجیحی گفتار چهارم: امتناع از معامله گفتار پنجم: معامله ی انحصاری گفتار ششم: تخفیف ها نتیجه گیری منابع منابع فارسی منابع انگلیسی

کلیدواژه ها

  • هوش مصنوعی
  • رقابت
  • تبانی
  • الگوریتم ها
  • سوءاستفاده
  • موقعیت مسلط